Blog fra nordisk kirkeliv: Den fjerne Kirke(styrelse)

Når tågen letter, er udsigten fra Kirkens Hus fantastisk - til Oslos nye operahus. Foto: Foto: Birgitte Stoklund Larsen.

Vejen til en kirke-stat-adskillelse er lang og omstændig viser de norske erfaringer, som tre danske kirkeaktører hører om

Der ligger en tyk morgentåge over Norges hovedstad.

Udsigten er ellers fænomenal! fortæller Per Tanggaard, kirkesociolog med 30 års erfaring i Den Norske Kirke, næsten undskyldende, da vi træder ind på det kontor, der til dagligt huser direktøren for Kirkerådet. Direktøren er imidlertid på rejse i dag.

LÆS OGSÅ: blog fra nordisk kirkeliv: De måske egnede

Selvom der sandsynligvis løses masser af andre opgaver i Kirkens Hus sådan en formiddag, sidder man med det indtryk, at det er arbejdet med ny kirkeordning og separationen mellem stat og kirke, der i disse år trækker mest energi ud af husets kontorer.

Ny kirkeordning er ikke noget man flikker sammen i løbet af et par uger. Det tager lang tid. Kommissioner. Publikationer. Høringssvar. Nye kommissioner.

Vi sidder vi overfor fire mænd, som til daglig har deres gang på 6. etage af Kirkens Hus i Oslo Centrum. De arbejder alle i Afdeling for Kirkeordning i Kirkerådet og fortæller engageret om arbejdet med ny kirkeordning i Den Norske Kirke. Om den historiske baggrund for norsk kirkeliv i dag. Om den nuværende kirkeordning. Om scenarier for den kommende kirkeordning. Også lidt om kirkeforståelse.

Tal, tanker og teorier fyger ud af rapporter og bøger og rundt i lokalet og danner langsomt et billede af den proces hen imod adskillelse af stat og kirke, som Stortinget skød i gang for nogle år siden. Samtidigt med at fakta kommer på bordet, letter tågen uden for de store glaspartier. Der er udsigt til Operaen i Oslo, som giver indtryk af at flyde på vandet i fjorden. Længere borte ser man nu tydeligt fjeldet på den anden side af Oslo fjord. Det er faktisk en fænomenal udsigt

Der er store kulturelle forskelle i Norge. Afstandene er store. Viljerne stærke.

Ordene er biskop Erling Pettersens, som smiler mildt til os, mens han forklarer os, hvordan det er at være biskop bag de fjelde, vi kan se i horisonten. De adskiller Oslo såvel fysisk som symbolsk - fra resten af Norge.

Stavanger har sit helt eget stift, eller bispedømme, som det hedder på norsk, ude ved Nordsøen og adskillige hundrede kilometer fra Oslo. Det er den sydvestlige del af Norge, som blev præget af danske pietistiske vækkelser i det 19. århundrede, og som den dag i dag har stærke missionshustraditioner. Der er store kulturelle forskelle i Norge. Afstandene er store. Viljerne stærke.

Adspurgt, hvor stor en forskel, en ny kirkeordning og separationen mellem stat og kirke vil gøre, trækker han lidt på skulderen.

Arbejdet er vigtigt, naturligvis er det det, men i Stavanger vil man egentlig helst klare sig helt selv. Kirkemødet og kirkestyrelsen er fjerne størrelser.

Der er ikke skyggen af illoyalitet over Erling Pettersen. Han er Kirkens mand hele Den Norske Kirkes mand. Det er der ingen tvivl om. For år tilbage var det ham, der sad i direktørstolen for Kirkerådet. Men hans perspektiv er nu et andet end det gængse i Kirkens Hus. Det er perspektivet udefra oven i købet et perspektiv, der har sit arnested blandt stærke vækkelsesviljer.

Derfor ved han, at når der er en ny kirkeordning på vej, skal man have ét for øje: Bekæmp enhver tendens til uniformitet, og sæt kritiske spørgsmålstegn ved enhver centralisering.

Efter den nye kirkeordning vil vi have den samme kirke, som vi har nu. Der bliver ikke taget noget fra os. Relationen til staten bliver svækket, og det skal naturligvis håndteres på den rigtige måde, men kirken står ret så stærkt.

Et godt råd, som Stavangers Biskop vil give til sine danske besøgende fra folkekirken?

Joda. Vist er der det. De fleste ønsker den brede kirke. Testen for en ny kirkeordning er, om den kan bevare bredden.

Tre danske kirkelige aktører er på rundtur i Norden. Følg bloggen på Kristeligt Dagblads hjemmeside.De tre bloggere er:Ulla Morre Bidstrup, lektor, medlem af styrelsen for Grundtvigsk Forum
Jørgen Skov Sørensen, sekretariatschef, Folkekirkens Mellemkirkelige Råd
Birgitte Stoklund Larsen, akademileder, Grundtvig-Akademiet.