Initiativprisen

Stem: Hvad er Danmarks bedste kirkelige initiativ 2018?

Sidste års vinder af Initiativprisen var festivalen Familienetværket i Aarhus, der med aktiviteter og rådgivning hjælper socialt udsatte familier. Foto: Emil Kastrup Andersen

Syv finalister er fundet i årets Initiativpris. Se dem her og stem på din favorit

Dansk kirkeliv er i hastig bevægelse. Der opstår konstant aktiviteter og nye ideer.

For få år siden fandtes Folkekirkens Familiestøtte ikke. Nu er der 200-300 sognekirker, der hjælper familier, som har brug for en hånd. Folkekirkens sorggrupper spredte sig for få år siden på tilsvarende måde gennem de danske sogne.

Tiltag som disse er eksempler på den initiativrigdom i kirkerne, som Kristeligt Daglad med Initiativprisen vil sætte fokus på. Mere end 100 initiativer er blevet tilmeldt fra hele landet, og Kristeligt Dagblads redaktion har nu udvalgt syv finalister, som et dommerpanel skal mødes og votere om. Vinderen af Initiativprisen vil modtage 25.000 kroner til at fortsætte det gode arbejde.

Hvis de seks dommere ikke kan enes, vil læsernes favorit tælle som en syvende stemme.

Stem på en af de syv finalister her

DE SYV FINALISTER ER:

1. Drop-in-dåb

Drop-In-Dåb er chancen for at komme lige ind fra gaden og blive døbt uden tilmelding. Rekordmange benytter sig af muligheden, og tilbuddet har spredt sig til kirker over hele landet. Det var præsterne i Vesterbro Sogn i København, som tog initiativ til den første drop-in dåb, som fandt sted i 2017. Derfor er de nomineret til årets initiativpris.

2. Frivillige oversætter Bibelen

Hos Bibelselskabet har man i længere tid arbejdet på at oversætte Bibelen til nudansk, så den bliver nemmere at læse og mere tilgængelig for flere. Først kom Det Nye Testamente på nudansk, nu er tiden kommet til Det Gamle Testamente, og denne gang bliver det gjort lidt anderledes. Bibelselskabet har nemlig i løbet af vinteren engageret flere hundrede mennesker i bibeloversættelsen. De har spurgt unge og gamle, kirkegængere og dem der ikke kommer i kirken, bibel-kendere og ikke-kendere om at læse sprogforskernes bud på en bibel på nudansk. Det har de gjort, for at få rettelser og forslag til, hvor den kan blive endnu bedre og mere forståelig.

3. Mødregruppe for ufrivilligt barnløse

Bangsbostrand kirke i Frederikshavn har taget initiativ til en ny mødregruppe for ufrivilligt barnløse. Initiativet er ment som en pendant til den mødregruppe og det moderskab, man som barnløs drømmer om at blive inviteret ind i. Gruppen mødes fire gange årligt og henvender sig til kvinder på tværs af hele stiftet. Det er Sognepræst Susan Bisgaard Storm som står bag initiativet.

4. Orgelklubben

Orgelklubben har til formål er, at gøre op med forestillingen om orglet, som noget der kun høre støvet liturgi og utilgængelig klassisk musik til. Gennem undervisning og koncerter vil Orgelklubben vise børn og unge orglets mulighed og kvalitet. Orgelklubben samarbejder med konservatorier, musikskoler og lokale organister og fokuserer både på at udruste organister til at undervise børn og unge lokalt samt at motivere børn til at spille. Til daglig holder Orgelklubben til i København, hvor børn og unge ugentligt får orgelundervisning. Bag initiativet står den konservatorieuddannede ildsjæl, Katrine Immerkjær Kristiansen.

5. Skaterhallen ”Værftet” i Nexø

Værftet er et ældre skibsværft i Nexø, som er omdannet til indendørs skaterhal, legeland og cafe. Værftet drives af frivillige og fungerer som en platform for kirkeligt og socialt arbejde blandt børn og unge på Bornholm, hvor det kristne livs- og menneskesyn kan formidles i ord og handling. Der afholdes løbende en lang række aktiviteter som klubaften, musikværksted og spisefællesskab for flygtningefamilier. For at være tilgængelig for så mange som muligt er priserne sat så lavt som muligt, og mange aktiviteter i hverdagene er gratis.

6. Tænketanken Eksistensen

Tænketanken Eksistens er en helt ny tænketank som for første gang samles i august. Den består af teologer, filosoffer, etikere mv. og har til formål gå bag om aktuelle teologiske og kirke- og værdipolitiske emner for at være med til at fremme danskernes vidensniveau om religion og kristendommen.​

7. Vægterandagter i Ringkøbing Kirke

Vægterne går deres runde i byen hver aften i sommerhalvåret og oftest med en lang hale af turister efter sig. En aften om ugen standser de foran kirken hvor præsten og organisten afholder en kort vægteransagt ,som i al sin enkelhed består af 2 salmer, orgelspil, søndagens evangelium, Fadervor og velsignelse. Vægterandagterne har mødt stor opbakning blandt vægterne, lokalbefolkningen og turisterne, der synes det er dejligt at kirken er åben på den tid af dagen. Andagterne finder sted hver torsdag aften i juli og august måned og andagten varer ca. et kvarter.

Giv din mening til kende ved at stemme på et af de syv finalistinitiativer. Stem her!

Konkurrencen har været afviklet hvert år siden 2010, og mange hundrede projekter er på den måde blevet delt med Kristeligt Dagblads læsere til inspiration og opbakning.

Sidste år vandt Familienetværket i Aarhus, der hjælper udsatte mennesker i det belastede område Bispehaven. Flere gange har diakonale aktiviteter været populære blandt dommerne, og blandt de tidligere vindere er både flygtningearbejde i Toftlund Sogn i Sønderjylland og vennenetværket Friends i Københavns Nordvestkvarter, der fik initiativprisen i 2012.