Jul i Libanon er dans om bål, papa Noël og botaniske julekrybber

Et juletræ udenfor Mohammad Al-Amin Moskeen i Byblos i Lebanon. Foto: Scanpix. Foto: 2014 Anadolu Agency

Selvom befolkningen i Libanon er religiøst sammensat, er julen en officiel og betydningsfuld højtid i landet, hvor julekrybben og traditionelle danse spiller en stor rolle

Libanon er det mellemøstlige land, der har størst religiøs diversitet. Befolkningen i den mellemøstlige republik er således fordelt på 18 forskellige religiøse grupperinger. 54 procent er muslimer (primært sunni- eller shiamuslimer), mens 40,5 procent tilhører forskellige kristne kirkesamfund. 

Den maronitiske kirke
Den største kristne kirke i Libanon er den maronitiske. 21% af Libanons samlede befolkning tilhører den.

Maronitterne er opkaldt efter munken og eneboeren Maroun, der levede omkring år 400. Maronitterne er en del af den katolske kirke og anerkender paven, men deres gudstjeneste og ritualer følger den ortodokse tradition.

Den maronitiske kirkes liturgiske sprog er syrisk. Syrisk minder meget om aramæisk, som er det sprog, Jesus talte.

Maronitterne er koncentreret i Libanon. Men mange maronitter er i de senere år emigreret på grund af krig og forfølgelse. Derfor findes der i dag maronitiske menigheder mange steder i verden – for eksempel også i Danmark.

LÆS OGSÅ: Maronitterne – hvem er de?

Julekrybben
Helt centralt i den libanesiske julefejring står julekrybben. Den er langt vigtigere end de senere skikke som for eksempel juletræet. 

Julekrybben er en gammel katolsk skik, og dens enorme betydning i den libanesiske julefejring skyldes, at tableauet med stalden (eller hulen) i Betlehem og de dertilhørende figurer ikke bare betragtes som udsmykning og pynt. I julen er julekrybben derimod et sted for andagt og bøn, og man mener, at den velsigner hjemmet.

Derfor opstiller man julekrybber overalt i Libanon – også i det offentlige rum – og man giver krybben liv ved at dekorere den med forskellige former for spirer, som man sår omkring den i ugerne op til jul.

Midnatsmesse
Langt de fleste kristne verden over fejrer jul juledag – den 25. december. Det gælder også for hoveparten af Libanons kristne

Fejringen begynder, som det er skik i den katolske verden med en midnatsmesse julenat.

Juledag
Juledag samles familierne til en frokost, der består af en stor mængde traditionelle retter. Efter frokosten slapper man af eller går i kirke. 

Om aftenen samles familie og venner udenfor husene og tænder bål, som man danser omkring. 

Dansen dabkeh’
Dabkeh' er den traditionelle dans, som man danser i Libanon i julen. I den danser kvinder og mænd iklædt farvestrålende tøj med hinanden i hænderne i en stor cirkel eller i halvcirkler til traditionel libanesisk musik. 

Papa Noël
Den mere kommercielle del af julen med gaver og julemand har de senere år vundet indpas i den libanesiske julefejring. Børnene venter derfor spændt på at julemanden, der har det franske navn Papa Noël, kommer med julegaver til dem. 

Ofte klæder et familiemedlem sig ud som julemand og deler gaver ud til børnene ved juletræet, der også har vundet indpas i den libanesiske julefejring.