Man rækker hånden ud til fangerne

"Alpha-kurserne i Herstedvester er gode, fordi de retter sig mod socialt udsatte. Det kan sagtens brede sig til andre fængsler. Der er også indsatte, som er nydanskere, og man kunne udvikle et koncept, hvor man prøver at nå ud til dem," sagde Hans Henrik Lund, som var en af dommerne, der skulle kåre Kristeligt Dagblads Initiativpris 2012. Her ses hele dommerpanelet samt et par medarbejdere på Kristeligt Dagblad. Foto: Leif Tuxen

Kristeligt Dagblads Initiativpris 2012 fik 122 tilmeldelser i alt. Særligt det frivillige engagement stod højt på listen, da dommerne bedømte de syv finalister

Spændt summen, hilsner og håndtryk fyldte Kristeligt Dagblads mødelokale, mens dommerne i avisens initiativkonkurrence fandt sig til rette i stolene. Ud fra forskellige kompetencer blev de seks kirkelige kendere bedt om at præsentere deres vinderkandidat, og en begejstret kirkeminister lagde for med at pege på sit favoritprojekt.

LÆS OGSÅ: De tager troen med bag tremmer

Alpha-aftener i Anstalen ved Herstedvester er det bedste initiativ, synes jeg. Jeg kender til forholdene derude som gammel socialarbejder. Én ting er at snakke om det, noget andet er at besøge det. At man rækker hånden ud til fangerne og giver dem mulighed for at reflektere igennem tro, er helt fabelagtigt. I mit univers er det en meget tydelig vinder.

Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe Stift, udtrykte også begejstring for alpha-projektet.

For mig er det et kriterium, at vinderen ikke er en engangsforeteelse. Aktiviteten skal kunne fortsættes og udbygges. Den skal gavne den brede folkekirkelige kristendom. Kristendom er altid personbåret, og derfor er det vigtigt, at initiativet foregår ansigt til ansigt, og det er alpha-aftenerne et godt eksempel på, lød biskoppens ord.

Hans Henrik Lund er leder af Kirkernes Integrations Tjeneste, og han bemærkede de mange muligheder, som alpha-kurserne kan give fangerne og kirken.

Alpha-kurserne i Herstedvester er gode, fordi de retter sig mod socialt udsatte. Det kan sagtens brede sig til andre fængsler. Der er også indsatte, som er nydanskere, og man kunne udvikle et koncept, hvor man prøver at nå ud til dem, sagde Hans Henrik Lund, som repræsenterede Café Cadeau, sidste års vinder af initiativkonkurrencen.

Andre initiativer fik også ros med på vejen. Kommunikationskonsulent Simon Kangas Larsen bragte folkekirkens indsats over for de åndeligt søgende på banen.

I Ribe Stift arbejder præsten Jette Dahl helt unikt. Hun hjælper med at stille de væsentlige spørgsmål og er et eksempel på, at kirken lytter. Men det var arbejdet i Herstedvester, der rørte mig mest. Det sætter rammerne for en samtale, som giver meget til de indsatte og de frivillige. Det er et projekt, der kan skaleres og flyttes, og der er ingen grund til, at man ikke skal lade sig inspirere.Det hele drives af frivillige kræfter det er værd at belønne.

Et klart mønster var begyndt at tegne sig. Alle dommerne havde peget på alpha-aftener i Herstedvester, og da det blev det foreslået at udråbe alpha-folkene som vinder, bemærkede kirkeministeren muntert, at der ikke var grund til at lade være.

Særligt det frivillige arbejde blev fremhævet som en vigtig faktor i dommerpanelets beslutning. Den efterfølgende diskussion handlede blandt andet om, hvorvidt kirken skal gøre mere ud af frivilligt arbejde. Og her pegede flere deltagere på, at der vil blive brug for de frivillige kræfter fremover.

Erhvervsmand og forfatter Lars Kolind havde særligt fokus på, hvordan man kommer ud med sit budskab.

Kirkens største udfordring er at møde danskerne, hvor de er. Der står stærkt. Men vi skal også se på, hvad vi vil fremhæve som foreslag til, hvad kirken kunne gøre mere af. Christians­kirken i Kalmargade er et godt eksempel, som andre kan følge. Initiativet er let at forstå og har stor indvirkning. Det er værd at fremhæve, sagde Lars Kolind.

Dommerpanelet nåede til enighed om, at Christianskirkens projekt fortjente særlig fremhævelse i årets konkurrence.

Religionsforsker Marie Vejrup pointerede, at initiativerne i finalen stort set repræsenterede alle vigtige tidsstrømninger i den kirkelige verden.

Initiativerne repræsenterer både de kulturkristne, åndeligt søgende og migrantmenigheder. I Danmark er en forholdsvis innovativ idé. Migrantmenigheder eksisterer skjult og er etnisk bundne kulturbaser. Det er interessant, at man arbejder på at synliggøre dem, sagde Marie Vejrup.

Dommerne var enige om, at der var meget godt at vælge mellem. Og den røde tråd gennem de gode tiltag var den frivillighed og det engagement, som i særlig grad havde fundet form og udførelse til topkarakter af alpha-folkene i Anstalten ved Herstedvester.

Solen stod højt over Anstalten ved Herstedvester, da Kristeligt Dagblads chefredaktør, Erik Bjerager, overrakte en check på 10.000 kroner til lederne af de populære alpha-kurser i den lille kirke bag murene. – Foto: Søren Staal.