Initiativpris

Ældre skal være unges "konfirmandmentorer"

Konfirmandmentor Tove Jensen i samtale med konfirmanderne Mikkel Frøkjær Christensen, Hannah Mortensen og Anne Hausgaard. Sognepræst Anna Helleberg Kluge lytter med. Hun glæder sig over, at de unge og ældre i menigheden lærer hinanden at kende. - Foto: Claus Bech/Scanpix

Ikke alle unge har nogen, de kan tale med om troen og livet. Derfor har sognepræst Anna Helleberg Kluge, Sankt Povls Kirke i Korsør, opfundet konceptet ”konfirmandmentor” til stor glæde for eleverne i 7. klasse i Korsør

Nike-sko i neon, hullede jeans og Adidas-bukser. En gruppe konfirmander er til morgenandagt i Sankt Povls Kirke i Korsør.

Alt er helt, som det plejer, og så alligevel ikke. I koret sidder de søvnige, unge mennesker, og sognepræst Anna Helleberg Kluge står ved alteret og tænder lys i den syvarmede stage. Kigger man efter en ekstra gang, får man øje på Tove Jensen, Erik Larsen og Sven Thygesen.

De skiller sig ud ved deres grå hår og deres salmekundskab. De kunne være konfirmandernes bedsteforældre, men det er de ikke. De er konfirmandmentorer. Et begreb, som sognepræst Anna Helleberg Kluge har opfundet.

”Jeg ville gerne ryste konfirmanderne sammen med den øvrige menighed. Det var udgangspunktet for at starte mentorordningen,” siger hun.

Hver anden uge dukker mentorerne op i sognehuset. Over en varm kop te indgår de på lige fod med de unge i de samtaler om troen og livet, som undervisningen lægger op til.

”Da jeg var ung, talte jeg med min mormor om tro, og det betød meget for mig. Jeg har erfaret, at ikke alle unge har nogen, de kan tale om tro med. Så forsøgte jeg at involvere deres forældre, men det fungerede ikke. De har travlt, og de unge synes nemt, at det er pinligt. At springe en generation over var svaret,” siger sognepræsten.

Det er de unge enige i. Sille Heilmann, Helena Larsen og Kasper Bitzer blev konfirmeret i foråret og var på det første hold, der havde mentorer.

”Det var så fedt og gav os virkelig meget. De var gode til at tale med os om tro,” siger 13-årige Sille Heilmann, der stadig ses med sin mentor, Tove Jensen på 74 år.

”Jeg kan huske, at jeg spurgte til Silles øjenskygge, den første gang vi var sammen. Og så var kontakten etableret, og vi var som yin og yang,” erindrer Tove Jensen, der hurtigt fandt ud af, at Sille Heilmann interesserer sig for teater.

”Jeg var på Borreby Teater og se hende spille 'Sound of Music' og 'De Tre Musketerer',” fortæller Tove Jensen.

Konfirmandmentor Erik Larsen var også inde at se 'De Tre Musketerer', og da samtalen i hans lille gruppe falder på treenigheden, bruger han det til at forklarer de unge, hvad det er for en størrelse.

Stem på din favorit til Initiativprisen her 

”Som de tre musketerer stod sammen last og brast, så gør treenigheden det også,” siger Erik Larsen, 84 år, henvendt til konfirmanderne.

Netop det at drage paralleller mellem den abstrakte tro og hverdagslivet er de ældre venner gode til, mener tidligere konfirmand Kasper Bitzer.

”Det bliver nemmere at forstå, hvis vi kan relatere det til det liv, vi lever i dag,” siger han og tilføjer, at mentorerne var nemme at tale med.

”Normalt taler man jo ikke bare om tro, men det kunne man med dem,” siger han.

Helena Larsen, Sille Heilmann og Kasper Bitzer blev konfirmeret i foråret og synes, mentorordningen gav dem virkelig meget. - Foto: Claus Bech/Scanpix