De første 10 ting der skal huskes efter frieriet

Efter frieriet går bryllupslægningen i gang.Men hvad er det vigtigste at huske umiddelbart efter forlovelsen? Foto: stock.xchng.

Når din kæreste har været på knæ, starter forventningens tid mod brylluppet. Men hvad er det første, man skal huske at gøre lige efter frieriet? Få her 10 idéer

Et frieri er en stor og overraskende begivenhed, og skal det foregå helt traditionelt, har manden været på knæ foran sin kæreste. Når hun har givet ham sit store ja, starter en spændende og forventningsfuld forlovelsestid, hvor hele brylluppet skal planlægges. Få her gode idéer til, hvad der kommer øverst på listen af de vigtige gøremål.

1. Fortælle nyheden til familie og venner
Det første man gør, hvis man ikke holder sin forlovelse hemmelig, er at fortælle den glædelige nyhed til familie og venner. Mange foretrækker at fortælle nyheden ansigt til ansigt, men samtidigt forsøger man også at give alle besked på nogenlunde samme tid, så ingen kommer en i forkøbet.

2. Vielsesdatoen
Det første man skal have på plads, inden man kan gå videre med planlægningen af sit bryllup, er datoen, hvor det hele skal foregå.

For at finde en vielsesdato skal man kontakte den kirke eller det rådhus, som man gerne vil giftes i og høre, hvornår det er ledigt. Man kan enten blive gift i den sognekirke, man tilhører, eller i den kirke, som man har et særligt tilhørsforhold til.

Et tilhørsforhold kan for eksempel bestå i, at man er døbt og konfirmeret i kirken eller at jeres familie bor i sognet. Hvis ingen af delene er gældende, kan man nogen steder blive gift i kirken mod betaling, mens det andre steder ikke vil være muligt med mindre I løsner sognebånd til den præst, som I kan vil have skal vie jer i kirken.
Kender du ikke dit sogn, kan du slå det op på sogn.dk

3. Reserver feststed
En af de første udfordringer man kan møde som bryllupsplanlæggere, er at finde den dato, hvor både kirken og feststedet er ledigt.
På rigtig mange feststeder er lokalerne nemlig booket i meget langt tid i forvejen, så hvis I vil være helt sikker på at fejre festen på det sted, I har i tankerne, så er det om at være ude i god tid.

Ring derfor rundt til de steder I ønsker at holde festen og koordiner det samtidigt med, at I reserverer kirke og præst. Sommer og sensommerperioden er bryllupshøjsæson, og derfor vil det være sværest på dette tidspunkt at finde et ledigt lokale, hvis man er ude med kort varsel.

4. Safe-the-date
Når I har fundet både en vielsesdato og feststedet, så er en god idé, allerede inden I sender invitationer ud, at fortælle datoen til de gæster, I vil invitere. Så risikerer I ikke, at de har planlagt årets ferie oveni jeres bryllup. Som en sød og nem idé kan man lave Safe-the-date -kort (reserver-datoen), som gæsterne kan få til kalenderen eller køleskabsdøren inden den endelige invitation.

5. Læg en tidsplan
Når de vigtige datoer er på plads er planlægningen for alvor gået i gang, men der er stadig mange ting, som skal planlægges inden den store dag. Er I typerne som gerne vil planlægge lidt frem i tiden, er det derfor en rigtig god idé at lægge en tidsplan frem mod brylluppet.

Planlæg for eksempel i hvilke måneder I skal huske at gøre hvad og sæt deadlines på, hvornår tingene skal være på plads. Aftal små bryllupsmøder imellem jer og uddeleger opgaverne til hinanden. På hjemmesider som for eksempel bryllupsklar.dk kan man finde huskelister til hver måned af bryllupsplanlægningen. I kan også benytte denne netguide i planlægningen.

6. De unikke ringe
Ethvert brudepars skrækscenarie er at have glemt vielsesringene til brylluppet. Men hvad næsten endnu værre er, hvis ringene ikke er klar på bryllupsdagen. Vær derfor i god tid ude, når I skal finde vielsesringe. Valget kan tage lang tid, og da mange vælger at få lavet unikke ringe, kan det ofte tage mange uger at få dem klar.

7. Jagten på den rigtige brudekjole
En af de ting man heller ikke skal vente for længe med er at finde brudens brudekjole. Nogle få brude har købt kjolen længe før brylluppet, da de fandt den helt rette på udsalg, men de fleste køber deres kjole fire-seks måneder før brylluppet. Det skyldes, at man på den måde får god tid til at finde sko, hårpynt og slør, som passer til kjolen, og at kjolen ofte skal nå at kunne blive syet til i god tid inden brylluppet.

8. Forbered invitationer
Invitationer sendes oftest ud et par måneder før brylluppet. Vælger I at lave dem selv, er det en god idé at være i gang tidligt, da de ofte tager lang tid at fremstille midt i en travl hverdag. Planlæg derfor nogle gode hyggestunder sammen, eventuelt med venner og familie, når der skal laves invitationer.

9. Fang en fotograf
Bryllupsfotografer hænger ikke på træerne. På grund af rigtig mange bryllupper især om sommeren - er mange fotografer allerede booket mange måneder forud for bryllupsdagen. Vær derfor også hurtig ude, hvis I vil sikre jer den fotograf, som kan dække jeres behov.

10. Find de gyldne toner
Som for fotografen gælder det også for levende musik. Ønsker I en levende pianist, et band, en sanger eller DJ, så er det om at være ude i god tid, da de kun kan være ét sted af gangen.

Søg i de lokale aviser, på internettet, blandt familie og venner og undersøg hvem I kunne tænke jer. Ønsker I ikke levende musik kan man også sagtens leje en jukebox eller sammensætte sin egen musik på en computer og tilslutte den til et par gode højtalere.