Send artiklen Halloween-skikke har keltiske rødder til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Halloween-skikke har keltiske rødder


Kelterne mente, at der på Samhain-dagen var særlig kort afstand mellem de levendes og de dødes verden. Foto: stockxchng.

Forstør Send Print

Halloween er en tradition med mange år på bagen. Traditionen fejres i forbindelse med den kristne højtid allehelgen og kan spores til urgamle keltiske døderitualer

Til halloween, som fejres i forbindelse med den kristne højtid allehelgen, er der tradition for et hav af aktiviteter, for eksempel at udskære græskarhoveder, at klæde sig ud og kime dørklokker i jagten på slik, at besøge spøgelseshuse eller se gyserfilm. Hvad de færreste ved, er at traditionen har keltiske rødder.

Halloween-skikkene går tilbage til et gammelt europæisk folkeslag, kelterne. Dette folk afsluttede året på en dag, som de kaldte Samhain. Det blev fejret med en stor fest, hvor man ærede de døde og fejrede høsten. Man brændte bål for at udrense det gamle og give plads til genfødsel og frugtbarhed.

Desuden klædte man sig ud som et symbol på, at den almindelige verdensorden midlertidigt var sat ud af spil. Man mente, at der på denne dag var særlig kort afstand mellem de levendes og dødes verden, så derfor tændte man lys for at holde genfærdene væk. Roer blev oprindeligt brugt som lygter.

Annonce
Traditionen med udhulede græskar kom først til senere. Immigranter fra Irland og Skotland tog traditionen med sig til Amerika i det 19. århundrede. Men der var ingen roer i Amerika, i hvert fald ikke i den forstand, som man kendte det fra de britiske øer. De europæiske indvandrere lærte så græskarret at kende og derfra stammer traditionen med græskarmænd. Og græskar har tilmed den fordel, at det er lettere at skære i end roerne.
Halloween har lånt fra andre traditioner Originalt stammer halloween fra den katolske helgenfejring, allehelgen hvor man mindedes alle kirkens helgener.

Da den katolske kirke flyttede dagen for allehelgensfejringen til den 1. november, blev allehelgensaften placeret på samme dag som Samhain. Allehelgensaften den 31. oktober fik navnet All Hallows Eve, hvilket senere er blevet til Halloween.

Traditionen er herefter smeltet sammen med Samhain, som kelterne også fejrede den 31. oktober. Derfor kalder vi aftenen "halloween", men de traditioner, som udføres, stammer fra kelterne.

Halloween har også forbindelser til de mexicanske dødeskikke, som traditionen smeltede sammen med, da immigranterne kom til USA. Den 2. november fejrer Mexico De Dødes Dag, hvor de døde vender tilbage til Jorden. Man fejrer højtiden med blandt andet pyntede skeletter og masker.
Katolsk missionsstrategi? Muligvis flyttede den katolske kirke allehelgensfejringen til den 1. november som et led i deres missionsstrategi. Det er der dog ikke fundet belæg for i kilder. Men det var trods alt en meget brugt taktik fra kirkens side ikke at rive templer og traditioner ned, men at ændre dem til at symbolisere kristne værdier i stedet. Den katolske kirke placerede for eksempel datoen for Jesu fødsel på samme tidspunkt som den hedenske solhvervsfest. Dermed erstattede de den gamle tradition med den nye.

Samhain og allehelgen har alligevel noget til fælles. Den katolske allehelgensdag siges at være den dag, hvor de døde frigives fra skærsilden i 48 timer og vandrer på jorden. Dette har en klar parallel i den hedenske tradition, hvor de dødes ånder siges at vende tilbage til verden på Samhain.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristendom.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Halloween-skikke har keltiske rødder

Anonym, publiceret d.16/11 22:13 (for 4 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Halloween-skikke har keltiske rødder
åndsvagt oven i hovedet!
Link
flexblock
flexblock
splitblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

flexblock
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​