Synspunkt

I Uganda arbejder kirker for klimavenlig udvikling

"Kirkerne i Uganda, både de protestantiske og katolske, er gået sammen med andre trosamfund, blandt andet det islamiske i et projekt støttet af Folkekirkens Nødhjælp. Sammen involverer de deres menigheder og arbejder med at sikre, at lokalsamfund har mulighed for at udvikle sig socialt og økonomisk," forklarer generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen

Når vi og kirker verden over arbejder med klimaspørgsmål, er det, fordi vi som kristne mennesker har et ansvar over for Guds skaberværk: Den jord, som er os givet af Gud, skal vi passe på og bevare, mener generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen

Forrige uge var jeg på rejse med Københavns Biskop til Uganda, hvor vi besøgte en lang række af Folkekirkens Nødhjælps projekter. Vi besøgte blandt andet en flygtningelejr, hvor vi hjælper flygtninge fra Sydsudan med at skabe et meningsfuldt liv, så deres liv i eksil bliver mere end bare ventetid. Vi besøgte Ugandas fattigste region, Karamoja, hvor vi hjælper de lokale hyrdefolk med at etablere små køkkenhaver, så de har alternative indkomstmuligheder.

Endelig besøgte vi en række lokale kirker og trossamfund, som vi arbejder sammen med i kampen mod klimaforandringer. Når vi og kirker verden over arbejder med klimaspørgsmål, er det, fordi vi som kristne mennesker har et ansvar over for Guds skaberværk: Den jord, som er os givet af Gud, skal vi passe på og bevare. Derfor kan vi ikke bare bruge uhæmmet løs af dens ressourcer. Derfor kan vi ikke bare se stille til, mens temperaturene stiger, isen smelter, vejrmønstre ændrer sig og store dele af særligt de allerfattigste lande bliver nærved ubeboelige. 

Dette er baggrunden for, at vi siden 2007 har været aktivt engageret i klimakampen: Dels ved at hjælpe bønder og andre grupper med at tilpasse sig stigende temperaturer, voldsommere regnfald og hyppigere tørke. Dels ved at tale på vegne af de grupper, der ikke selv har kapaciteten til at råbe op i både den danske og internationale klimadebat.

Men vi kan ikke gøre det alene – og vi kan ikke gøre det uden at have en stærk forankring i det lokale civilsamfund. Vi tror på partnerskaber, så hjælpen ikke bliver noget, der kommer udefra - tværtimod skal hjælpen tage udgangspunkt i lokale behov og være med til at styrke lokalsamfundene. Derfor arbejder vi sammen med en række trosbaserede partnere, som deler vores overbevisning om, at vi skal hjælpe, hvor der er behov og samtidig passe på Guds skaberværk.

Kirkerne i Uganda, både de protestantiske og katolske, er gået sammen med andre trosamfund, blandt andet det islamiske i et projekt støttet af Folkekirkens Nødhjælp. Sammen involverer de deres menigheder og arbejder med at sikre, at lokalsamfund har mulighed for at udvikle sig socialt og økonomisk. En stor del af deres arbejde går ud på at gøre samfundene bedre i stand til at modstå klimarelaterede katastrofer. 

Desværre ser vi mange steder, at klimaforandringer også kan skabe konflikter, fordi der kommer knaphed på vand og egnede græsningsarealer, og derfor er klimaarbejdet også relevant for at forhindre nye konflikter, så projektet er også en del af et større fredsinitiativ i Uganda, hvor man arbejder med at afvæbne og deeskalere konflikter. 

Tilsammen udgør de lokale kirker og trossamfund og Folkekirkens Nødhjælp en stærk alliance i indsatsen for at afbøde de negative konsekvenser af klimaforandringer – om det så er fejlslagen høst, væbnet konflikt eller mennesker, der tvinges på flugt. Sammen arbejder vi for at overbevise den ugandiske regering om at tage klimaforandringerne alvorligt og for at sikre, at der også bliver taget hensyn til de allerfattigste. Det gør vi, fordi vi alle mener, at vi har et ansvar. Ikke kun for afbøde konflikt, men for vores fælles jord.

I et land som Uganda, der er meget religiøst, har kirkerne en helt særlig forandringskraft. Kirkelige ledere taler med stor autoritet, og kirkerne er ofte der, hvor mennesker søger hen, når nøden er størst. De lokale kirker kender lokale skikke og behov og taler med stor autoritet både over for regeringen og lokalbefolkningen. 

Folkekirkens Nødhjælp har teknisk viden, internationalt netværk og ressourcer, så vi kan styrke de lokale i deres arbejde. Samtidig gør vores folkekirkelige forankring os i stand til at tale med lokale trosledere, som tager os alvorligt og lytter til os. Det giver det os en helt særlig position blandt udviklingsorganisationerne.

Ofte oplever vi, at lokale trosledere – om de så er kristne, muslimer eller buddhister – ikke deler vores syn på for eksempel klima eller kvinders rettigheder. Men ved at gå i dialog med troslederne og ved at tale deres sprog kan vi opnå meget vidtrækkende forandringer. Det være sig i forhold til klima i Uganda, afvæbning i Mali, pigers skolegang i Zimbabwe eller kvinders muligheder for at arve i Palæstina.

Som kristen glæder jeg mig over de positive forandringer, vi som folkekirkelig organisation kan være med til at skabe for mennesker overalt i verden. I samarbejde med religiøse ledere. I respekt for Guds skaberværk.

 Birgitte Qvist-Sørensen er cand.theol. og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Hun skriver kommentaren ved kristendom.dk.