Kommentaren

"Trods verdens forfærdeligheder er der god grund til at glæde sig"

Måske skal man være født optimist for at være i den branche jeg er i, men jeg mener, at der på trods af verdens forfærdeligheder er god grund til at glæde sig, skriver generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen. Foto: Hans Bach/Folkekirkens Nødhjælp.

Vi oplever stor offervilje og opbakning. I de seneste år har vi modtaget flere donationer fra danskerne end nogensinde før, skriver generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen

Julen står for døren. Det betyder forbrugsfest og familiehygge. Glögg og gaver. Kalenderlys og kaos. Men det betyder også julekoncerter og en af de faste traditioner i Københavns Domkirke, lige over for Folkekirkens Nødhjælps hovedkontor, er Bachs Juleoratorium. Det er en festlig begivenhed med drengekor og fuldt symfoniorkester. Åbningslinjen fra koret er på tysk: ”Jauchzet, frohlocket!”. Jubel og glæde! Og de fortsætter: ”Efterlad mismodet og forband klagesangen. Stem sammen i jubel og glæde.”

Ser man tilbage på 2016 er der ikke umiddelbart meget at glæde sig over. På den hjemlige front startede vi i Folkekirkens Nødhjælp med at spare 30 millioner kroner som følge af regeringens besparelser på udviklingsbistanden. Og for at gøre ondt værre besluttede regeringen at gøre Danmark til den største modtager af udviklingsbistand til skade for det vigtige arbejde, som vi og andre organisationer udfører ude i verden for at give verdens allerfattigste et liv i værdighed.

Konflikterne i verdens brændpunkter fortsætter med uformindsket styrke. I Syrien er vi vidner til, hvad FN kalder en humanitær nedsmeltning. På Afrikas Horn er flygtningestrømmene fra blandt andet Sydsudan taget til i styrke over året. I Etiopien, Malawi, Zimbabwe og mange andre lande har tørken raset som følge af en særligt voldsom El Nino. Klimaforandringerne viser sit skræmmende ansigt.

Vi er i alle disse brændpunkter. Vi hjælper med nødhjælp, fødevareassistance og innovative løsninger til at opbygge markeder i flygtningelejrene til gavn for både lokalsamfund og flygtninge. Vi rydder miner og anden ammunition i konfliktområder og hjælper civilsamfund i deres kamp for retten til forsamle sig, organisere og ytre sig.
 
Imens er vælgere og politikere i Europa og USA i færd med at vende verden ryggen. For året fortsatte med, at briterne meldte sig ud af EU – et nej, som mange (undertegnede inklusive) så som en afvisning af grænseoverskridende fællesskaber til fordel for tryghed i isolation. I november fulgte amerikanerne trop, da de valgte Trump på baggrund af en kampagne præget af protektionisme, xenofobi og mere eller mindre udtalt racisme.

Der er altså ved første øjesyn ikke meget at juble over. Julens glade budskab – glæd jer! ”Frelseren er født, frelsen kommer” synes langt væk, hvis man ser ud over verdenskortet.

Måske skal man være født optimist for at være i den branche jeg er i, men jeg mener, at der på trods af verdens forfærdeligheder er god grund til at glæde sig. Som nyligt afdøde Leonard Cohen sang: ”There is a crack in everything, that’s how the light gets in.” Der er en sprække i alting. Det er sådan, lyset kommer ind”.

Det er dette lys, vi skal holde fast i. Dette håb skal vi insistere på, så krigen, konflikten og mismodet ikke vinder.

I de seneste år har vi modtaget flere donationer fra danskerne end nogensinde før. I sensommeren nåede vores Facebook-side 200.000 følgere. Flere end noget politisk parti. Flere end landsholdet i fodbold. Måske fordi danskerne anerkender, at vores resultater er bedre end både partiernes og landsholdets. Måske fordi danskerne gerne vil dele lidt af byrden med verdens fattigste.

Men det er ikke bare danskernes offervilje og opbakning, der giver mig grund til optimisme. På mine rejser til nogle af verdens brændpunkter kan jeg se, at vores indsats gør en forskel for rigtige mennesker. Jeg kan se, at det vi normalt kalder fattigdomsbekæmpelse, faktisk kan være med til at skabe en smule rigdom. At vores kamp mod undertrykkelse kan være med til at give en smule mere frihed. At vores arbejde med nogle af verdens flygtninge er med til at give en smule mere værdighed.

Derfor giver julens budskab mening: Glæd jer, for håbet er os givet. For når vi hver især insisterer på, at vi vender ansigtet til verden ved at dele byrden, kan vi gøre en forskel for mere rigdom, frihed og værdighed. Det er da til juble over! Det er værd at glæde sig over. Det er værd at kæmpe for.

Birgitte Qvist-Sørensen
Cand.theol og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp