Spørg

Jeg har set "Babettes gæstebud": Siger Bibelen noget om at nyde maden?

Havde man som den lille menighed i Babettes gæstebud en asketisk livsholdning, måtte det føles meget utrygt at være bænket omkring Babettes aldeles overdådige bord med lækre og dyre retter og med udsøgte vine, skriver Helge Kjær Nielsen, der er dr. theol. i Det Nye Testamente.

Bibelen har mange vidnesbyrd om et positivt syn på mad og drikke. Deltagerne i Babettes festmåltid kunne altså godt have givet sig mere hen i nydelsen, svarer dr. theol. Helge Kjær Nielsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse


Jeg har set "Babettes gæstebud" og faldt over den måde, de indremissionske forestiller sig, middagen kommer til at være. Siger Bibelen noget specielt omkring det at spise mad fra andre lande eller nyde maden?

Håber I kan komme med et godt svar.

Venlig hilsen
Alexander

Svar:

Kære Alexander

Der er ingen tvivl om, at mennesker med tilknytning til Indre Mission især i bevægelsens første tid var præget af en meget asketisk livsholdning ud fra det grundsynspunkt, at dennesidige nydelser rummer en fare for, at optagetheden af det himmelske svækkes. 

Havde man som den lille menighed i Babettes gæstebud denne livsholdning, måtte det føles meget utrygt at være bænket omkring Babettes aldeles overdådige bord med lækre og dyre retter og med udsøgte vine.

LÆS OGSÅ: 10 vigtige ting om Indre Mission

De kunne dog ikke forlade bordet og ikke lade maden og drikken urørt, men de kunne forsøge at værne sig mod at give sig hen i nydelsen og at tale om maden. For dem ville et langt mere beskedent måltid have været det rigtige.

I Bibelen sondres adskillige steder mellem rene og urene spiser, men det er ikke bestemt af, hvorvidt de kommer fra andre lande, men for eksempel af hvilke dyr, der er tale om. 

LÆS OGSÅ: Rent og urent i kristendommen

Der er dog også i Det Nye Testamente flere steder et opgør med denne sondring. Således erklærede Jesus ifølge Mark. 7,19 al mad for ren. Grundtanken er, at alt jo er skabt af Gud.

Bibelen har mange vidnesbyrd om et positivt syn på mad og drikke. Israel blev ført ind i et land, der flyder med mælk og honning, Herrens festmåltid består af fede retter og lagret vin, og i forestillingen om Guds rige indgår forventningen om at sidde til bords med Abraham, Isak og Jakob.

Deltagerne i Babettes festmåltid kunne altså godt have givet sig mere hen i nydelsen.

Med venlig hilsen
Helge Kjær Nielsen
Dr. theol. i Det Nye Testamente ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.