Brasilien: Må man give Jesus fodboldtrøje på?

I en reklame på den italienske TV-kanal Rai finder man Brasiliens vigtigste symbol, Jesus-statuen i Rio, iført en kæmpe italiensk fodboldtrøje. Det har vakt kritik. Foto: Screendump fra YouTube

Italiensk tv-reklame for VM i Brasilien viser Rios store Jesus-statue, Cristo Redentor, iført den italienske fodboldtrøje. Det vækker kritik i den katolske kirke

Få dage før det italienske foldboldlandshold skal spille deres første kamp ved VM i Brasilien har en italiensk tv-reklame skabt kontrovers i værtslandets katolske kirke.

I den 30 sekunder lange video ser man børn iført den blå T-shirt fra Azzurri (Italiens fodboldlandshold, red.), der spiller fodbold på gaden, og en ældre dame hænger vasketøj op - blandt andet den italienske foldboldtrøje. Reklamen slutter med, at man ser landets ikon, den store Cristo Redentor-statue i Rio iført den samme italienske fodbold-trøje med nummer 10 på ryggen og med ordene ”Italia” skrevet på skuldrene. ”Brasilien venter på os,” er reklamens slogan.

En mulig retssag
Det katolske stift i Rio kalder reklamen respektløs og upassende og truer med at sagsøge den italienske tv-station Rai, som kører videoen som reklame for kanalens VM-dækning, for et beløb mellem 15 og 21 millioner real ( cirka 37–56 millioner kroner). Stiftet lover at give pengene til velgørenhed, hvis den vinder en sådan sag, skriver den engelske avis The Telegraph.

”Kirken er dybt fornærmede,” siger Rodrigio Grazioli, som er advokat for den Brasilianske kirke, til landets avis O Globo.

”Det ville svare til at, det brasilianske tv lavede en reklame, hvor mulat-kvinder indgår i seksuel adfærd med Colosseums gladiatorer,” siger han.

Ikke første gang
Det er ikke første gang, at den katolske kirke i Brasilien har reageret på reklameverdenen i forbindelse med VM og reklamernes brug af Brasiliens vigtigste nationalsymbol.

I 1998, da der var fodbold-VM i Frankrig, kørte der en kampagne fra Pirelli (den store multinationale dækproducent, red.), hvor fodboldspilleren Ronaldo erstattede den store Jesus-figur i Rio. Ronaldo stod hævet over byen iført Inter Milans blå og sorte striber, og med armene udstrakt som Cristo Redentor.

Denne reklames budskab var ”Magt er intet uden kontrol”, hvilket også vakte opsigt i Brasiliens katolske kirke, skriver The Telegraph.

Se den omtalte video her: 

ZRGaY1zcqNU