Ti tips til din kirkes påskefejring

Få gode idéer til påskefejringen i din kirke. Foto: .

Adventstiden og julen er fuld af kirkelige traditioner, hvorimod det skorter mere på kirkelige traditioner til påske. Kristendom.dk bringer her ti forslag til kirkens påskefejring

På Filippinerne lader flere sig hvert år piske og korsfæste som et led i påskefejringen. Dette er dog næppe et ritual, som man kan forestille sig vil vinde indpas i den danske folkekirke.

Her foretrækker man mere fredelige måder at fejre påske på. Den traditionelle fejring er med gudstjenester skærtorsdag og langfredag, hvor man mindes nadverens indstiftelse, Jesu tilfangetagelse, domfældelse og død på korset, inden der sluttes af med den store festgudstjeneste påskedag i anledning af genopstandelsen - samt endnu en gudstjeneste anden påskedag.

Men i de senere år er ønsket om andre måder at fejre påske på vokset. Kristendom.dk bringer her ti bud på nye påsketraditioner.

1) Hold fællesmåltid skærtorsdag
Skikken med at mødes i kirken skærtorsdag og sætte sig ved et veldækket bord er efterhånden udbredt over hele landet. Nogle steder gøres det som et decideret festmåltid med flere retter, mens det andre steder mere er et symbolsk måltid.

Nogle steder tager man også udgangspunkt i det jødiske påskemåltid, inden man ligesom Jesus gjorde det bryder af og indstifter den kristne nadver. Præst Keld Dahlman fra Århus Valgmenighed har i øvrigt udviklet en helt ny liturgi til denne aften.

LÆS OGSÅ: Det jødiske påskemåltid taler til alle sanser

2) Hold langfredagsgudstjeneste uden musik
Fravær af orgelbrug beskrives som en virkningsfuld måde at understrege langfredags alvor på.

Man kan også bruge orglet på nye måder som for eksempel ved specielle musikgudstjenester langfredag. Kirkekomponisten Sven Erik Werner komponerede således i 2001 i samarbejde med sognepræst og mediemand Mogens Hansen og organist Jens E. Christensen en helt ny langfredagsliturgi til Vor Frelsers Kirke i København, hvor fortællingen og den moderne kirkemusik var i centrum.

3) Hold dåb påskenat - det gjorde man i oldkirken
Oprindelig i oldkirken lå dåben påskenat, og i Kastrup Kirke døber man stadig kommende konfirmander ved en lysgudstjeneste sent påskeaften.

I andre kirker har man også våge- og lysgudstjenester påskeaften og -nat, hvor kirken henligger i mørke, mens menigheden spændt venter på, at lyset bæres ind i kirken og ud i verden med budskabet om, at Jesus er genopstanden.

LÆS OGSÅ: En påskenat i lysets tegn

4) Stå tidligt op påskedag
I Danmark siger vi jo, at solen danser til pinse. Oprindeligt mente man og det mener man stadig i mange andre lande - er det til påske, at solen danser, fordi den er så glad over Kristi genopstandelse.

Men i nogle kirker kan man opleve solopgangen - for eksempel i Skt. Andreas kirke i Randers, hvor man starter allerede påskemorgen kl. 6.00, mens dagen gryr. I tusmørket indledes gudstjenesten i en meditativ stemning og munder så ud i opstandelsesbudskabets glæde i den lyse påskemorgen. Efter at opstandelsesbudskabet har lydt, går menigheden ledsaget af trompetmusik ud for at synge Krist stod op af døde omkring flagstangen. Derefter hejses flaget, og så er der morgenkaffe.

5) Lyt til passionsmusik
En gammel tradition, som stadig holdes i hævd, er passionsmusikken, hvor påskedramaet gennemleves med sang og toner. Flere danske kor og solister opfører årligt forskellige passioner, hvor især Bachs Matthæus-passion står som et storværk, der opføres i flere kirker landet over.

Find en koncert eller gudstjeneste med passionsmusik på kirku.dk.

6) Lav passionsspil
I Middelalderen var det meget brugt at lave passionsspil, hvor præsterne gennemspillede påskens begivenheder for en menighed, som bestemt ikke var vant til underholdning, men som engageret fulgte med i det, som var et regulært skuespil, hvis mest effektive middel var, når træfiguren, der forestillede Jesus blev lagt i kisten langfredag og den så var væk påskemorgen. Jesus var altså genopstanden.

På Nationalmuseet kan man se en af de få bevarede Jesus-træfigurer med tilhørende kiste.

Traditionen kunne sagtens - i nyere version - genoptages i danske kirker.

LÆS OGSÅ: Påskens budskab formidles gennem teater

7) Hold familiegudstjeneste med efterfølgende påskefrokost
Måske endda med æg-trantning ned af kirkebakken eller lignende er også en god måde at fejre påske på og en måde, som indbyder børnefamilier i kirken.

Mange spiser påskefrokost med slægt og venner skærtorsdag og langfredag, så hvis kirken tilbyder et spise-og-lege-alternativ påskesøndag kan det være en god løsning, også for familier uden det store netværk.

8) Tag på pilgrimsvandring
Pilgrimsvandringer med gudstjenester og andagter undervejs er igennem de senere år blevet meget populært i den danske folkekirke til store bededag, Kristi Himmelfart og pinse, men hvorfor ikke tage påsken med også?

LÆS OGSÅ: Pilgrimsvandring på vej til at blive pinsetradition

9) Del påskeliljer ud efter gudstjenesten
Man kan også dele påskeliljer ud til folk på gaden efter påskedagsgudstjenesten. Det gør man for eksempel i Kingos Kirke på Nørrebro. På den måde kan menigheden dele glæden over opstandelsen med forbipasserende.

10) Hold påskemeditation
Op mod påske tilbyder flere og flere kirker meditationsgudstjenester, så man kan besinde sig på kirkens budskab og komme væk fra den hektiske hverdag.

Uden opstandelsen påskemorgen er evangeliet hult og tomt, mener sognepræst Jens Kvist.