Julens afslutning: 10 tips til at fejre helligtrekonger

Helligtrekonger: Der er stadig grund til at fejre dagen - og mange måder at fejre den på. Foto: Arkivfoto

Helligtrekonger er en glemt højtidsdag, som traditionelt afslutter de 12 juledage. Her er en række idéer til at genoplive festen

Helligtrekongersdag den 6. januar er mærkedag for de vise mænd, som kom og tilbad Jesusbarnet. Traditionelt har man ment, at helligtrekonger afslutter julehøjtiden.

Tidligere var der knyttet flere traditioner til datoen, som i de flestes bevidsthed i dag blot er en almindelig januar-dag. Fakkeloptog, krybbespil, udklædninger, stjernemesser, omvandrende stjernesangere og mystik, varsler og overtro var nogle af de mange indslag i forbindelse med helligtrekonger.

Men der er stadig grund til at fejre dagen - og måder at fejre den på. Her kommer 10 idéer:

1. Syng salmerne

Der findes flere salmer, der hører til helligtrekonger. Hvis de ikke skal synges denne dag, hvornår så? Her er tre gode bud:

  • Dejlig er den himmelblå
  • De hellig tre konger så hjertensglad
  • Det runde himlens stjernetelt

Hvis du stadig har juletræet stående, kan du tænde lysene på det en sidste gang, mens du synger salmerne.

2. Bag kagen

La galette des rois, kongernes kage, er en flad, rund butterdejskage med fyld af mandelcreme, som stammer fra Frankrig og bages til helligtrekonger. Kongernes kage indeholder en lille porcelænsfigur (kan erstattes med en mandel). Og den, der får figuren, bliver dagens konge og smykkes med en krone til minde om de hellige tre konger fra Østerland, som fulgte stjernen til Betlehem for at se det nyfødte Jesusbarn.

Fin opskriftentil kagen her.

3. Gå i kirke

Søndagen omkring den 6. januar hedder helligtrekongers søndag. Så for at få genopfrisket historien om de vise mænd og markere julens afslutning kan du gå i kirke og få lov til at synge nogle af julens salmer for sidste gang.

Find et helligtrekongersarrangement eller en -gudstjeneste med Kristeligt Dagblads kirke- og kulturkalender.

Du kan også gøre som de vise mænd: gå på vandring. Find en pilgrimsvandring med helligtrekongerstema i pilgrimskalenderen.

4. Læs om de vise mænd i Bibelen

Genopfrisk beretningen om de vise mænds besøg hos Jesus, som det står beskrevet i Matthæusevangeliet 2, 1-12:

"Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise mænd fra Østerland til Jerusalem og spurgte: >>Hvor er jødernes nyfødte konge? For vi har set hans stjerne gå op og er kommet for at tilbede ham<<. Da kong Herodes hørte det, blev han forfærdet, og hele Jerusalem med ham. Og han sammenkaldte alle ypperstepræsterne og folkets skriftkloge og spurgte dem, hvor Kristus skulle fødes. De svarede ham: >>I Betlehem i Judæa. For således er der skrevet ved profeten: Du, Betlehem i Judas land, du er på ingen måde den mindste blandt Judas fyrster. Fra dig skal der udgå en hersker, som skal vogte mit folk, Israel<<.Så tilkaldte Herodes i al hemmelighed de vise mænd og forhørte dem indgående om, hvornår stjernen havde vist sig. Og han sendte dem til Betlehem og sagde: >>Gå hen og spørg jer nøje for om barnet; og når I har fundet det, så giv mig besked, for at også jeg kan komme og tilbede det<<. Da de havde hørt på kongen, tog de af sted, og se, stjernen, som de havde set gå op, gik foran dem, indtil den stod stille over det sted, hvor barnet var. Da de så stjernen, var deres glæde meget stor. Og de gik ind i huset og så barnet hos dets mor Maria, og de faldt ned og tilbad det, og de åbnede for deres gemmer og frembar gaver til det, guld, røgelse og myrra. Men i drømme fik de en åbenbaring om ikke at tage tilbage til Herodes, og de vendte hjem til deres land ad en anden vej."

5. Tænd lyset

Den gamle tradition med at tænde et trearmet lys helligtrekongersaften den 5. januar for at markere julens afslutning var blot et af elementerne i den centrale og folkelige fest, der indtil midten af 1800-tallet blev fejret over hele landet som helligtrekonger. I gamle dage var der krudt i nogle af helligtrekongerslysene. Det eksploderede med et lille "puf", når lysede var ved at brænde ud, og satte dermed et hørbart punktum for julefestlighederne.

Lyset laves stadig og forhandles af Danmission under sloganet "Tænd lys for mission" - dog uden krudt.

6. Læs Møllehaves festlige digt

Digterpræsten Johannes Møllehaves digt "Hvordan skal vi nå frem til jul? eller De hellige tre konger" fra 1980 egner sig rigtig godt til højtlæsning på helligtrekongersdag.

Digtet indledes: "De hellige tre konger/ kom lidt for sent afsted,/ de sku'jo først ha'; røgelse/ og guld og myrra med,/ - og Kaspar løb,/ - og Melchior løb,/ - til sidst kom Balthasar..." Og så går det ellers over stok og sten.

7. Leg pakkeleg

De vise mænd havde gaverne guld, røgelse og myrra med til den nyfødte Jesus. Hvorfor ikke bruge det som anledning til at lege sæsonens sidste pakkeleg?

8. Se billeder fra hele verden

Der er mange måder at fejre helligtrekonger på. I den katolske kirke afholdes den såkaldte "Epifanifest"(tilsynekomst-fest). I Mexico klæder folk sig ud som vise mænd og vandrer gaderne tynde, og i Frankrig har man opkaldt en kage efter dem.

9. Kig på stjerner

De vise mænd menes at have været astronomer. De studerede himmellegemernes bevægelser og opsøgte den nyfødte konge, fordi de havde set en ny, stor stjerne på himlen. Du kan også benytte lejligheden til at kigge på stjerne, hvis der er skyfrit. Alternativt kan du besøge Planetariet i København og beundre de imponerende stjernebilleder.

10. Læs Lagerlöfs "De vise mænds brønd"

I Selma Lagerlöfs Kristuslegende "De vise mænds brønd" er de tre vise mænd hverken særlig rige, smukke eller kloge. De er tværtimod tre grimme og ret ubegavede tiggere, som siger:

"Lader os gå hen til den nyfødtes fader og moder og fortælle dem, hvad vi har set. Kan hænde, at de lønner os med en pung med guld eller en kostelig armring."

De tre vise mænd håber altså at få noget af Jesusbarnet i stedet for at give det noget. Det er lige omvendt af Bibelens beskrivelse af dem.

Du kan læse legenden i "Kristuslegender".

God helligtrekongersdag!