Nordisk Lucia-fejring: Santa Lucia kommer med lyset

Stockholm ´s Lucia 2003, Therese Andersson, 18, and her maids sing Santa Lucia and Christmas songs at the NK department store in Stockholm 13 December 2003 for a crowd of people busy with their Christmas shoping. Lucia is traditionaly celebrated in Sweden 13 December, a day when Lucia and her maids appear almost everywhere from schools to workplaces where they with songs, coffe and special safran bread spread a happy athmosphere. Lucia was a saint that lived in Syracuse, Sicily and died a martyr ´s death in the year 304. Therese and two other girls will travel to Syracuse tomorrow 14 December to take part in the great procession there. AFP PHOTO - SVEN NACKSTRAND

Luciaoptog i Stockholm. I svensk tv kårer man endda hele Sveriges Lucia, som kommer på en storslået pr-tur til Syracusa, hvor den oprindelige Lucia jo kom fra. Scanpix

relevante temaer

Hvad er lussenat og lusseboller? Læs om de nordiske Lucia-traditioner

Santa Lucia er egentlig en katolsk helgeninde for lyset, som oprindelig kom fra Siracusa i Italien, og som led martyrdøden i 304. Lucia betyder i øvrigt også lys (lux).

LÆS OGSÅ: Hvem var Lucia?

Alligevel fejres hun i de nordiske - protestantiske - lande på sin helgendag, som er den 13. december. Måske fordi lysets tilbagevenden altid har spillet en stor rolle heroppe nordpå.

Lussenatten
I det gamle kalendersystem - det julianske - var Lucia-natten nemlig årets længste nat. Dengang fejrede hele Norden Lucia, men i 1700-tallet var det kun i Vest-Sverige, at man stadig vågede sig igennem den lange, mørke Lussenat, inden man, mens det endnu var buldrende mørkt ud på morgenen, vågnede op til dåd ved at Lucia - i skikkelse af gårdens unge pige - stod ved sengen med en bakke med mad og drikke.

I 1800-tallet blev denne skik udvidet med Christkindlein i Tyskland - i skikkelse af en ung hvidklædt pige med lys i håret - kom med godter og gaver i den tidlige morgen.

Lusseboller
I dag er de to slået sammen til en person og en skik, som er lige så kendt i Sverige som at julemanden kommer med gaverne: Den hvidklædte Luciabrud, som med lys i håret serverer kakao og lusseboller (safranbrød) i den tidlige morgenstund sammen med sine terner og stjernedrenge, mens de synger Lucia-sange og viser.

I Danmark har vi kun en Lucia-sang, i Sverige har man adskillige. Ja, sågar Nobelprisvinderne bliver vækket af unge piger med lys, boller og sang på Grand Hotel i Stockholm.

Årets Luciabrud
Det var også i Stockholm, at man i 1927 begyndte at kåre årets Luciabrud - og det gøres i dag overalt i Sverige. Hver by sin Lucia-brud, som kører i optog sammen med sine terner og stjernedrenge gennem byen.

I svensk tv kårer man endda hele Sveriges Lucia, som kommer på en storslået pr-tur til Siracusa, hvor den oprindelige Lucia jo kom fra.

I Danmark startede Lucia-skikken som et Lucia-optog i Scala i 1944 - altså under besættelsen, hvor man ikke kunne få nok lyssymbolik.

I årenes løb har skikken med Lucia-optog spredt sig til skoler, kirker og juletræsfester overalt i Danmark. Den mest kendte af alle de svenske Lucia-sange er også for længst omskrevet til dansk. Men morgenvækningen og kåringen af en national Lucia-brud har svenskerne stadig for sig selv.

Dorte J. Thorsen 

Født 1969. Cand.scient. i kulturgeografi fra Københavns Universitet fra 1995. Siden 1998 beskæftiget som freelancejournalist for flere forskellige danske medier, både trykte og elektroniske. Derudover ansvarlig for en række PR-aktiviteter samt udvikler af flere hjemmesider, blandt andet Vor Frelsers Kirkes hjemmeside. Dækker på Kristendom.dk især emner som højtider, traditioner, etik, moral og psykologi

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

RØDE HUNDE GØR IKKE

kr. 249,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.