Spørg

Hvad symboliserer 'Madonna in orante'?

"Der er særlig i byzantinsk kirkekunst mange fremstillinger af Maria som orant for eksempel den såkaldte type "panagia" (al-hellig), hvor hun står med løftede hænder og Jesus bedende på samme måde eller velsignende i en rund indramning/glorie på hendes bryst," skriver katolsk diakon Kaare H. Nielsen. Billedet viser et græsk loftsmaleri (fresko) med Maria og barnet. Fra 1200-tallet.

En "orante" er en billedlig fremstilling af en bedende person stående med opløftede arme, svarer katolsk diakon Kaare H. Nielsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg har en erindring fra gymnasiets historieundervisning om en billedfigur i kirkeudsmykning, som kaldtes for Madonna in orante; en kvindefigur stående i en bikonvex figur - som en gennemskåret linse.

Hvad er historien bag? Hvad symboliserer figuren? Driller min erindring mig?

Venlig hilsen
Søren

Svar:

Kære Søren

En "orant" (eller "orante" eller "orans") er en billedlig fremstilling af en bedende person stående med opløftede arme.

LÆS OGSÅ: Ikoner skal males ordentligt

Det er oldkristen ikonografi. Der er særlig i byzantinsk kirkekunst mange fremstillinger af Maria som orant for eksempel den såkaldte type "panagia" (al-hellig), hvor hun står med løftede hænder og Jesus bedende på samme måde eller velsignende i en rund indramning/glorie på hendes bryst.

LÆS OGSÅ: Glemmer lutherske præster billedsproget?

I bredere betydning kan betegnelsen også udstrækkes til vestlige, middelalderlige og eftermiddelalderlige fremstillinger af for eksempel Maria i bøn med foldede hænder. Et rids af historien får du i Lexikon für Theologie und Kirche.

Med venlig hilsen
Kaare H. Nielsen
Katolsk diakon

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.