Spørg

Ville det ikke være bedre, hvis Jesus stadig var her?

”Vi har fået nogle mødesteder, hvor Jesus har lovet at ville være sammen med os. Først og fremmest i dåben, nadveren og i ordet, men også i fællesskabet og i bønnen. Her vil han nu møde os – og her kan vi møde ham,” skriver biskop Steen Skovsgaard. Billedet er et maleri af Giotto di Bondone (ca.1266-1337).

Jesus er sandelig ikke væk, han er her! Kristi himmelfart betyder, at nu åbenbarer han sig ikke længere kun for de få, svarer biskop Steen Skovsgaard

Spørgsmål:

Hej,

I denne uge fejrer kirken Kristi himmelfartsdag. Men hvorfor det - er det noget at fejre? Ville det ikke være bedre, hvis Jesus var blevet på jorden og vi stadig kunne møde ham? Jeg har svært ved at se det gode i, at han ikke er her mere.

Sofie

Svar:

Kære Sofie

Jeg har sommetider tænkt på, at tiden mellem påske og pinse i grunden må have været den allervanskeligste for disciplene. Jesus viste sig for dem, pludseligt, uventet og uden forvarsel – og så forsvandt han igen. Hvad skulle de dog mene om det? Var han der, eller var han der ikke? Og var det virkelig Jesus, som de mødte?

LÆS OGSÅKristendom.dk's tema om Kristi Himmelfart

Kristi himmelfartsdag hører disse syner og møder op, for Jesus forsvinder fra dem for at drage op til sin Fader i Himlen. Men det betyder netop ikke, at de lades alene tilbage - uden mulighed for at være sammen med Jesus.

Nu åbenbarer han sig bare ikke længere for nogle få mennesker i et lille afgrænset område af verden, for nu vil han åbenbare sig for alle, som tror. Og han lover dem at sende Helligånden, som netop ikke er begrænset af tid og rum. Helligåndens opgave er at åbenbare Jesus for os.

LÆS OGSÅHvad skete der mellem påske og himmelfart?

Helligånden skal fortælle os og overbevise os om, hvad det var, som Jesus sagde og gjorde, og hvad det betyder for os i dag. Så fra at møde mennesker tilfældigt og forskellige steder, så har vi fået nogle mødesteder, hvor Jesus har lovet at ville være sammen med os. Først og fremmest i dåben, nadveren og i ordet, men også i fællesskabet og i bønnen. Her vil han nu møde os – og her kan vi møde ham.

Så han er sandelig ikke væk. Han er her! Som vi synger i en påskesalme: ”Ja, han er her, Guddoms-manden!” (DS 241 vers 5).
 
At tro og opleve det, er Helligåndens gerning.

Venlig hilsen
Steen Skovsgaard
Biskop i Lolland-Falster Stift

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.