Send artiklen Må et ugift par bo sammen? til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Må et ugift par bo sammen?

Bibelen fortæller, at Gud har skabt mennesket som to forskellige køn, for at de kan forenes og blive ét kød. Det er først, når man har et eget hjem (er gift), at man bliver ét kød - også på det seksuelle område, skriver teolog Carsten Korsholm Poulsen. foto: Odilon Dimier/Colourbox

Svaret giver udtryk for panelistens holdning
Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.
flexblock

Emneord for denne artikel

kristen | sex | ægteskab | hjem | samliv | Gud | Bibelen | bo sammen
flexblock
Forstør Send Print

Det er ikke en god vej for kristne par at bo sammen eller at have sex sammen, før de er blevet gift, mener teolog og undervisningskonsulent i Indre Mission Carsten Korsholm Poulsen

Spørgsmål:

Hej, mit navn er Sobika og jeg er studerende. Jeg kan godt lige sige fra starten, at jeg er hindu. Jeg har en veninde, der katolik. Vi to havde forleden en diskussion om, hvorvidt Bibelen tillader, at et kærestepar bor sammen uden at være gift. Er det noget, I kan give mig et svar på?

Med venlig hilsen
Sobika

Svar:

Hej Sobika

Der er i de sidste årtier dukket nye tolkninger op, så ikke alle kristne er enige om dette spørgsmål.

Annonce
Men den tolkning, der har været stort set den eneste i næsten 2000 år, er, at Bibelen ikke tillader, at man har sex sammen, før man er gift.

LÆS OGSÅ: Hører sex kun til i ægteskabet?

Denne tolkning bygger på mange skriftsteder, som jeg ikke skal komme ind på her – så blev svaret meget langt og indviklet. Men et hovedvers er et vers fra Skabelsesberetningen, 1. Mosebog, kapitel 2, vers 24:

"Derfor forlader en mand sin far og mor og binder sig til sin hustru, og de bliver ét kød."

”Derfor” viser tilbage til de foregående vers, hvor det beskrives, hvordan Gud skaber mennesket som en mand og en kvinde. De er skabt som to forskellige køn, for at de kan forenes og blive ét kød.

At blive ”et kød” går på, at fra nu af deler de fælles liv, fælles hjem, fælles børn og så videre. Og deri indgår naturligvis også, at de deler fælles seng og altså har sex sammen.

Hvornår kan en mand og en kvinde blive ”et kød” ? Det sker, når de ”forlader far og mor” og ”binder sig” til den anden. I dette vers beskrives det ud fra mandens synsvinkel, fordi den kultur, disse vers først blev skrevet ind i, kun kendte til, at manden kunne foretage sig noget juridisk gyldigt.

Talt ind i vores kultur gælder det naturligvis lige godt for mænd og kvinder, at de ”forlader” og ”binder sig”.

For at gøre en lang argumentation kort: det betyder, at man forlader det hjem, hvor man kommer fra, og stifter et nyt hjem. Vi kan i Bibelen se, at det ikke altid betyder et fysisk skift fra et hus til et andet: i nogle perioder boede man som storfamilie i samme bygning, bare i forskellige rum. Det at forlade barndomshjemmet og stifte sit eget hjem betyder, at man flytter i officiel social status: nu er det os to, der juridisk og på alle andre måder er ét og har dermed vores eget hjem!

Og det er altså først, når man har dette eget hjem (er gift), at man bliver et kød – også på det seksuelle område.

I juleberetningerne hører vi blandt andet om Josef og Maria – Jesu jordiske far og mor. De var ikke blevet ét endnu: de var endnu ikke gift, men kun forlovet. Da Maria ved et guddommeligt under bliver gravid, uden at nogen mand er involveret, ser vi, at det er helt selvfølgeligt, at forlovede ikke går i seng sammen: Josef vil bryde forholdet, for han kan jo ikke være far til barnet, og dermed må Maria have været utro!

I Guds folk på Jesu tid var det en selvfølgelighed, at man først gik i seng sammen, når man var rigtig gift. Sådan læste man Bibelen, sådan bekræftede Jesus det også, og sådan er det stadig i dag for kristne, der ønsker at lade Bibelen være Guds vejledning for deres liv.

Nogle vil sige, at de godt kan bo sammen uden at have sex sammen. Men for de fleste af os er det ikke nogen god løsning af tre grunde:

- Når man bor sammen, kan man da godt sige, at man ikke har sex sammen. Men hvem vil tro det? Man lægger op til, at folk tænker, at man bare vil skjule sandheden.

- Når man bor sammen, vil det virkelig være enormt svært og ret unaturligt ikke at have sex sammen. Det vil være så fristende, at hvis man ikke vil have sex, før man er gift, er det absolut klogest ikke at bo sammen.

- Selv om man måske selv kan lade være med at have sex sammen, vil det være en rigtig dårlig ide at bo sammen. For andre par vil se på jeres eksempel og tænke: ”Hvis de kan, så kan vi også!” Og hvem siger, at de er ligeså stærke som jer?

Så kort og godt: Jeg tolker Bibelen sådan, at det ikke er en god vej for kristne par at bo sammen eller at have sex sammen, før de er blevet gift.

Med venlig hilsen
Carsten Korsholm Poulsen, teolog og undervisningskonsulent i Indre Mission

FACEBOOK: Bliv ven med Kristendom.dk

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock

Stil et spørgsmål

Kategori (vælg en af de nedenstående kategorier) *


*


*


*


NB: Alle felter med * skal udfyldes

flexblock
splitblock
flexblock
splitblock
flexblock
flexblock

De svarer


flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Studenterpræst søges

  Aarhus Valgmenighed

  Oprettet den: 26-03-2014

 2. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 3. Kordegn ved Sthens kirke

  Sthens kirke

  Oprettet den: 04-04-2014

 4. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 5. Ny kirketjener pr. 1. juni 2014

  Bellahøj Kirke ? Bellahøj-Utterslev sogn

  Oprettet den: 04-04-2014

 6. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

flexblock
flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​