Religion vokser mere end sex på internettet

Også i Danmark er troen på nettet i vækst. Kirkeministeriet står bag et af de nye, store tiltag, nemlig www.salmebogen.dk. ? Foto: Peter Kristensen.

Også i Danmark er troen på nettet i vækst. Kirkeministeriet står bag et af de nye, store tiltag, nemlig www.salmebogen.dk. ? Foto: Peter Kristensen.

Fakta

Disse religiøse hjemmesider er blandt de toneangivende på verdensplan:

www.bbc.co.uk/religion

 www.beliefnet.com 

www.gospelcom.net 

www.vatican.va

Tro, kristendom og religion er de seneste tre år vokset med så stor hast på internettet, at det overstiger væksten i internetsider om sex

Antallet af internetsider om tro, religion og kristendom er de seneste tre år vokset kraftigt. Så kraftigt, at væksten har overhalet væksten i internetsider om sex, et område, der ellers tidligere var primus motor for selve internettets udvikling.

Det viser en sammenligning af nye tal fra Altavista og en forskningsrapport "Religion and Cyberspace" fra Københavns Universitet.

Tallene viser, at antallet af internetsider om religion siden 2004 er vokset hele ni gange, mens antallet af sider om tro og kristendom begge er vokset mere end syv en halv gang. Til sammenligning er antallet af internetsider om sex i samme periode vokset med mindre end seks gange.

At religion er vokset så meget de senere år, kommer ikke bag på religionssociolog fra Uppsala Universitet Mia Lövheim, der har forsket i religion og kristendom på internettet.

- Der er sket en enorm global vækst i antallet af internetbrugere på bare få år. Internettet er samtidig blevet meget individualiseret gennem de såkaldte blogs og websider som MySpace, og det giver langt større mulighed for den enkelte til at udbrede sine holdninger og meninger end gennem andre kanaler, siger Mia Lövheim.

Hendes forskning viser, at mange religiøse søger på internettet for at møde ligesindede, men også for at markere sig.

- De fleste religiøse kristne har opgivet at overbevise andre via internettet. Men de vil gerne vise, de er til stede over for både ligesindede, andre troende og ikke-troende.

Den vurdering kan seniorforsker Garbi Schmidt fra Socialforskningsinstituttet, der har forsket i religiøsitet blandt unge muslimer på internettet, godt genkende.

- For en stor andel af de religiøse muslimer, der er kommet på internettet, handler det i høj grad om at argumentere for deres religion, både over for med-muslimer og andre, hvis de udbringer noget om deres religion, som de opfatter som forkert, siger Garbi Schmidt.

Også hun fremhæver, at religionens fremgang skyldes, at internettet er blevet langt mere tilgængeligt end tidligere.

- Dermed har internettet efterhånden udviklet sig til en moderne lygtepæl, hvor alle kan gøre sig synlige og markere sig, også de religiøse, siger hun. Det gælder også for små religiøse trossamfund og nyreligiøse, at de er på internettet for at markere sig, vurderer den italienske religionssociolog Massimo Introvigne, der forsker i minoritetsreligioner.

- Men det er meget få, der missionerer på nettet. For de fleste er internettet en institution, som de føler, de er nødt til at være en del af for ikke at være bagefter udviklingen, siger han.

Tal om tro på nettet

I 2004 var der 51,8 millioner sider om religion på nettet. I dag er der 522 millioner. Det svarer til en stigning på 908 procent.

Antallet af hjemmesider om tro på nettet er vokset 741 procent siden 2004, mens antallet af sider om kristendom er vokset med 770 procent.

I samme periode er antallet af sider om eksempelvis computere og sex vokset med henholdsvis 634 procent og 582 procent.

Kilder: Altavista.com samt Morten T. Højsgaard og Margit Warburg (red.) "Religion and Cyberspace" (2005).

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.