Kvinder finder nye venskaber gennem Friends

De store smil var fremme, da integrationsprojektet Friends modtog Kristeligt Dagblads Initiativpris. Det er chefredaktør for Kristeligt Dagblad Erik Bjerager, der overrækker prisen. Foto: Leif Tuxen

Vinder af Kristeligt Dagblads Initiativpris er et integrationsprojekt, der udspringer af en kirke. Men mission er ikke målet, siger initiativtager

I tre år har Merete Tangstad og et hav af frivillige arbejdet med initiativet Friends, som udspringer af foreningen Kvinde til Kvinde. Formålet har været at skabe et netværk for kvinder, der er kommet til Danmark fra udlandet. Projektet hædres nu med Kristeligt Dagblads Initiativpris.

Det er et projekt, der ligger mig meget på sinde, så det er skønt at høre, siger Merete Tangstad i telefonen, da hun får overbragt nyheden.

Målet var i første omgang at nå isolerede nydanske kvinder. Men det viste sig, at vi fandt en overset gruppe af ressourcestærke kvinder, som ikke har en masse store behov ud over at blive integreret i det danske samfund. Mange nydanske kvinder oplever jo danskere som nogle, der kan være svære at komme ind på livet af, siger initiativtager Merete Tangstad, der virker inden for Kirken i Kulturcentret, en del af den danske pinsekirke.

LÆS OGSÅ: Og prisen går til...

Dommerpanelet valgte Friends, fordi projektet kan genbruges af andre kirker.

Friends er det bedste initiativ, fordi man kan tage modellen og kopiere den overalt i Danmark. Jeg synes, projektet har en meget stor potentiel gennemslagskraft, lød det fra Asger Aamund, som var en af panelets seks dommere.

Og ifølge Merete Tangstad er projektet allerede i gang med at finde nye former i andre byer. For eksempel skulle initiativtageren selv have besøgt en gruppe kvinder på en sprogskole i Hillerød, hvis det ikke havde været for lærerlockouten. Og samtidig fortæller Merete Tangstad, at frivillige i Aalborg har planer om at starte deres eget projekt med inspiration fra Foreningen Kvinde til Kvinde.

LEDER: Et godt initiativ

Det er et mål at komme ud i de fem største byer. Og vi drømmer om at udvide projektet, så vi blandt andet kan få det ud på asylcentrene, fortsætter Merete Tangstad.

Flere dommere havde svært ved at se projektets kirkelige indhold. Men det burde de ikke have, siger Merete Tangstad.

Det er mig, der har startet det, og jeg kalder mig selv en overbevist kristen. Det lægger jeg ikke skjul på. De værdier, jeg har som kristen, er de værdier, som tegner projektet, men jeg har ikke lyst til, at kvinderne skal blive objekter for et eller andet missionalt sigte, lyder det.

En af kvinderne fra netværket er dukket op i Kirken i Kulturcentret, da Kristeligt Dagblad kommer for at overrække checken på 10.000 kroner. Hun hedder Meilan Lin og kom fra Kina til Danmark for fem år siden, da hun som 20-årig skulle starte på uddannelsen som webudvikler. Hun begyndte i Friends-netværket for to år siden for at få venner i landet.

Jeg havde ikke mange venner i Danmark, før jeg opdagede fællesskabet ved et tilfælde. Det har jeg så efterfølgende fået gennem netværket, siger hun.

Meilan Lin er ikke religiøs, så det er ikke vigtigt for hende, at initiativet udbydes af en kirke. Det gør det derimod for Jojie Rochelle Teruel på 25 år, som kom til landet som au pair fra Filippinerne for to et halv år siden.

Jeg kom med i fællesskabet, efter at jeg var begyndt i kirken. På nogle måder er danskere lidt et lukket folk, så det har været godt for mig at være her, fordi jeg på den måde har lært noget om dansk kultur, siger hun.

LÆS OGSÅ DOMMERVOTERING:
Man kan se frugterne af arbejdet

De store smil var fremme, da Merete Tangstad forrest i billedet modtog Kristeligt Dagblads Initiativpris. Rundt om hende ses kvinder fra Kina, Filippinerne, USA og Spanien. – Foto: Leif Tuxen.