"Hjemløshed og jul hører sammen"

Asser Skude

De hjemløse lever i en verden, som er fattigdom og isolation: Hjemløshed er der ikke meget godt at sige om, og hjemløshed fører sjældent gode ting med sig, skriver provstipræst Asser Skude Foto: Ulrik Jantzen/Das Büro

Julen uden filter

"Og det skete i de dage, at der udgik en befaling..." Mange kan nikke genkendende til ordene fra Juleevangeliet og glæder sig over budskabet om Jesu fødsel. Men på kristendom.dk vil vi i år læse Julevangeliet 'uden filter.' Vi vil sætte fokus på de mere dystre temaer i den bibelske fortælling, såsom hjemløshed, fattigdom og flugt.

I dag skriver provstipræst Asser Skude om hjemløshed og jul: 

Jesus, verdens frelser, blev født ind i en familie, som var midlertidigt hjemløse og som var på rejse og uden fast tag over hovedet, skriver provstipræst Asser Skude 

For de fleste i København er julen glæde og fest med masser af spise og drikke i samvær med familie og venner. Men ikke for alle. Nogle holder en helt anden form for jul. Det er de fattige og de ensomme. Dem, som lever isoleret uden venner, familie eller nogen at holde jul med. Og mest i øjenfaldende er måske de hjemløse. Deres jul er uden fast tag over hovedet og uden et sted, de kan kalde deres.

Hvordan kan vi tillade hjemløshed?
De hjemløse lever i en verden, som er fattigdom og isolation: Hjemløshed er der ikke meget godt at sige om, og hjemløshed fører sjældent gode ting med sig. Hjemløshed er en fallit på mange planer - både menneskeligt, socialt og samfundsmæssigt. Det er en høj pris, der betales, når mennesker lever sådan, og derfor bør alle sejl sættes ind på, at ingen havner i den situation.

Hvordan kan vores samfund tillade, at der er nogle mennesker, der ikke er plads til? Hvordan kan det være, at vi ser til, at det sker igen og igen, og hvordan kan det gå til, at vi ikke griber ind, når vi ser, hvordan mennesker overlades til hjemløshed?

Den hellige familie var også hjemløse
Hjemløshed og jul har alle dage hørt sammen: Tag blot den såkaldte fødselsberetning fra det Det Nye Testamente: Jesus, verdens frelser, blev født ind i en familie, som var midlertidigt hjemløse og som var på rejse og uden fast tag over hovedet. Således kom verdens frelser til verden som hjemløs: Han lagdes ikke i en vugge, men i en krybbe, det trug, som får og kvæg spiser af!

Som om det ikke skulle være nok, måtte Jesusbarnet og hans forældre snart flygte fra deres eget land: Jesus og hans forældre kom derved til at leve en tid i landflygtighed. Det skete på grund af, at de måtte flygte ud af deres land, da den onde og paranoide kong Herodes ville slå alle drenge under to år ihjel for han havde hørt, at en ny verdenskonge var født, og det ville Herodes ændre på.

Heldigvis lykkedes det ikke den onde Herodes at slå Jesusbarnet ihjel, og historien om Jesus og hans forældre endte godt. Jesu forældre fandt vej igen til deres gamle verden efter nogle år og vendte tilbage til Nazareth til resten af deres familie.

Julen handler om hjerterum og varme
Verdens frelser blev født julenat det i sig selv er glædeligt og værd at fejre. Vigtigt er det også at huske, at Jesusbarnet fødtes i en fattig skikkelse, uden pomp og pragt. Ikke på et slot, men i en stald sammen med dyrene. Og vigtigst af alt fødtes det lille Jesusbarn ind i en lille familie med hjerterum og varme. De to forældre Maria og Josef er synonym med trofaste og kærlige forældre.

Derfor er julens budskab også, at kærlighed er vigtigere end alt andet.
Og sociale og familiære rammer, tryghed og varme overgår langt den materielle overflod, som præger den overfladiske verden.

Enhver, som vil være med til at gøre København til et mindre overfladisk sted, kan bidrage med julens budskab om kærlighed og gøre en forskel. Det kunne være at hilse på en hjemløs på gaden og ønske God jul eller spørge den hjemløse direkte om der er noget, som du kan være med til at gøre for at gøre julen bedre for ham eller hende!

Glædelig jul!

Asser Skude
Provstipræst
Se: www.gjaestebud.dk

Asser Skude

Asser Skude (født 1969) Sognepræst i Bellahøj og Utterslev siden 2012. Provstipræst Bispebjerg-Brønshøj provsti siden 2009. I 2009 kandidat til bispesædet i København. Siden 1997 sognepræst ved Tagensbo, Ansgar og Kapernaum sogne. I 1996 vikar for præsterne i Sømandskirken i Rotterdam og London. I 1995 teologisk kandidat fra Københavns Universitet.Arbejder meget med diakoni og har i 2002 stiftet "Gjaestebud," et projekt, der går ud på hjælpe hjemløse. Læs mere på www.gjaestebud.dk.Læs mere på www.asserskude.dk

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.