Julekalenderens 24 hemmeligheder

En rude er som en låge - den kan åbnes og så er der noget bagved. Foto. Dorte J. Thorsen

Hvornår kom den første julekalender?

Julekalendeen kommer fra Tyskland, hvor den meget apropos kaldes for adventskalender, hvilket strengt taget er en mere korrekt betegnelse. Ideen er jo at (ned)tælle dagene indtil jul.

Gerhard lavede de første

Den første blev skabt af den bayerske forlægger Gerhard Lang i starten af 1900-tallet (sandsynligvis 1907) og bestod af to blade. Et med små tænksomme vers og et andet med billeder. Hver dag læste man så et vers og limede et billede på.

Senere fandt Gerhard Lang på at sætte de låger på, som i dag forbindes med en julekalender.

En rumraket som julekalender

I Danmark kom den første julekalender i 1932.

Det var en almindelig af papir, men snart kunne man få tredimensionelle og ret specielle som f.eks en nisseflyvemaskine.

Eller hvad med en Sputnik-julekalender? Den var et stort hit i de rum-glade 50´ere.

Et væld af kalendere

I dag fås julekalendere som elektroniske kalendere og skrabekalendere (mest for de voksne), papirkalendere, chokoladekalendere og pakkekalendere.

Der er også børn, som får en lille ting i sokken hver dag frem mod jul.

Det sidste har intet med advent at gøre, men er en overførsel fra den engelsk-amerikanske juletradition, hvor børnene hænger deres strømper op ved kaminen, for at Julemanden kan fylde dem med lækre sager og en lille gave selveste julenat.

TV´s julekalendere

Endelig er der naturligvis julekalenderne i fjernsynet, som der ofte står stor debat om.

Den første blev sendt i 1962 og hed slet og ret "Børnenes julekalender".

I dag konkurrerer DR1 og TV2 om at sende den bedste for børn - foruden at der i flere år også har været en senere på aftenen for de voksne.

Voksne, kigger ofte med ligeså stor begejstring på børnenes tv-julekalendere, især hvis det er en genudsendelse fra dengang de selv var børn.

Nutidens forældre husker f.eks med nostalgisk glæde Jul i Vinterbyøster, Jul i Jullerup Færgeby, Jul i Gammelby og Jul på Slottet, mens nutidens børn i reglen foretrækker Pyrus og de andre fra Rigsarkivet, Bamse & Kylling eller Josef og Josefine.