Synspunkt

Stender: Hemmelig plan skal adskille kirken fra staten

Symbolsk har det enorm betydning at have konfirmandundervisningen i skoletiden. Det demonstrerer, at folkekirken og staten hænger sammen, skriver sognepræst og forfatter Poul Joachim Stender om biskoppernes fælles udtalelse om vilkårene for konfirmationsundervisning. Foto: Arkiv Foto: Søren Staal

Måske sidder der et eller andet sted i landet et råd ved navn DAS, Den danske folkekirkes Adskillelse fra Staten, der arbejder for at virkeliggøre en skilsmisse mellem kirke og stat, skriver Poul Joachim Stender

Der er ingen konspiration. Og alligevel ser jeg en konspiration. Der er lagt en hemmelig plan for kirkens adskillelse fra staten.

Trin for trin skal den føres ud i livet. Måske sidder der et eller andet sted i landet et råd ved navn DAS, Den danske folkekirkes Adskillelse fra Staten, der arbejder for at virkeliggøre en skilsmisse mellem kirke og stat. Trin et i planen gik ud på at få kirkens konfirmandundervisning lagt uden for skoletid.

Det lykkedes med skolereformen. Så lang tid undervisningen foregår inden for skolernes undervisningstid, er der et bånd mellem kirke og stat. Det bånd er skåret over som en navlestreng ved at lægge konfirmandforberedelsen på den sene eftermiddag, hvor konfirmanderne også er dødtrætte eller bliver nødt til at sige nej til nogle af deres fritidsaktiviteter.

Tilsyneladende en bagatel. Og alligevel ikke. Symbolsk har det enorm betydning at have konfirmandundervisningen i skoletiden. Det demonstrerer, at folkekirken og staten hænger sammen.

Trin to i planen er tæt forbundet med tidspunktet for konfirmandforberedelsen. Civilregistreringen skal fjernes fra folkekirken. Ligesom konfirmandforberedelse i skoletiden, har civilregistreringen i folkekirkens hænder en voldsom symbolværdi. Hvor end digital registreringen er blevet, fortæller den historien om kirkens og statens ægteskab.

Trin tre er et kirkeråd, der kan udtale sig på folkekirkens vegne og få tilført et bloktilskud. I første omgang er dette kirkeråd blevet forpurret.

Men det sidste ord er ikke sagt i den sag. Når trin 1 og 2 er udført, tages der igen hul på trin tre. Vejen er banet for at gå i gang med den grundlovsændring der skal til, for at få en skilsmisse mellem kirke og stat. Og i øjeblikket er konfirmanderne blevet gidsler i dette skjulte spil.