Missionær: Vi kan samle Myanmars splittede befolkning i en kirke

Her byder fremmødte støtter parlamentsmedlem og "særlig statslig rådgiver" fra Myanmar, Aung San Suu Kyi, velkommen under hendes besøg i Thailand Foto: Pacific Press

Myanmars befolkning er dybt splittet af sociale, etniske, religiøse og politiske forskelle, men britiske Lisa Samuelsen har sammen med sin danske mand startet en kirke, hvor diplomatens familie går til gudstjeneste sammen med den hjemløse mand og kvinden, der er blevet reddet ud af menneskehandel

”Stammerne er splittet. Folk hader hinanden på tværs af etniske grupper. Der er så meget had og splittelse, der aldrig er blevet taget hånd om.”

Citatet handler om Myanmar, og ordene kommer fra Lisa Samuelsen, der sammen med sin mand Søren Samuelsen siden 2013 har arbejdet med kirkeplantning og humanitært arbejde i det sydøstasiatiske land, .

Manglen på enhed er stadig et kæmpe problem i Myanmar, fortæller Lisa Samuelsen, der gennem de seneste 17 år har boet i både Israel, Nepal og Kina sammen med sin mand. Nu prøver ægteparret at bygge broer over nogle af de dybe kløfter i Myanmars befolkning.

Redskabet til brobyggeriet er en ny kirke, og kirkens vision var ifølge Lisa Samuelsen klar fra begyndelsen. Da missionærparret flyttede til millionbyen og den tidligere hovedstad Yangon, var målet at etablere et multikulturelt kirkeligt fællesskab.

”Vi ville starte en kirke, hvor alle stammer og ethvert tungemål skulle være velkomne. For kirken tilhører ikke nogen af os. Den tilhører Jesus,” siger Lisa Samuelsen.

Hun fortæller, at kirken fra starten var tænkt som et sted med plads til folk fra alle nationaliteter og mennesker med mange forskellige livshistorier.

I dag kommer der omkring 100 personer til gudstjeneste hver søndag i Yangon Vineyard , der geografisk har to mødesteder i byen.

Der er en stærk multikulturel identitet i kirken, hvor halvdelen er internationale diplomater og lærere fra de internationale skoler i byen. Den anden halvdel kommer ifølge Lisa Samuelsen fra flere af de forskellige stammer i Myanmar.

Kirken består også af forhenværende alfonser, kriminelle og kvinder, der er er sluppet ud af menneskehandel. Og denne mangfoldighed er man særligt stolt af, lyder det fra Lisa Samuelsen.

”Det er dejligt, at vores kirke har opnået at blive multikulturel og multietnisk. Der er mennesker fra virkelig mange forskellige baggrunde. Diplomatens familie står i kirken ved siden af den hjemløse mand og kvinden, der er blevet reddet ud af menneskehandel.”

”Og så har du børnene fra slumkvarterne, der løber rundt og leger med diplomatens børn og de andre internationale børn. For mig er dét kirke,” siger Lisa Samuelsen.

Yangon Vineyard bestod i begyndelsen af ganske få mennesker, der mødtes i familien Samuelsens hus. Det var Søren, Lise og to af deres børn.

”Efterhånden mødte vi mennesker og begyndte at invitere dem med. Så hele tanken har fra starten været, at kirken var et familiefællesskab,” fortæller Lisa Samuelsen.

Ud over gudstjenester arrangerer kirken et væld af aktiviteter, der bringer nye personer ind i kirken. En stor gruppe af piger er eksempelvis kommet fra arbejdet ”Eden”, der foregår blandt handlede kvinder i prostitution.

Mange af børnene kommer fra børneklubber, der er oprettet i byens slumområder. Derudover besøger kirken et drengefængsel, arrangerer gratis engelskundervisning og står for mikrofinansprojekter.

De fleste lokale kommer dog med til kirkens aktiviteter gennem en bekendtskaber.