Fem vigtigste om halloween

Halloween forbinder mange med en moderne tradition for uhygge, udhulede græskar og udklædning. Men traditionen går langt tilbage til en keltisk fejring. Foto: Nima

Den 31. oktober er det "All Hallows' Eve" eller halloween. Men hvad er egentlig halloween? Hvorfor skærer man græskar ud til fejringen, og hvorfor klæder børnene sig ud?

For de fleste er fejringen af halloween lig med græskar, uhygge og USA, og det er heller ikke helt forkert. Men det er omvendt heller ikke hele sandheden.

1. Hvornår er det halloween?

Halloween er altid den 31. oktober. Ifølge den oprindelige gamle keltiske tradition, "samhain", er natten mellem den 31. oktober og den 1. november nemlig den nat, hvor dødsrigets porte står åbne og de døde kan vende tilbage til de levendes verden, eventuelt for at skræmme eller gøre regnskaber op. Men for mange danskere er efterårsferien blevet den tid, hvor man skærer halloween græskar ud.

2. Har halloween en kristen baggrund?

Nej, der er ingen direkte sammenhæng mellem kristendom og halloween. For de gamle keltere i England var samhain årets store religiøse fest, hvor de også fejrede nytåret.

Den katolske kirke gjorde senere den 1. november til allehelgensdag, og aftenen forinde, den 31. oktober, fik navnet All Hallows' Eve, hvilket senere er blevet til halloween. Men de traditioner, vi forbinder med halloween, stammer fra kelterne.

3. Hvor kommer traditionen med lysende græskarhoveder fra?

Oprindelig har kelterne brugt roer til at lave lygter af i fejringen af deres nytår. Lygter, som fra starten har haft de skræmmende ansigter, som de har i dag. Meningen med de skrækindjagende lygter var nemlig at holde de dødes spøgelser væk, så de ikke kunne gøre skade på de levende. Da de første engelske pilgrimme kom til Amerika, måtte de finde på noget andet, da der ikke var roer i Amerika. Til gengæld var der græskar, og de står i dag som et lysende orange symbol på halloween.

4. Hvordan fejres halloween i Danmark?

Højtiden er endnu så ny i Danmark, at den eneste fællesnævner er de lysende græskar og så selvfølgelig temaet om uhygge og gys. Det er nemlig først indenfor de sidste 10 år, at man for alvor er begyndt at fejre halloween her til lands, og der findes stadig mange, som ikke gør det.

En del skoler, børnehaver og fritidshjem er dog begyndt at holde halloween lidt i samme stil som fastelavn. Så møder børnene udklædte op som små hekse, skeletter, vampyrer og andre uhyggelige figurer, og der leges selskabslege, spises kage og danses. I nogle kirker holder man også "halloween-gudstjeneste" med udklædning og (u)hygge.

5. Sådan fejres halloween i andre lande

I USA, hvorfra vi henter inspirationen til halloween, har hver familie mindst et udskåret græskar foran huset eller i vinduet.

Derudover er det skik og brug, at børn i alle aldre går udklædte fra dør til dør, mens de siger trick-or-treat, når de banker på. Trick-or-treat kan bedst oversættes som "guf eller gys" og skal selvfølgelig betyde, at hvis ikke man hoster op med noget slik til børnene, så vender de tilbage og skræmmer. Præcis som man oprindeligt var bange for, at de døde ville komme tilbage for at hævne sig på de levende.

I USA er der ligeledes også et væld af halloween-fester for både børn og voksne, hvor det forventes, at man møder udklædt op til en aften med hyggelig uhygge.