Kristne beder og arbejder for verdens klima

Kirkernes Verdensråd sætter i denne måned fokus på klimaforandringerne. Foto: NICOLAS ASFOURI Denmark

Kirkernes Verdensråd tog 1. september hul på en måned med fokus på verdens klimaproblemer. Vi vil understrege de etiske og bibelske perspektiver ved klimakrisen, siger koordinator Dr. Guillermo Kerber

Både Greenpeace og flere eksperter har kritiseret, at politikerne i den netop overståede danske valgkamp ikke tog klimaet alvorligt nok.

Men rundt om i verden tager andre klimaet i egen hånd. Eller rettere sagt lægger det i Guds hånd. Fra 1. september og til og med 4. oktober sætter Kirkernes Verdensråd fokus på klimaet med hyldestdagene Time of Creation (Skabelsestid, red.), som hylder skabelsen og opfordrer kirker og kristne organisationer til at sætte miljøet på dagsordenen. Det skriver ekklesia.com.

Formålet er at fokusere på de etiske og spirituelle aspekter ved verdens miljøspørgsmål:

Gud har givet mennesket ansvaret for skabelsen indtil det tidspunkt, hvor Gud selv opfylder sin skabelse af en ny himmel og en ny jord, siger medlem af Kirkernes Verdensråd, Fernando Enns under fejringen af Time of Creation i Berlin.

Det kristne perspektiv

Og perioden for Time of Creation er ikke tilfældigt valgt. Både start- og slutdatoen for Time of Creation falder på dage, der i forvejen er vigtige inden for både vestens og østens kristne skabelsestraditioner:
Allerede tilbage i 1989 erklærede den tidligere økumeniske patriark Dimitrios 1. september bededag for miljøet.

Desuden begynder det ortodokse kirkeår den 1. september. Her mindes man, hvordan Gud skabte verden, mens afslutningsdagen for Time of Creation, den 4. oktober i den katolske kirke og andre kirkeretninger er en mindedag for Frans af Assisi, som regnes for miljøets beskytter.

LÆS OGSÅ: Fem klimahelte i kirkehistorien

Ved at fejre Time of Creation håber Kirkernes Verdensråds koordinator på klimaområdet Dr. Guillermo Kerber på en bedre indsats mod økologisk retfærdighed.

Kirkernes Verdensråds politik om klimaforandringen reflekterer den økumeniske forståelse ved at argumentere med økologiske, økonomiske, kulturelle og politiske dimensioner i klimaforandringen. Vi vil argumentere for en holistisk tilgang og understrege de etiske og bibelske perspektiver ved forandringerne, siger Dr. Kerber.

Fra Schweiz til Indien har ortodokse, katolske og protestantiske sogne organiseret aktiviteter for at markere Time of Creation. I Indien føres kampagnen Husk Skaberen og Skabelsen til specielle bønner og aktiviteter med fokus på klimaet, og i Berlin leder træningsprogrammet Ungdom for Øko-Retfærdighed op til klimaforhandlingerne COP17 i Durban i Sydafrika til december.

LÆS OGSÅ: Flere amerikanere tror på global opvarmning

Bibelen byder os at respektere Jorden
I Danmark har organisationen Grøn Kirke døbt den internationale hyldestmåned Skabelsestiden. Og formålet er det samme, fortæller Hanna Smidt, ansat i Danske Kirkers Råd og koordinator i Grøn Kirke:

Vi vil motivere danske menigheder og kirker til at indarbejde miljø og klima i deres praksis, og vi vil tage miljøet op som en vigtig, kristen værdi, fortæller hun.

Meningen er, at indarbejdningen af klima- og miljøvenlig praksis skal fungere på flere planer:

Der er stor variation inden for aktiviteterne hele måneden. I forvejen har vi høstgudstjenester i denne periode. Børn kan beskæftige sig med klima på en sjov måde, og det er væsentligt, at vi både taler affaldshåndtering, husker at spare på vandet og ser problemerne i et mere overordnet skær, siger hun.

Og Hanna Smidt understreger, at der er bibelsk motivation for at gå ind i debatten og i det praktiske arbejde til forbedring af miljøet:

I Første Mosebog får vi at vide, at Gud skabte Jorden og så, at det var godt. Her understreges Jordens egenværdi.

De kommende klimaforhandlinger i Sydafrika er en passende finale efter Time of Creation-fejringen.

Som de var det ved klimatopmødet i København, vil Kirkernes Verdensråd også være til stede på den internationale konference i år, fortæller Hanna Smidt:

Under COP15 i København samarbejdede vi tæt med Kirkernes Verdensråd, som deltog i forhandlingerne. Kirkernes Verdensråd har en stemme på linje med NGOer, og har hermed mulighed for at påvirke forhandlingerne. Og til december har Kirkernes Verdensråd også en delegation i Durban.