2014 bliver bibel-år på det store lærred

Russell Crowe spiller hovedrollen i filmen "Noah", der er én ud af mange film i 2014, der baserer sig på de bibelske fortællinger. Foto: Officielt foto fra noahmovie.com

I det nye år er både Russell Crowe, Anthony Hopkins, Christian Bale og Sigourney Weaver med til at legemliggøre Bibelens fortællinger i store satsninger fra Hollywood

Selv om Bibelen er verdens bedst sælgende bog, har det været svært at lokke penge til, når fortællingerne skulle omdannes til det hvide lærred. Ser man bort fra Mel Gibsons The Passion of the Christ (2004), har man kun sjældent set store skuespillere i rollerne som Moses, Jesus og Maria Magdalene.

2014 ser ud til at blive året, hvor bibelens dramatiske potentiale er blevet opdaget af Hollywoods darlings.

Nyhedssitet Religion News Service peger på fem film, der med deres store budgetter og fornemme rolleliste vil være i stand til at sprede bibelens fortællinger til et bredt publikum.

Fremgangen i bibelske film er et bevis på disse gamle fortællingers vedvarende evne til at indtage menneskers hjerter og hoveder. Det minder os også om, at Hollywood er drevet af penge mere end af en særlig agenda. Bibelens historier har en konstant tiltrækning, så Hollywood gør egentlig bare, hvad de altid har gjort bedst tjener hurtige penge, ved at give folk hvad de gerne vil have, skriver forfatter og klummeskribent Jonathan Merritt.

Han peger på, at der næppe er tale om en religiøs vækkelse blandt Hollywoods filmselskaber, men nok nærmere er opdagelse af, at der kan være store penge i Bibelen.

En erkendelse, som det kristne par Mark Burnett og Roma Downey højst sandsynligt har bidraget til, efter at seertallene for deres History Channel-serie The Bible (2013) sprængte alle rekorder. Sammen med filmselskabet 20th Century Fox, skal de nu producere filmen Son of God, der forventes at have premiere i februar måned. Ifølge Religion News Service vil netop denne film give et godt fingerpeg om, hvorvidt publikum er interesseret i bibelske spillefilm og dermed spå om de fire næste film på listen over bibel-film i det kommende år.

Ifølge Religion News Service er der en naturlig forklaring på, at publikum elsker de bibelske fortællinger:

Filmindustrien er et spejl, der reflekterer hvad samfundet begærer: sex, vold og store fortællinger med et anstrøg af noget guddommeligt. I 2014 vil vi finde ud af, præcis hvor meget publikum ønsker det sidste.

Her er de fem bibel-film fra 2014:

Noah
Filmen har et budget på over en halv milliard kroner og præsenterer Russel Crowe i hovedrollen som Noah. Blandt hans medspillere vil man møde Anthony Hopkins, Jennifer Connelly og Emma Watson. Den forventes at nå de amerikanske biografer i november 2014.

Heaven is For Real
Filmen er baseret på en bog af samme navn, og er dermed teknisk set ikke en bibelsk historie. Men den omhandler en lille drengs liv-efter-døden oplevelse, og forventes at udkomme lige før påske.

LÆS OGSÅ: Himmelberetning bjergtager USA

Exodus
Exodus er et andet ord for 2. Mosebog, og filmen Exodus af instruktør Ridley Scott omhandler jødernes udvandring fra Egypten. Det er filmgiganten 20th Century Fox der står bag, og publikum kan opleve Christian Bale i rollen som Moses, og Sigourney Weaver som moderen til den egyptiske farao Ramses. Filmen forventes at komme i december 2014.

Mary, Mother of Christ
Filmen er fortsættelsen på Mel Gibson's The Passion of The Christ, og skulle gerne udkomme i december 2014 efter en lang række forsinkelser. På skuespillerlisten finder man Peter OToole, Sir Ben Kinglsey og Julia Ormond, samt den kun 16-årige fremadstormende israelske skuespiller Odeya Rush i rollen som Maria. Ved denne artikels publicering er premieren netop rykket til januar 2015, red.

Son of God
Filmen er produceret af 20th Century Fox i samarbejde med Mark Burnett og Roma Downey, der sidste år havde stor succes med serien The Bible. Den portugisiske skuespiller Diogo Morgado ses i rollen som Jesus, og filmen forventes premiere i februar 2014.

Få en forsmag på filmene her (der er endnu ingen trailer for "Mary, Mother of Christ", og filmen "Exodus" har kun åbnet op for en forsmag på filmmusikken):