Opskrift: Kage til helligtrekonger

Galette des rois - den franske helligtrekongerskage. Foto: colourbox.com

Her får du opskriften på den franske helligtrekongerskage Galette des rois

La galette des rois, kongernes kage, er en flad, rund butterdejskage med fyld af mandelcreme, som stammer fra Frankrig.

Kongernes kage indeholder en lille porcelænsfigur (kan erstattes med en mandel). Og den, der får figuren, bliver dagens konge og smykkes med en krone til minde om de hellige tre konger fra Østerland, som fulgte stjernen til Betlehem for at se det nyfødte Jesusbarn.

Kagen kan med fordel bages og nydes med familie og venner på helligtrekongersdag den 6. januar, som afslutter julen.

Ingredienser

500 g butterdej
100 g smuttede, malede mandler
2 æg +æg til at pensle tærten med
100 g flormelis
75 g blødt smør
1 spsk. rom (kan udelades)
1 mandel/figur/bønne

Fremgangsmåde

1. Pisk smørret blødt med et piskeris eller en håndmixer. Bland lidt efter lidt flormelis, de malede mandler, æg og rom i smørret. Det hele blandes godt, indtil man har en ensartet creme.

2. Rul butterdejen ud til to runde plader med hver en diameter på 22 cm.
Anbring den ene butterdejsplade på en bageplade dækket af bagepapir. Smør mandelcremen ud på dejpladen og stop 2 cm fra kanten. Anbring den smuttede mandel/figuren/bønnenpå cremen.

3. Pensl de 2 cm kant med lidt vand. Anbring den anden plade butterdej ovenpå. Tryk kanterne omhyggeligt sammen med fingrene, så fyldet ikke løber ud, og lav derefter mønster i kanten med en gaffel. Pensl overfladen med pisket æg og rids et rudemønster heri med en skarp kniv.

4. Bag tærten i ovnen ca. 35 min. ved 200°, til den er hævet og gyldenbrun.

Den person, som finder mandlen/figuren/bønnen, er dagens konge og belønnes med en papkrone, som kan bæres resten af dagen.