Glædeligt gensyn med Brideshead

"Gensyn med Brideshead" instrueres af Charles Sturridge og Michael Lindsay-Hogg.

"Gensyn med Brideshead" handler om det moderne menneskes hjemkomst til Gud, skriver Thomas Ø. Aallmann om den berømte tv-serie

Da satirikeren, journalisten og forfatteren Evelyn Waugh i 1930 i en artikel i avisen Daily Express oplyste englænderne om sin indtræden i den katolske kirke, startede det en vældig debat. Hvordan kunne den moderne forfatter Waugh, blomsten af Englands skrivende ungdom, sådan vende hjem til tradition og kristendom som et barn til sin faders tilgroede have? Kritikere var oprørte over at finde Gud introduceret på ny.

Evelyn Waugh var skeptisk over for den moderne civilisation og skrev efter omvendelsen en række bøger om den moderne dekadence, blandt andet "En håndfuld støv" og "Gensyn med Brideshead". Sidstnævnte udkom i 1945 og var en helt igennem umoderne bog. Høj stil og med kristendommen som et fundament, der glemmes af hovedpersonerne, som alligevel hentes hjem til sidst som vildfarne får til folden.

Det var blevet klart for Evelyn Waugh, at hans tids moderne projekt, hvor man i litteraturen havde sat sig for at beskrive hele menneskets sind med alle dets lag og drifter, aldrig kunne blive fyldestgørende, fordi man bevidst udelod den væsentligste bestemmelse for livet forholdet til Gud. Romanen "Gensyn med Brideshead" er fortællingen om menneskets hjemkomst til bestemmelsen. Det er den bedste bog fra Waughs hånd og et af de væsentligste værker i det 20. århundredes England.

Så da Grenada-selskabet i 1981 offentliggjorde filmatiseringen af historien om den unge Oxford-studerende Charles Ryders møde med den anglo-katolske adelsfamilie på barokgodset Brideshead, var forventningerne forståeligt nok store. Alle forventninger blev imidlertid indfriet og serien er i dag kåret til Englands bedste tv-serie nogensinde. Nu er den endelig kommet på dvd, og det er en gave af de sjældne at gense. Og det kan kun anbefales at læse bogen.

En ung Jeremy Irons spiller Charles i en rolle, der fuldt fortjent kastede ham direkte op på den filmiske stjernehimmel og gjorde hans "stive overlæbe" til 1980'ernes arvtager til John Gielgud og sir Laurence Olivier, der begge dukker op i serien som fædrene til de to unge hovedrolleindehavere. Irons samspil med den "byronsk" smukke Anthony Andrews i rollen som Sebastian Flyte er så tæt op ad bogens ånd, at det imponerer.

Ved det første møde mellem disse to 19-årige mænd, der sætter hele Charles Ryders dannelsesrejse i gang gennem Englands arkaiske hallers stolthed og forfald, ser man de to drikke chateau Peyraguey, spiser jordbær og ryge tyrkisk tobak under en af Englands gamle elmetræer i det bløde landskab omkring Oxford. Der siger Sebastian med teddybjørnen Aloysius liggende ved sin side i græsset: "Dette er det rette sted at nedgrave en spand guld. Jeg ville gerne grave noget særligt værdifuldt ned alle de steder, hvor jeg var lykkelig, så jeg, når jeg bliver gammel, grim og miserabel kan rejse tilbage, grave dem op og huske".

Måske er vores kristne kultur ved at være gammel, grim og miserabel men så er denne dvd-udgivelse ligesom Evelyn Waughs bog om Brideshead en spand guld gravet ned under vesterlandets elme, dengang vi var lykkelige. Nu kan vi så hver især grave den op igen og huske.

Gensyn med Brideshead. Instruktion Charles Sturridge, Michael Lindsay-Hogg.5-dobbelt DVD-box.

Hver lørdag skriver et fast panel bestående af Thomas Ø. Aallmann, Anders Thyrring Andersen, Bo Hakon Jørgensen og Palle Schantz Lauridsen om nye og klassiske dvd'er, der handler om tro, etik og eksistens./Kristeligt Dagblad/

kultur@kristeligt-dagblad.dk