Send artiklen Hvilken stjerne så de vise mænd fra Østerland? til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvilken stjerne så de vise mænd fra Østerland?

Stjernen over Bethlehem har forundret videnskabsmænd og teologer siden jule-evangeliet blev skrevet i det første århundrede. foto: Sailor John - sxc.hu

Forstør Send Print

Forskellige teorier om "Bethlehems-stjerner" placerer Jesu fødsel enten to eller syv år før år nul

Matthæusevangeliet fortæller om de vise mænd fra Østerland, der havde set tegn på stjernehimlen som ledte dem frem til Jesusbarnet.

- Vi har set hans stjerne gå op og er kommet for at tilbede ham, siger de visemænd til Herodes i kapitel 2.

Netop denne stjerne har tiltrukket sig stor opmærksomhed blandt både datidens og nutidens astronomer, teologer og historikere. For hvis fortællingen har hold i historien, hvad er det så, de vise mænd kunne have set?

Annonce
Følgende er en kort præsentation af to teorier, der tager afsæt i sammenhæng mellem Jesu fødsel og en astronomisk begivenhed.
.
Hvornår så de vise mænd stjernen? Videnskabsmænd og teologer har gennem historien diskuteret, hvorvidt stjernen over Betlehem er en legende, en virkelig astronomisk hændelse, eller om den "blev sat der af Gud" til denne særlige lejlighed. Hvis det var en virkelig astronomisk begivenhed, hvilken begivenhed kan der så være tale om?

Med moderne computerteknik kan astronomer i dag fastslå, at der reelt var flere opsigtsvækkende fænomener på stjernehimlen omkring Jesu fødsel.
.
Jupiter og Saturn "mødes" i 7 år f. Kr. Én teori om Bethlehems-stjernen siger, at vismændene var vidne til et såkaldt planetmøde mellem Jupiter og Saturn. Det kaldes på fagsprog en 'konjunktion'. Ifølge teorien skulle de to stjerner i år 7 f. Kr. hele tre gange have stået tæt. Det vil sige, at de to planeter set fra jorden stod med kun én grads afstand, selvom de i virkeligheden har haft millioner af kilometer mellem sig.

Fra jorden vil de have synet som én stor stjerne.

For denne teori taler et interessant arkæologisk fund i Abu Habbah sydevst for Bagdad. Her blev der fundet en stjerne-almanak fra år 7 f. Kr., som viser, at astrologer vidste om et forestående planetmøde.

Jupiter og Saturn havde særlige symbolværdier. Jupiter blev tillagt betydningen "Verdensherskeren", mens Saturn var "Jødefolkets stjerne". Desuden mødtes de to planeter i Fiskens stjernebillede, der er det sidste i dyrekredsen, hvorfor det kunne udlægges som et tegn på at endetidens verdenshersker skulle fødes i jødefolkets land, Israel.

Muligvis var det den tolkning, de vise mænd gjorde, da de observerede mødet mellem de to planeter.

Ovennævnte teori argumenterer pensioneret sognepræst Hartvig Wagner for i en artikel i det arkæologiske tidsskrift TEL.

Man kan yderligere krydre teorien med det historiske perspektiv, at Herodes den Stores dødsår - ham, der ifølge evangelierne var konge i Israel, da Jesus blev født - efter historiske beregninger normalt sættes til år 4 f. Kr. I så fald kunne Jesus være født ca. 2-3 år tidligere og år 7 f.Kr. vil således være et godt bud.
.
Jupiter-Venus Ifølge en anden teori har stjernehimlens begivenheder i år 7 kun været en slags optakt, der skulle vække astrologernes opmærksomhed.

Teorien hævder, at den stjerne de vise mænd så, i stedet var et andet planetmøde mellem Jupiter og Venus. Dette skete den 17. juni i år 2 f. kr. De to planeter mødtes med en minimal afstand, helt konkret på kun 3 bueminutter. Der er referencer til denne teori i filmen "Vejen til Betlehem".

Jupiter og Venus er de to stærkest lysende planeter på vesthimlen. Meget muligt har man kunne se dem som én, markant stjerne. Og muligvis har dette planetmøde været stjernen, som de vise mænd havde set gå op, og gik foran dem, indtil den stod stille over det sted, hvor Jesus barnet netop var født (Matthæusevangeliet 2,9)

Klik her for at se et animeret bud på den astronomiske begivenhed.

En forudsætning for denne teori er, at kong Herodes ikke døde før år 1 f. Kr. og netop denne forudsætning hersker der en del uenighed om.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristendom.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Glem alle teorierne

jørn nielsen, publiceret d.03/12 13:35 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Hvilken stjerne så de vise mænd fra Østerland?
Trods videnskabens spændende bud på de og de stjerne-konstellationer kan vi gerne skrotte alle de mange kløgtigt udtænkte teorier.

"Hans (den nyfødte konges) stjerne i Østen" (Matt. 2:2) var naturligvis anbragt af Himlens og jordens almægtige Skaber til lige netop den lejlighed. Og det passer jo med den videre beretning om samme stjerne, som "gik foran dem", indtil de var nøjagtigt på det sted, stjernen anviste dem. Så enkelt er det.

Set under Guds synsvinkel er der intet usædvanligt i det. Der er fortilfælde i vor bibelhistorie på, at Gud griber ekstraordinært ind i tid og rum. Fx med både en "skystøtte" om dagen og en "ildstøtte" om natten "for at vise dem (israelitterne)vej", 2. Mos. 13:21, skabt til lejligheden i forbindelse med udvandringen fra Ægypten.

Herrens suveræne almagt transcenderer videnskabens ikke-almagt. Og det er en stadig kilde til fryd for troende mennesker, der ikke mere lever i immanensen,
men i transcendensen for at tale kierkegaardsk. Juleevangeliet er netop på dette guddommelige plan. At koge det ned til forstå-sig-på-mageres lille verden er at gøre nar af Gud. - Jørn Nielsen, H.C. Lumbyes Vej 159A, 4700 Næstved. - jhn@paradis.dk
Link
flexblock
flexblock
splitblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 4. Kirketjener - Hillerød kirke

  Hillerød Kirke

  Oprettet den: 02-04-2014

 5. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

flexblock
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​