Guide: Her kan du læse om Luther og Reformationen

Der er skrevet mange bøger om Reformationen og Martin Luthers liv og tanker. Denne guide anbefaler de bedste indgange til at forstå mere om reformatoren og hans projekt.

Hvad er Reformationen? Hvem var Martin Luther? Hvor kan man finde viden om begge dele? Få gode råd til at vælge de bedste bøger om Luther og hans reformation.

Martin Luther (1483 1546) banede vejen for Reformationen ved sit opgør med den katolske kirke. Hans forfatterskab er omfattende og spænder over kampskrifter, bordtaler og bibelkommentarer. I alt fylder hans samlede værker 120 bind. Tilsvarende er der skrevet meget om Luther.

I det følgende gives der en anvisning på, hvordan man kan begynde at skaffe sig viden om Luthers liv og tanker.

Martin Schwarz Lausten: "Martin Luther: munk, oprører, reformator

Dette er den nyeste biografi om den tyske reformator Luther (udgivet 2005) og også den nemmeste at gå til. Skildringen af Luthers liv og tanker indledes med et citat af ham selv: Jeg er en bondes søn, min far, bedstefar og stamfar har været rigtige bønder. Men Luther var mønsterbryder! Han blev munk og gjorde tilmed akademisk karriere.

I bogen fortælles om tiden for Luthers opvækst, hans valg af munkelivet - i øvrigt stærkt imod faderens vilje. Som munk fører Luther nu en kamp mod sig selv for at vinde vished om frelsen. Men kombinationen af anfægtelser og studier i Bibelens tekster fører ham frem til det, man plejer at kalde Luthers reformatoriske opdagelse: Frelsen vindes ikke ved bodsøvelser og gode gerninger, men ved tillid til at Gud bøjer sig ned til det syndige menneske med sin tilgivelse. Mennesket frelses ved tro alene. Det var Luthers befriende opdagelse, som læseren får en klar redegørelse for.

Derpå fortælles om konsekvenserne af Luthers nye forståelse af kristendommen, først og fremmest opgøret med kirkens afladshandel og så de skrifter, som Luther nu forfattede og som blev afgørende for bruddet med den katolske kirke.

Vi følger nu Luther til hans skjul på slottet i Wartburg, hvor han oversætter Bibelen. Vi præsenteres for Luthers eget syn på Bibelen. Han kan nu igen færdes frit uden risiko for pågribelse, men stadig beskyttet af kurfyrsten Frederik den Vise.

Schwartz Lausten gør en del ud af Luther som prædikant og salmedigter og hans forhold til kunst og musik sider af Luther, som forskerne måske ikke traditionelt gør så meget ud af. Hertil kommer hans privatliv. Han gifter sig med en nonne, Katharina von Bora, med hvem han får seks børn, hvoraf de mistede det ene, Magdalene, da hun kun var 13 år gammel. Endelig beskriver bogen udbredelsen af Luthers tanker og hans sidste år og død. Der sluttes med oplæg til studiekredsarbejde med bogen.

Martin Schwarz Lausten sætter Luthers liv og tanker og opgør med den katolske kirke ind i en historisk sammenhæng, der gør det forståeligt, at Reformationen måtte komme og fik gode muligheder for at vinde frem netop i de første årtier af 1500-tallet.

Jan Lindhardt: "Mellem Djævel og Gud. En bog om Martin Luther"

Dette er også en nyere bog om Martin Luther (fra år 2000). Men den er lagt anderledes an end Martin Schwarz Laustens bog. Jan Lindhardt vil ind til personligheden hos Luther. Og det gør, at den samfundsmæssige og politiske sammenhæng, hvori Luther virkede, bliver mindre vigtig.

Bogen prøver at finde ud, hvilke personlige grunde, der drev Luther til at finde frem til en ny kristendomsopfattelse. Derfor gør Jan Lindhardt meget ud af Luthers opvækst, hans barske opdragelse og hans bogstavelige og konkrete angst for Djævelen. Tilsvarende beskrives Luthers klosterliv og kamp for at nå frem til frelsen.

Lindhardt bruger her begrebet melankoli, nemlig den tilstand hvor flere kræfter kæmper om menneskets sjæl, Djævlen eller Gud. Lindhardt mener, at melankolien er det vigtigste træk hos Luther, både i hans klosterliv og senere hen. Melankolien drev Luther længere ind i religionen end folk kommer flest. Han måtte derhen, hvor han kunne finde vished og sikkerhed, fordi hans tilværelse var selve uvisheden. (s. 44).

Hos Lindhardt følger vi nu også Luthers opgør med den katolske kirke, paven og hans udsendinge, samt den tysk-romerske kejsermagt personificeret ved kejser Karl den 5, der af al magt prøver at holde sit vældige imperium sammen og begrænse det lutherske kætteri. Også i Jan Lindhardts bog følger vi Luthers liv og mange opgør i et flydende og veloplagt sprog.

Jan Lindhardt: "Martin Luther: Renæssance og reformation: Et tekstudvalg"

Vil man studere Luther og hans reformation lidt nærmere ved at læse lidt fra hans centrale skrifter, så er dette tekstudvalg sagen. Dette udvalg af tekster illustrerer Luthers kristendomsforståelse og menneskesyn, hans bibelsyn og opfattelse af etik og politik, pædagogik og forholdet mellem mand og kvinde. Bogen er altså et rigtig godt supplement til en af de ovenstående biografier.

Svend Lerfeldt: "Lutherbogen"

Dette er en god gammel klassiker fra 1967, som gennemgår Luthers tanker på baggrund af citater fra hans skrifter. Bogen giver på denne måde både en indføring i Luthers skrifter, men også en klar og letlæselig gennemgang af hans liv.

Carl F. Wisløff: Introduktion til Luther

Dette er først bind i en serie af udvalgte skrifter oversat til dansk fra 1981 og fremefter. Introduktion til Luther indeholder Luthers centrale skrift "Om et kristenmenneskes frihed" samt fortaler til hans vigtigste skrifter. Der er tale om en overkommelig bog på 163 sider, der giver en lettilgængelig indføring.

Det kunne måske give mod til at læse mere fra hele serien "Martin Luther: Skrifter i udvalg".

E. Thestrup Pedersen: "Nattergalen fra Wittenberg"

Luther digtede en lang række salmer til brug for den nye gudstjenesteordning, som han indførte. For nu skulle gudstjenstedeltagerne være aktive ved at synge med på salmerne. I denne bog sættes Luthers salmedigtning i forhold til hans liv og tænkning. Vi får en gennemgang af de mest kendte af Luthers salmer som "Nu fryde sig hver kristen mand" og "Vor Gud han er så fast en borg".