Guide til Pagten-seere: Rundt om Grundtvig

Julekalenderen Pagten handler blandt andet om den berømte danske digter og præst N.F.S. Grundtvigs tanker, og salmen "Dejlig er den himmel blå" synges flere gange og gemmer på et spor. I denne guide kan du finde baggrund og viden om N.F.S. Grundtvig. Foto: wikimedia commons

Ser du DR's julekalender Pagten? Her kan du lære mere om N.F.S. Grundtvig, der ifølge julekalenderen som barn oprettede en pagt med nissen Saia

En magisk pagt er indgået mellem nissepigen Saia og en dreng ved navn Nikolaj Frederik Severin Grundtvig. Det er omdrejningspunktet i DR's julekalender Pagten fra 2009, som igen i år ruller over skærmene i de danske stuer.

"Dejlig er den himmel blå", har de sunget op til flere gange i Maltes klasse på Thyregod Skole i DR's julekalender Pagten. Og den originale version af salmen gemte på den kode, som Malte og nissen Lyda skulle bruge for at bestå den første magiske prøve i deres forsøg på at finde en pagt, som kan redde verden fra isheksen Iselins kulde og ondskab.

Læs: Den originale tekst til Dejlig er den himmel blå.

Hvem var Grundtvig?
N.F.S. Grundtvig (1783-1872) har haft indflydelse på det danske undervisningssystem, folkehøjskolerne, ordninger som valgmenigheder og sognebåndsløsning. Han var med i den forsamling, der skrev Danmarks Grundlov, og så har han sat sit præg på den danske salmeskat. Læs et portræt af Grundtvig her.

I 1792 flyttede den 9-årige Grundtvig ind i Thyregod Præstegård hos sognepræst Laurids Feld, som skulle være hans lærer og opdrager. Her boede han i seks år, og han blev konfirmeret i Thyregod Kirke. Det kan du læse mere om i artiklen: Grundtvig blev konfirmeret i Thyregod.

Se også: 140 år efter: Grundtvigs liv fra Asta til bolle-å

Hvis man gerne vil vide mere om Grundtvig, hvor skal man så starte? Læs guiden: Gode bøger om Grundtvig.

I Pagten citeres Grundtvig for at have sagt: "Mennesket er ingen abekat." Læs hele citatet og flere andre i 10 citater af Grundtvig.

Se også: Billedserie: Grundtvigs liv og eftermæle

Grundtvigianisme
Grundtvigianisme kaldes den strømning inden for dansk kirkeliv, der trækker på Grundtvigs teologi og tanker. Læs: Grundtvigianismen lever og ånder i stort og småt.

Men er Pagtens budskab grundtvigsk? Læs, hvad forstander på den grundtvigske Testrup Højskole Jørgen Carlsen mener i artiklen Pagten er ikke fuldfed Grundtvig-ortodoksi.

LÆS OGSÅ: Kristen kalenderstjerne (interview fra 2009 med Benjamin Engell, som spiller Malte i Pagten)

Grundtvig som salmedigter
Ud af salmebogens 791 salmer er de 253 digtet, oversat eller gendigtet af Grundtvig. Men det var først i 1953, at hans salmer for alvor kom med i salmebogen. Læs om Grundtvig som salmedigter her.

Hvor godt kender du Grundtvigs salmer? Test din viden i quizzen om Grundtvigs salmer.

Se også temaet: Julens salmer

Grundtvigs salmer - nu på engelsk
"Lovely is the sky of blue" - sådan lyder den nye, engelske oversættelse af "Dejlig er den himmel blå." Læs et interview med John Irons, som har oversat en samling af Grundtvigs kendteste sange og salmer på engelsk. Grundtvigs salmer er det underliggende lydspor til danskhed, siger han.

Grundtvig og julen

Grundtvig er med i årets julekalender, men hvordan havde han det selv med julen? Læs artiklen: Grundtvigs jul handlede om engle og børn.

Grundtvigs politiske indflydelse
Nogle af de vigtigste kirkelige personer i danmarkshistorien var med til at vedtage Grundloven - heriblandt Grundtvig.

Læs artiklen: De kirkelige havde indflydelse på Grundloven

Grundtvig og venskabet
I Pagten er venskabet i fokus: Venskabet mellem en nisse og et menneske skal finde frem til den pagt, der skal redde nisserne fra udryddelse. Som dreng var N.F.S. Grundtvig ifølge julekalenderen det menneske, der kunne se nisser, og som fandt pagten sammen med Lydas mor, Saia.

Men hvad med hans venskaber i virkeligheden?

Læs: Et venskabs udvikling og afvikling (Om Grundtvigs venskab med salmedigteren Ingemann)

Læs: "Han vil slaae mig ihjel med Thors hammer" (om Grundtvigs forhold til filosoffen Søren Kierkegaard)

Læs også artiklen: Berømte venskaber i Bibelen

Hvad er det, min Marie?
Malte og Lyda skal synge Grundtvigs sang "Hvad er det, min Marie!" for at få adgang til det magiske univers. Grundtvig skrev sangen til sin kone Marie Toft i 1851. Læs sangen her: Tekst: Hvad er det, min Marie!

Grundtvig og mytologien
I Pagten indgår Grundtvig i et univers af nisser og magi. Også hans forfatterskab er præget af et samspil mellem mytologi, kristendom og historie. Han mente ikke selv, at der var en konflikt mellem mytologien og kristendommen. Læs: Grundtvig mellem mytologi og kristendom.

Se også temaet: Nordisk mytologi

Besøg også Grundtvigsk Forums side om Grundtvig og Pagten (eksternt link)