Hvorfor skulle Jesus fødes i Betlehem?

Fødselskirken i Betlehem er bygget på det sted, hvor man mener, Jesus blev født. Stjernen i gulvet angiver det præcise sted. Fødselskirken er en af de ældste kirker i verden, som stadig er i brug. Foto: Mahmoud illean Demotix Denmark

I dag har de fleste hørt om Betlehem, men på Jesu tid var byen lille og uanseelig. Der var dog en mening med, at Jesus blev født netop der, mener lektor i Det Gamle Testamente Carsten Vang

Der boede ikke mere end få hundrede mennesker i Betlehem på Jesu tid. Alligevel sagde profeterne i Det Gamle Testamente, at det var i den by, Messias skulle fødes. Det fortæller lektor i Det Gamle Testamente Carsten Vang, som også forklarer, hvorfor den lille by har en speciel betydning i Bibelen.

Profetierne pegede mod Betlehem
Inden Jesu fødsel vidste jøderne godt, hvor Messias skulle fødes. Det kunne man regne ud ved hjælp af profetier fra Esajas' Bog og Mikas Bog i Det Gamle Testamente, siger Carsten Vang. Profetierne dannede til sammen et billede af, at en stor hersker skulle fødes i Betlehem:

"Esajas taler om, at der skal komme en ny konge af Davids slægt, og at dette barn skal herske med retfærdighed. Esajas' samtidige, Mika, supplerer med at sige, at der skal udgå en hersker fra Betlehem. Disse to sæt af profetier koblet sammen siger, at Messias skulle fødes i Betlehem."

LÆS OGSÅ: Hvilken stjerne så de vise mænd fra Østerland?

Det var ellers ikke, fordi byen havde en særlig status eller så ud af meget på Jesu tid, mener Carsten Vang:

"Vi ved nærmest ingenting om Betlehem på Jesu tid. Men byen var sandsynligvis meget lille med et indbyggertal på måske nogle få hundrede. Der har i al fald været folk på stedet, for der er fundet tydelige spor af, at der har været en by i det første århundrede før Kristus og det første århundrede efter Kristus. For få år siden fandt man en grav fra den periode under pladsen foran Fødselskirken og når der er en grav, så har der også været folk. Men det har været en yderst lille og uanseelig by."

Betlehem er Davids by
Der er en grund til, at profetierne om Messias' fødsel peger mod Betlehem, mener Carsten Vang. Der var nemlig tidligere blevet født en anden hersker i byen: Israels store og populære konge, David, som er en af de vigtigste skikkelser i Det Gamle Testamente.

Davids fødeegn præsenteres først i Ruths Bog, der handler om, hvordan en fremmed kvinde, Ruth, kommer til Betlehem-området og samler strå op på marken hos en rig mand, Boaz, som hun bliver gift med. Ruth og Boaz bliver oldeforældre til David, som altså fødes og opvokser i Betlehem. Sådan bliver Betlehem til "Davids by", fortæller Carsten Vang:

"Davids familie ejede jord og fåreflokke i Betlehem-området, og som ung blev han salvet til ny konge dér af den gamle dommer, Samuel. Så Betlehem er Davids by."

LÆS OGSÅ: De 10 vigtigste ting at vide om Betlehem

Allerede fra Davids unge år glider byen dog ud af fokus. Kong David flytter til Jerusalem, og denne by kommer hurtigt i centrum i stedet for:

"Da David opslår sin residens i kana'anæerbyen Jerusalem, bliver denne by til 'Davids by'. Så i Det Gamle Testamente sigtes der altså til Jerusalem, når der siges 'Davidsbyen'. Betlehem hører vi derimod ikke mere om, og David blev ikke engang begravet i sin slægtsgrav i Betlehem, da han døde."

Jesus er Davidssønnen
Forbindelsen til David er altså det eneste, der giver Betlehem status i den første del af Bibelen. Denne forbindelse giver dog også Betlehem status som fødeby for Messias.

LÆS OGSÅ: Portræt af Kong David

Messias skulle nemlig være efterkommer af David og desuden være en endnu større hersker end han. Det er grunden til, at Det Nye Testamente gør en del ud af, at Jesus netop er af Davids slægt, fortæller Carsten Vang:

"Det er en meget stærk tanke i Det Ny Testamente, at Jesus er 'Davidssønnen': I evangelierne hører vi om folk, der påkalder Jesus og omtaler ham som "Davids søn". I beretningen om bebudelsen siger englen Gabriel til Maria, at den søn, hun skal føde, skal sidde på sin far Davids trone. Paulus er også inde på det flere gange i sine breve for eksempel siger han, at Jesus efter kødet er af Davids slægt."

LÆS OGSÅ: Værd at vide om julens fem vigtigste steder

Jesus blev altså født i Betlehem, lige som David gjorde, og slægtskabet blev på den måde tydeligt. Carsten Vang sammenfatter svaret på, hvorfor Jesus blev født i Betlehem og siger:

Det, der gav Betlehem betydning, var udelukkende, at davidsslægten stammede fra byen. Og Jesus var af Davids slægt.