Initiativpris

Kirker tager digital indsamling til sig

I stadig flere kirker bliver det muligt at overføre penge via mobilbetalingsappen MobilePay. Foto: Erik Refner

Når der skal samles penge ind, bruger stadig flere kirker digitale betalingsformer - dog især frikirkerne

Den traditionelle kirkebøsse får i stigende grad selskab af mobiltelefonen, når der bliver samlet penge ind i danske kirker.

I stadig flere kirker er det nemlig muligt at overføre penge via mobilbetalingsappen MobilePay - en app, hvor man via mobiltelefonen kan overføre penge til andre brugere alene ved at kende modtagerens telefonnummer. Over 1,2 millioner danskere har hentet den digitale betalingsapp, som tidligere på året blev lanceret i en erhvervsudgave rettet mod virksomheder og foreninger.

”Og her kan vi se, at det kirkelige Danmark er hurtigt fremme. Kirkerne er faktisk en lille smule overrepræsenterede, når vi kigger på de forskellige brancher,” siger Danske Banks chef for Mobile Pay-divisionen, Mark Wraa-Hansen.

Enkelte folkekirker har tilmeldt sig som brugere af MobilePay Business. Men indtil videre er det fortrinsvis en række frikirker, der har taget mobilbetalingen til sig - heriblandt Apostolsk Kirke, som blandt andet brugte MobilePay til kirkens årlige sommerstævne tidligere på året.

”Vi kan ikke blive ved med at samle sedler og mønter, når folk ikke længere har kontanter i pungen. Vi er nødt til at bevæge os med samfundet,” siger Jeanette Friis Christensen, som er stævnekoordinator hos Apostolsk Kirke.

Hun forklarer, at en tredjedel af alle indtægter ved årets sommerstævne tikkede ind via MobilePay. Siden har mobilløsningen spredt sig til kirkens lokale menigheder, hvor den bliver brugt til indsamlinger, kirkefrokoster og lejre.

”Vi benytter flere forskellige betalingsmuligheder, og folk har også mulighed for at betale med kontanter og dankort. Men vi tænkte, at vi også ville give MobilePay en chance. Og folk har taget rigtig godt imod det - med en tredjedel af alle indtægter må det jo siges at være en succes,” siger Jeanette Friis Christensen.

Det giver god mening, at kirkerne tager den digitale indsamling til sig, mener professor i økonomisk historie på Copenhagen Business School Per H. Hansen. Han forklarer, at vi på grund af teknologiske fremskridt og finansiel innovation bevæger os stadig tættere hen mod det kontantløse samfund.

”Kulturelt har kontanter stadig en betydning, men der er ikke længere så mange af os, som går rundt med kontanter i lommen. Teoretisk set kunne det sagtens lade sig gøre at udfase kontanter fra i morgen - og der er ingen tvivl om, at det går i den retning,” siger Per H. Hansen.

Jeanette Friis Christensen understreger dog, at den traditionelle indsamlingsbøsse stadig vil være en del af Apostolsk Kirke.

”Det er jo primært de yngre, der bruger MobilePay, mens en del fra den ældre generation stadig bruger kontanter. Så vi vil opleve nogle år, hvor vi stadig også samler ind på den gammeldags maner,” siger stævne-koordinatoren, som dog tror, at den digitale indsamling vil sprede sig til endnu flere kirker.

Det samme vurderer Mark Wraa-Hansen på baggrund af den interesse, Danske Bank oplever fra kirkerne. Chefen for MobilePay-divisionen understreger dog, at indsamling via mobiltelefoner ikke nødvendigvis er noget, der vil sprede sig til alle kirker.

”Det er meget op til den enkelte kirke og præst at vurdere, hvordan det passer ind i nogle af de traditioner, der kan være omkring det her. Så jeg vil tro, at der er ret stor forskel på, hvor det passer ind, og hvor det ikke passer ind,” siger Mark Wraa-Hansen.

Initiativprisen 2014
Husk at du kan tilmelde kirkelige initiativer til Kristeligt Dagblads pris her