Vi begyndte planlægningen for et år siden

Salmebogen er ofte på gavebordet til konfirmationsfesten. Foto: Arkiv

Forældre begynder planlægningen af deres barns konfirmation lang tid i forvejen for at sikre sig det rette festlokale. I konfirmationens vorden var der imidlertid ikke nogen fest efter konfirmationen

Da konfirmationen blev indført af statsmagten, blev der ikke lagt op til, at der skulle festes efter konfirmationen. Konfirmationsdagen skulle være præget af højtidelighed, som kunne vække den unges fromhed.

Da kronprins Frederik, senere Kong Frederik den sjette, blev konfirmeret i 1784, blev der således ikke holdt fest efter konfirmationen. Dagen efter konfirmationen var gæsterne inviteret til Cour hos hoffet klokken 19, hvor de fik mad og drikke. Denne form for fejring dagen efter den kirkelige handling blev et forbillede for, hvordan den verdslige fest skulle fejres.

Det var først i 1890'erne, at konfirmationsfesten begyndte at tage form som en fest lige efter den kirkelige handling. I midten af det 20. århundrede havde konfirmationsfesten fået sit helt eget liv og var næsten blevet større end den kirkelige fejring.

I Værløse sogn sidder en familie, der snart skal holde konfirmation. Familien Klausen og Fjorbak begyndte deres planlægning af Michael og Kristinas konfirmation for snart et år siden.

- Vi spurgte først Michael og Kristina om de ville holde deres konfirmation sammen, og da de gerne ville det, holdt alle de involverede et møde sammen, fortæller Eva Klausen, der er mor til Michael.

Både Michael og Kristinas forældre er skilt, så det krævede en del koordination at få alle detaljerne på plads.

- Vi bestilte allerede festlokalerne i april 2005 for at sikre os, at vi kunne få et stort lokale. Vi er nemlig en meget stor familie, hvor der både kommer grandfætre og fastre, siger Eva Klausen.

Det kan godt være svært at blive enige om, hvordan en fest skal holdes, når der er fire par involveret, men det har ikke været tilfældet i Michael og Kristinas tilfælde.

- Selv om vi er mange voksne, der har været med i planlægningsfasen, har vi alle sammen været enige om, at det er børnenes fest. Så Michael og Kristina har selv fået lov til at bestemme, hvordan bordene skal dækkes, og hvad vi skal have at spise, fortæller Eva Klausen.

I mange familier er det stadig normalt, at der bliver serveret suppe, steg og is ved konfirmationen. Michael og Kristina har bestemt noget helt andet til deres konfirmation.

- Michael og Kristina har bestemt, at vi skal have kinesisk mad til deres konfirmation. Dengang jeg var barn, fik jeg ikke lov til at bestemme noget som helst, og sådan skulle det ikke være for min søn. Vi har ladet det være helt op til dem, hvad vi skulle spise, og de har valgt kinesisk mad, og det har vi accepteret, siger Eva Klausen.

Ligesom ved et bryllup er det fast kutyme, at der ved en konfirmation bliver holdt konfirmationstale af enten far eller mor og af bedsteforældrene efter tur. Det er også en udpræget tradition, at konfirmanden takker sine forældre for festen og gæsterne for gaverne. I Michael og Kristinas tilfælde bliver der muligvis ingen taler.

- Michael og Kristina har frabedt sig taler ved deres konfirmation, og jeg har tænkt mig at overholde det. Jeg tror ikke, at Michael vil holde en tale, så jeg har vist ham et sted, hvor man kan købe en takkesang, og det tror jeg, at han gør, slutter Eva Klausen.