Flere danskere bruger bøn i hverdagen

bøn_pige

Mange præster bliver opsøgt af mennesker, som vil lære at bede, og i denne tid udkommer flere gør-det-selv-bøger om bøn

Den tid er ved at være ovre, hvor danskerne tror, at bønner kun er noget, der dyrkes i køkkenhaven. Flere og flere ønsker at have en hverdag med kontakt til det guddommelige gennem bønner, og det mærker præster rundt i landet.

- Der er en tilbagekomst af det med at tage Gud med i ens daglige genvordigheder. Jeg hører jævnligt fra præster, som bliver opsøgt af mennesker, der har genopdaget bønnen og gerne vil have gode råd om, hvordan de kan bede, siger biskop i Haderslev Niels Henrik Arendt og tilføjer:

- Det er udtryk for, at vi har behov for at genlære det rituelle sprog, og det er der mange, som ønsker i denne tid.

Også sognepræst Anna Mejlhede fra København oplever, at danskerne i denne tid lægger blufærdigheden omkring bøn til side.

- Rigtig mange mennesker er interesseret i bøn, og jeg har hørt flere sige, at de ofte tager sig selv i at bede. Også selvom de ikke helt ved, hvem de beder til, og hvorfor de beder, siger hun.

Anna Mejlhede har netop skrevet bogen "Du som er i himlene" med konkret hjælp til at bede for mennesker, der er uden speciel kontakt til kirke og kristendom.

Bogen er udkommet på Danmarks næststørste forlag, Aschehoug, som opfordrede Anna Mejlhede til at skrive om bøn.

- Mange har brug for hjælp til at komme i gang. Selvom kirkegangen er stigende, er der stadig mange, som ikke går i kirke, men alligevel interesserer sig meget for det religiøse. De tager bøn til sig som noget personligt og noget, de gør derhjemme for sig selv, siger Anna Mejlhede.

Disse mennesker vil grundtvigske kredse også gerne række en hjælpende hånd, og derfor har de netop udgivet bogen "Hverdagsfromhed", hvor en række bidragydere giver inspiration og gode råd til blandt andet bøn.

- Vi lever i religiøs tid, hvor der er megen søgen, og heldigvis er der mange, som kan se, at den tradition, vi forvalter i folkekirken, bærer på en stor rigdom.

- Men mange står måske lidt uformående over for det hele, fordi den kirkelige "baggrundsstråling" ikke er så tydelig. Derfor har de brug for, at nogen taler konkret om bøn og hverdagsfromhed, siger leder af Grundtvig-Akademiet, Henrik Wigh-Poulsen, som har redigeret bogen.

Den stigende interesse for bøn er også baggrunden for et sjældent set initiativ i folkekirken, idet forskellige grupperinger er gået sammen om at udgive en bog med både gamle og nye bønner beregnet for mennesker, som ikke er dus med det kirkelige. Indre Missions forlag udgiver bønnerne i samarbejde med Det Danske Bibelselskab.

Netop danskernes genopdagelse af bønnen giver ifølge biskop Niels Henrik Arendt nyt liv til store bededag, der fejres i landets kirker i morgen.

- Netop i denne tid, hvor der er behov for at tale jævnt og direkte om bøn, kan den dag få en ny betydning. Alle de steder, hvor dagen ikke bruges til konfirmation, bliver der holdt gode prædikener om bøn, og derfor kan store bededag gøre sin egen lille virkning i hele processen med genopdagelse af bønnen, siger Niels Henrik Arendt.