Klassiker

Hvor kommer adventskransen fra?

Adventskransen fik sit gennembrud som en af de danske juletraditioner under Anden Verdenskrig, hvor det at tænde et lys blev forbundet med frihed. Foto: Leif Tuxen

Adventskransen hører for de fleste uløseligt sammen med adventstiden. Men ligesom juletræet er også adventskransen en ny gæst i de danske hjem

Adventskransen består i reglen af en krans lavet af grangrene med fire lys, hvor der tændes et nyt for hver søndag i advent.

Adventskransen kom fra Tyskland til Danmark
Skikken er oprindelig tysk, og de første adventskranse hang i Sønderjylland i årerne omkring Første Verdenskrig, det vil sige 1914-18. Enkelte dog endnu tidligere i Haderslev og Christiansfeld.

Her skal det dog bemærkes, at Sønderjylland var tysk i perioden 1864-1920. Så det er ikke en skik, der er hentet til Danmark - men mere en skik, der blev overført fra den ene del af Tyskland til den anden.

De dansk-sindede i det daværende Nordtyskland pyntede i denne periode adventskransen med røde og hvide bånd for at markere deres tilhørsforhold til Danmark, og defik opbakning fra allerhøjeste sted. Christian d. 10's hustru Dronning Alexandrine, som oprindelig kom fra Tyskland og derfor kendte til skikken hjemmefra, indførte i 1918 adventskransen i kongehuset. Også for at støtte sin bror, som var flygtet fra Tyskland.

I 1920 blev Sønderjylland igen forenet med Danmark, og dermed var skikken kommet til landet.

Advantskransen var et symbol på frihed og håb
Efter adventskransen var kommet til Danmark, gik der dog nogen tid, før traditionen virkelig blev rodfæstet i den danske tradition. Adventskransen fik nemlig først sit store gennembrud under Anden Verdenskrig, hvor det at tænde lys blev et symbol på frihed og håb, forstået både religiøst og politisk. Lysene var naturligvis hvide, og kransen var stadig pyntet med røde og hvide bånd for at markere det nationale tilhørsforhold.

I dag er udseendet på adventskransen mere et spørgsmål om smag og design end om et politisk budskab - og derfor fås adventskransen også i alle mulige udformninger, materialer og farver.

Inspiration til at lave adventskrans
En adventskrans kan formes i alt fra træ, mos og kogler - og pyntes med høje lys, lave lys eller fyrfadslys i kegler. Her er tre eksempler til inspiration.

Den første adventskrans er formet af kogler og kan inspirere til at giveadventskransen et anderledes udtryk. Hvis man alligevel skal en tur i skoven, er detlet at samle nogle grankogler og sidenhen male og forme dem, så de kommer til at ligne denne krans.

Eller man kan hente inspiration i adventskransen i midten, som er sammensat af salatmos fra Sverige og blandet sølvpynt. Ligesom skoven byder på kogler, er der masser af mos at finde - også i de danske skove.

Endeliger der denberømte, klassiske adventskrans, som har pyntet de danske hjem i adventstideni mange år. Den er bundet op af gran, og kan pyntes med bånd, svampe, dyr, spraymaling, glimmer og meget mere efter smag og ønsker.

Sange til når adventskransen tændes
I kirken er der tradition for at synge adventssange, når adventskransen tændes lys for lys. Sådan synger man den første søndag i advent det nye kirkeår ind ved at synge A.P. Berggreens "Vær velkommen, Herrens år", mens adventstiden og flere af Den Danske Salmebogs adventssange udtrykker forventningen til Jesu komme.

En af de store klassikere, man kan synge ved adventskransen, er Johannes Johansen's salme "Det første lys er Ordet, talt af Gud", hvor første strofe lyder:

Det første lys er Ordet, talt af Gud,
det skabte liv, hvor alt var øde,
med fuglesang, med blomster, der sprang ud,
med glæde over markens grøde.

En anden kendt adventssang er Inger Otzens "Velkommen, grønne adventskrans", hvor første strofe lyder:

Velkommen, grønne adventskrans
med dine lys så hvide,
de har så mild en højtidsglans,
nu er det adventstide.
Det første lys vi tænder,
se blot hvor klart det brænder,
fortæller os, at tiden går,
og julen snart vi når.

Find flere adventssange i fuld længde her: Gode salmer at synge ved adventskransen

Artiklen er første gang udgivet 2. december 2006. Senest opdateret 18. november 2020.

Fra venstre: Adventskrans i kogler, adventskrans i salatmos, adventskrans i gran. Arkivfoto. Foto: Leif Tuxen