Halloween kan formidle kristendom til børn

"Halloween er meget stærk i børns bevidsthed, fordi de er fascineret af det onde. Jeg vil gerne forkynde, at selvom vi ofte erfarer verden som ond, er Gud med alligevel. Det tror jeg faktisk, er rigtig dejligt for mange at få fortalt ind i kommercialiseringen,” siger sognepræst Ane Bisgaard LaBranch. Foto: Arkiv

Børn er fascineret af det uhyggelige til halloween, men sognepræst Ane Bisgaard LaBranch vil gerne fortælle dem, at Gud er med i mørket

Halloween står for døren, og det betyder en lang række aktiviteter for børn. Det gælder også i folkekirken, som flere steder inviterer børn til halloween-gudstjenester.

I Hyltebjerg Kirke i Vanløse inviteres børn for sjette år i streg til halloween-gudstjeneste. Gudstjenesterne er så populære, at kirken ikke længere behøver at reklamere for arrangementet, som hvert år trækker omkring 170 børn og voksne til.

"Jeg tror, at mange forældre gerne vil give det kristne budskab til deres børn, men de ved ikke hvordan. Her er det rigtig let at forholde sig til fester, som man kender i forvejen," fortæller sognepræst Ane Bisgaard LaBranch, der stå bag gudstjenesterne.

Gud er med i mørket

Halloween-gudstjenesten foregår som et løb i et mørklagt kirkerum oplyst af græskarmænd. Ved forskellige poster kommer børnene igennem en gudstjeneste med bibelhistorier, nadver og fadervor.

Det var på en rejse til USA, Ane Bisgaard Labranch fik idéen til gudstjenesterne. Hun mener, at det er vigtigt at knytte halloweens fokus på død og mørke sammen med et kristent budskab.

"Halloween er meget stærk i børns bevidsthed, fordi de er fascineret af det onde. Jeg vil gerne forkynde, at selvom vi ofte erfarer verden som ond, er Gud med alligevel. Det tror jeg faktisk, er rigtig dejligt for mange at få fortalt ind i kommercialiseringen," siger Ane Bisgaard LaBranch.

Halloween forstærker allehelgen

Halloween falder traditionelt den 31. oktober, dagen før allehelgensdag, men Ane Bisgaard LaBranch mener ikke, at halloween udkonkurrerer kirkens traditioner.

"Kristendommen har altid gået ind i de mærkedage, der findes i forvejen. Så ligesom der ligger den nordiske solhvervsfest under julen, så ligger der også et keltisk spor i halloween," siger Ane Bisggard LaBranch og fortsætter:

"Jeg oplever halloween som en forstærkning af kirkens allehelgensfest. Med halloween har vi nu fået en mulighed, som kan formidle det kristne budskab til børn".