Send artiklen "Fattigdommens uvæsen skal bekæmpes" til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

“Fattigdommens uvæsen skal bekæmpes”


Den internationale fattigdomsdag den. 17. oktober bør give enhver anledning til at diskutere fattigdom: Skal man som samfund kæmpe aktivt imod enhver form for fattigdom? Skal man som samfund forsøge at gøre ligesom Jesus gjorde? Skal man forsøge at give de udsatte vejen tilbage til livet, spørger provstipræst Asser Skude.

- Ulrik Jantzen/Das Büro

Fakta

Citat:

Kristendom.dk bringer hver uge en aktuel kommentar fra én af vores dygtige...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Vi bør følge Jesu eksempel og bringe de socialt udsatte ud af fattigdommen, skriver provstipræst Asser Skude

Kristendom.dk bringer hver uge en aktuel kommentar fra én af vores dygtige kommentarskribenter.

Se hele
kommentarpanelet her. 

I dag skriver provstipræst Asser Skude om fattigdom.
Hvordan vil vi behandle vores fattige?

Er det mon næstekærligt at gøre socialt udsatte endnu mere marginaliserede, end de i forvejen er? Ønsker vi i stedet at hjælpe dem og inkludere dem i vores samfund, så de får mulighed for at skaffe sig livsgrundlag, identitet og selvværd?

Jesus ændrede de fattiges liv
Hvad viste Guds søn os, da Han gik på jord? Hjalp Han ikke netop udstødte og marginaliserede tilbage til samfundet? Beretningen om enken i Nain (Lukas 7,11-17) fortæller om en kvinde, der ikke længere havde familie eller økonomi, men havde mistet hele sit livsgrundlag.

Hendes mand var død og hendes eneste søn var død. Men enken fra Nain fik livet tilbage den dag, da Jesus kom og gav hende sønnen tilbage: Hun fik livet tilbage, både livet som mor og som samfundsborger, da hun fik sin søn tilbage. Sådan lød evangeliet søndag den 9. oktober.

Samme dag kunne jeg konstatere, at den mest læste artikel på Jyllandspostens hjemmeside var en debatartikel om socialt marginaliserede. Artiklen bærer overskriften: ”Cepos: Derfor gavner starthjælpen.”

Artiklen fører følgende til torvs: ”Det kommer til at koste en gennemsnitsfamilie 200 kr. om året, hvis man fjerner starthjælpen for indvandrere."

Der refereres til beregninger fra tænketanken Cepos. Og vicedirektør og cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, er citeret for, at han "undrer" sig over den nye regerings planer om at afskaffe starthjælpen:

"Mads Lundby Hansen kalder det 'underligt,' at folk skal betale for at fjerne initiativer, der øger beskæftigelsen i Danmark."

Han henviser "til en rapport fra Rockwoolfonden, der konkluderer, at starthjælpen bidrager til at få indvandrere i arbejde."

Fattigdom skal bekæmpes
Ganske vist er jeg hverken økonom eller arbejdsmarkedsforsker, men jeg kan ikke tro, at økonomi skulle være incitament til at få folk i arbejde. Jeg tror på at alle ønsker at bidrage til samfundet, og at alle ønsker at have en følelse af, at der er brug for en. Sociale relationer og livskvalitet bør betyde langt mere: Arbejde giver flere sociale relationer, og arbejde giver øget livskvalitet.

Sagt på en anden måde: Fattigdom kan ikke anspore nogen til at søge arbejde, men gør det tværtimod endnu mere uoverskueligt.

Regler, som begrænser ydelser til socialt udsatte, såsom 450-timers reglen, starthjælp og kontanthjælpsloft, rammer ikke alene de arbejdsløse voksne, men også deres børn.

Børn har ikke årsag eller skyld i deres forældres livsvilkår, men rammes også af fattigdommen: Børn af socialt udsatte har eksempelvis ikke mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter på lige fod med deres kammerater.

Fattigdom er og bliver et uvæsen, der forhindrer mennesker i at skabe sig økonomi, social identitet og selvværd. Og hvordan skulle fattigdom medføre noget godt?

Med god grund har FN valgt at sætte fokus på fattigdom, og med god grund går FN aktivt imod fattigdommens uvæsen: På mandag den 17. oktober er det international fattigdomsdag.

Socialt udsatte skal have en chance
Den internationale fattigdomsdag bør give enhver anledning til at diskutere fattigdom: Skal man som samfund kæmpe aktivt imod enhver form for fattigdom? Skal man som samfund forsøge at gøre ligesom Jesus gjorde? Skal man forsøge at give de udsatte vejen tilbage til livet?

Ønsker man at give de socialt udsatte en vej tilbage til at genskabe deres liv, selvværd og identitet? Ønsker man en gang for alle at bringe de socialt udsatte ud af fattigdommen og dens nedværdigelser?

Asser Skude er provstipræst i Bispebjerg-Bellahøj provsti. Har desuden stiftet "Gjaestebud," et projekt, der går ud på hjælpe hjemløse. Læs mere på www.gjaestebud.dk og på www.asserskude.dk.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristendom.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Perverteret kristendom

Bent Laursen, publiceret d.15/10 10:00 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: "Fattigdommens uvæsen skal bekæmpes"
Det er ikke usædvanligt, at danske præster fralægger sig deres kristne, personlige ansvar for istedet at udråbe deres - oftest venstreorienterede - anstændighed og godhed i partipolitisk indpakning. En slags facebookstatus, der demonstrerer menneskekærlighed - virtuelt - og opfordrer andre til at være lige så anstændige og gode som afsenderen.

En af grundpillerne i den bibel, som Skude burde være forkynder af, er at fattigdom er en udmærkelse ikke et handicap. Når Skude anser fattigdom som roden til alt ondt, bekender han sig til det grådige forbrugersamfund. Men det er vel en forståelig konsekvens af at bekende sig til folkekirken. Og til den herskende medieklasses ubegavede selvfedme. På den vis er artiklens billedillustration velvalgt.

Som der står for enden af artiklen: "Bliv ven med kristendom.dk og vind en iPod Nano"
Link
flexblock
flexblock
splitblock
flexblock
flexblock

Stil dit eget spørgsmål til kristendom.dk

Kategori (vælg en af de nedenstående kategorier) *


*


*


*


NB: Alle felter med * skal udfyldes

flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 3. Kirkemusiker og lovsangsleder

  Bethlehemskirken

  Oprettet den: 25-03-2014

 4. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 5. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

flexblock
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​