Jens og Kirsten har kristne aner

Navnet Jens er afledt af Johannes. Her ses en af Danmarks mange Jens'er: Jens Rohde.

Mange gode danske fornavne har deres udspring i Bibelens og kristendommens univers

Kirsten og Jens er gode, danske navne og dertil de mest benyttede fornavne i Danmark. Her hedder 49.000 kvinder Kirsten, mens godt 56.000 mænd hedder Jens.

At begge navne har oprindelse i kristendommen ved til gengæld de færreste. Kirsten er afledt af Christine, der igen kommer af det latinske christina for kristen. Og Jens er afledt af Johannes - Døberen, apostlen eller evangelisten. Navnet er i sine forskellige former: Jens, Hans, Jan, Jon, John, Jean eller Juan det mest benyttede drengenavn i den kristne verden.

Danerne blev kristnet omkring år 1000. Og det er ifølge navneforsker Michael Lerche Nielsen, Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet, også i det årtusinde, at de første kristne navne begynder at dukke op herhjemme. Det er navne som Mikael, Jon, Peter, Christian og Kristina.

- I 1100-tallet breder der sig en gammeltestamentlig bølge blandt adelen med brug af navne som pave- og helgennavnet Alexander, Absalon og Abraham som i Abrahams-torp, det nuværende Jægerspris. Samtidig kommer der flere kristent afledte navne til som Margaretha, Niels fra Nicolaus og Ib fra Jacob, siger Michael Lerche Nielsen.