Konfirmander på pilgrimsvandring

Omkring 100 konfirmander fra Bramdrup Kirke og sogn var i sidste uge på pilgrimsvandring. Konfirmandundervisning var flyttet udenfor, og kristendommen var flyttet fra hovedet ned i benene. Foto: - Foto: Tina Salling.

Omkring 100 konfirmander fra Bramdrup Kirke og sogn var i sidste uge på pilgrimsvandring som et led i konfirmandundervisningen 

I sidste uge blev konfirmandundervisningen noget anderledes i Bramdrup Kirke. Konfirmandundervisningen var flyttet udenfor, og kristendommen var flyttet fra hovedet og ned i benene. Konfirmanderne skulle nemlig på pilgrimsvandring i det blå.

- Vi ville bryde den traditionelle konfirmandundervisning på en måde, hvor vi fik kristendommen ned i benene og ud i kroppen, fortæller sognepræst Lone Vesterdal, der har arrangeret pilgrimsvandringen i samarbejde med sin kollega Tina Salling og pilgrimspræsten Elisabeth Lidell.

Tina Salling og Lone Vesterdal havde tirsdag og torsdag i sidste uge inviteret sognets konfirmander på pilgrimsvandring.

- Traditionel konfirmand- og kristendomsundervisning er jo ret intellektuel og forståelsesbaseret. Vi ville give konfirmanderne en anderledes og mere kropslig oplevelse af kristendommen, siger Lone Vesterdal.

Ti kilometers konfirmandundervisning
I alt deltog omkring 100 konfirmander på de to pilgrimsvandringer i sidste uge. Desuden deltog et par snes menighedsrådsmedlemmer, forældre og præster.

En naturvejleder havde hjulpet præsterne med at lægge en 10 kilometer lang rute gennem Marielundskoven. Første stop var ved et kapel, hvor der blev holdt andagt. Andet stop var ved naturskolen i Kolding, hvor der blev holdt udendørs gudstjeneste og spist madpakker.

Pilgrimsvandringen skabte rum for fortrolig samtale
- Konfirmanderne har været meget glade for initiativet. De synes, det er dejligt at komme ud. Men der kommer også en hel anden åbenhed og mulighed for at gå og tale fortroligt sammen, når man er af sted og har fokus på at gå, fortæller Lone Vesterdal, og fortsætter:

- Mange af konfirmanderne fik talt med en voksen om, hvad de går og tænker om tro, tvivl og kristendom. Når man spørger konfirmanderne, hvem de ellers taler med om de her ting, så siger konfirmanderne, at det taler de ikke med nogen om. De har ikke nogen voksen at tale med om de ting. Pilgrimsvandringen blev en ramme, hvor den samtale havde mulighed for at opstå. Mange fik sat nogle ord på deres tanker.

- Vi vil helt sikkert arrangere pilgrimsvandringer igen. Allerede nu har vi planlagt en pilgrimsvandring for hele menigheden og folk fra sognet i august. Jeg kan godt anbefale andre præster at tage deres konfirmander med på pilgrimsvandring. Vi har haft stor glæde af det.

At få både kroppen og hjertet med
Hverken Tina Salling eller Lone Vesterdal har stor erfaring med pilgrimsvandring, og derfor inviterede de pilgrimspræsten Elisabeth Lidell med som vejleder.

Elisabeth Lidell er pilgrimspræst og har med udgangspunkt i egne erfaringer skrevet bogen Pilgrimsvandring med børn og unge. Efter en vandring til Santiago de Compostela i Spanien blev hun af en konfirmand opfordret til at tage sin konfirmandklasse med på pilgrimsvandring i Mols Bjerge.

- Man tror ikke, at unge på 13 år kan være helt stille i så lang tid, men de ser det som noget anderledes og interessant, når vi er på pilgrimsvandring, erfarer Elisabeth Lidell.

Elisabeth Lidell blev selv overrasket, da hun arrangerede sin første tur. Eleverne skulle sætte en hel lørdag af for at gå den planlagte rute. Der var afsat tid til nadver i det fri, og de unge fik besked på, at man skulle vandre en time i komplet stilhed og bøn.

- Stor var min forbavselse, da 40 konfirmander meldte sig. Forældrene plagede endda også om at komme med, skriver hun i indledningen til sin bog.

Formålet med turene ud i det danske landskab er det samme, som hendes egen pilgrimsvandring til Spanien. At få både kroppen og hjertet med.

- Man lærer og oplever anderledes, når man har kroppen med. Og på en pilgrimstur synker den viden, man har i hovedet, også ned i hjertet. Det er noget, de unge husker bagefter, og jeg hører ofte fra konfirmanderne, at turen var den bedste del af undervisningen, mener Elisatbeth Lidell.

Omkring 100 konfirmander fra Bramdrup Kirke og sogn var i sidste uge på pilgrimsvandring. Konfirmandundervisning var flyttet udenfor, og kristendommen var flyttet fra hovedet ned i benene. Foto: - Foto: Arkiv/Jacoba Jensen.
Nu bliver det også muligt at tage på pilgrimsvandring i omegnen af Holstebro. - Foto: Adriana Herbut/ Stockxchng.
Omkring 100 konfirmander fra Bramdrup Kirke og sogn var i sidste uge på pilgrimsvandring. Konfirmandundervisning var flyttet udenfor, og kristendommen var flyttet fra hovedet ned i benene. Foto: Erik Bjerager
Omkring 100 konfirmander fra Bramdrup Kirke og sogn var i sidste uge på pilgrimsvandring. Konfirmandundervisning var flyttet udenfor, og kristendommen var flyttet fra hovedet ned i benene. Foto: - Foto: Tina Salling.
Omkring 100 konfirmander fra Bramdrup Kirke og sogn var i sidste uge på pilgrimsvandring. Konfirmandundervisning var flyttet udenfor, og kristendommen var flyttet fra hovedet ned i benene. Foto: - Foto: Tina Salling.
Konfirmander på pilgrimsvandring. Mange af konfirmanderne fik talt med en voksen om, hvad de går og tænker om tro, tvivl og kristendom. Foto: Tina Salling
-Man lærer og oplever anderledes, når man har kroppen med. Og på en pilgrimstur synker den viden, man har i hovedet, også ned i hjertet. Det er noget, de unge husker bagefter, og jeg hører ofte fra konfirmanderne, at turen var den bedste del af undervisningen, mener pilgrimsvejleder Elisatbeth Lidell. Foto: Tina Salling