Se de syv finalister til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2015

Finalisterne til årets bedste kirkelige initiativ er fundet. Her kan du deltage i læserafstemningen, som er vejledende for dommerpanelets endelige afgørelse. Her ses et godt kirkeligt initiativ, som dog ikke blev indstillet: en juniorklub i Nørre Løgum Sogn. Foto: Jesper Kristensen

SE AFSTEMNING I ARTIKLEN: Hvilket initiativ fortjener at vinde? Et udvalgt dommerpanel vælger vinderen. Men du kan også være med og stemme på din favorit her

Vi har modtaget rigtig mange gode kirkelige initiativer fra hele landet. Faktisk 120 initiativer. Syv finalister er nu udvalgt. Her kan du læse lidt om initiativerne og stemme på din favorit i afstemningen til venstre.

Læsterafstemningens resultat bliver vejledende i dommerpanelets udvælgelse af den endelige vinder af Kristeligt Dagblads Initiativpris. Det udvalgte initiativ belønnes med et gavekort på 25.000 kroner.

STEM HER

Hvide Sande: Grundlovsgudstjeneste
Den årlige grundlovsgudstjeneste i fiskeauktionshallen i Hvide Sande er et tilløbsstykke uden lige. I år mødte omkring 1000-1500 kirkegængere fra hele Vestjylland op i den gamle auktionshal. Her gør fiskekasser det ud for stole. Altret er smykket af garn, kompas og andre redskaber som bruges i fiskeriet, og auktionshallens klokke, der normalt kalder til auktion, bruges denne dag som kirkeklokken. Gudstjenesten har musik og sang i centrum, og folkekære solister, som Thomas Eje, Lene Siel og Stig Rossen har været med.

Kerteminde: Kirkegårdsudstilling
På Kerteminde Kirkegård har fem kunstnere lavet en udstilling med bud på unikke gravminder i forskellige naturmaterialer. Projektet har tre ben: Kunstnernes gravmindeudstilling, en pædagogisk del og en række foredrag med efterfølgende diskussion.
 
Som en del af projektet har 6. klasser fra Revninge Friskole og Kerteminde Byskole haft undervisning på kirkegården med temaet ”Død og begravelse”, og eleverne har med hjælp fra udøvende kunstnere selv udarbejdet et gravminde.

Sidst har leder af Kulturcenter ASSISTENS Gitte Lunding og præst og fremtidsforsker Birgitte Kragh Engholm holdt foredrag og ledet en efterfølgende diskussion. Alle tre dele skal være en del af en vandreudstilling rundt til kirkegårde i hele landet, som det samlede udstillingskoncept skal omdannes til. 

Toftlund: Flygtningecafé
I den sønderjyske by Toftlund har man gjort meget for at byde byens flygtninge velkommen. Et af initiativerne er en ugentlig flygtningecafé, hvor flygtninge fra byens asylcenter inviteres på kaffe, fællessang med danske sange, rim og remser og dans. I godt vejr bliver der også spillet vikingespil og andre udendørs aktiviteter.

Sydhavn: Samtaler for gravide
I Sydhavn Sogn i København holder sognepræst Helene Ferslev og forskningschef Henrik Norholt samtaler for gravide. Samtalerne tager udgangspunkt i den nyeste forskning inden for prænatal tilknytning. Målet er, at kirken er med i den store overgang i livet, som forældrerollen er. Der arbejdes på at udvikle konceptet, så præster landet over kan afholde samtalerne. 

Varde: Prædikenværksted
I Varde Kirke inviteres kirkegængerne med i værkstedet, hvor prædikenen til næste søndag bliver skrevet. Her læses teksterne til næste søndags gudstjeneste, og så er ordet ellers frit. Hvordan skal teksten forstås og hvordan kan den forbindes med kirkegængernes egne liv? Snakken over bordet tager udgangspunkt i teksten. I prædikenværkstedet er der brug for nysgerrighed og lyst til at kaste sig ud i en samtale om prædiken, bibel og tro.

Als: Kirkevenner
I Als i Himmerland har man startet et initiativ, som giver ældre, gangbesværede, enlige eller ensomme mulighed for at komme i kirke med en kirkeven. Der er allerede mange vennepar, som følges med jævne intervaller. Der skabes sociale kontakter og det giver ældre et forlænget aktivt kirkeliv. "Succesen er så stor, at det bør udbredes til alle!" skriver indstilleren af dette initiativ.

Mere kirke for pengene
Hvordan kan både penge og de menneskelige ressourcer bruges, så der kommer mest muligt lokalt kirkeliv ud af anstrengelserne? Det spørgsmål har en række kirker og andre i folkekirken givet deres svar på – og de mange lokale anbefalinger, redskaber, og fremgangsmåder er samlet i et webkatalog på www.merekirke.dk, hvor andre menighedsråd kan gøre brug af erfaringerne. 

STEM HER: Hvilket kirkeligt initiativ er årets bedste? 

Dommerpanelet består i år af Bertel Haarder, kirkeminister (V), Lea Korsgaard, partner og chefredaktør for medievirksomheden Zetland, Birgitte Stoklund, generalsekretær i Bibelselskabet, Henrik Stubkjær, biskop over Viborg Stift, Thomas Nedergaard, ungdomspræst i ”ukirke” i København og Xinxin Gudbjörnsson, foredragsholder og forfatter. 

Men du kan også selv være med og stemme på din favorit blandt de syv finalister. Læsernes afstemning vil være vejledende i dommernes udvælgelse af vinderen. Vinderen annonceres en 26. september og modtager et gavekort på 25.000 kroner.

Her ses årets dommerpanel, som består af Bertel Haarder, Lea Korsgaard, Birgitte Stoklund, Henrik Stubkjær, Xinxin Gudbjörnsson og Thomas Nedergaard.