Guide

10 tips til historiske sommeraktiviteter

Roskilde var engang Danmarks mægtigste by, hvilket især byens store domkirke stadig vidner om. Roskilde Domkirke er også stedet, hvor de danske monarker stedes til evig hvile, og er et besøg værd, når du kører forbi i sommerferien. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Sommertid er ferie- og oplevelsestid. Kristendom.dk bringer her 10 tips til spændende sommeraktiviteter med historiske og kirkelige rødder

Sommeren og ferietiden er over os. Her kan du få inspiration til spændende oplevelser i hele landet. Flere af dem har rod i Danmarks historie, både den om kongerne, den om kirkerne og den om kristendommen.

1) Børne-leg og oldtidsminder på Nationalmuseet
Selvom det er sommer, kan en indendørs udflugt være en god idé. Især på en regnvejrsdag kan man derfor med fordel lade turen gå til Nationalmuseet i København.

Her er der masser af lave for både store og små. Børnene kan være vikinger, gå i skole som på oldemors tid eller handle i den pakistanske købmandsbutik. Alt sammen i den afdeling af museet, der hedder Børnenes Museum, og hvor der må leges med alt.

Derudover kan man andre steder på museet se guldhornene, solvognen og andre skatte fra Danmarks oldtid. Men også middelalder, renæssance og nyere tid er sammen med effekter fra egypterne, grækerne, romerne og etruskerne at se på museet.

2) Nat i hovedstadens kirker
Når natten falder på i København, er det ikke alle, der går i seng eller i byen. Nogle tager også i kirke. Rundt om i København er der således især om fredagen natkirke i flere af byens kirker som Vor Frue, Helligåndskirken og Vor Frelsers Kirke, hvor man kan tænde et lys, holde en lille andagt og synge en salme.

Find en natkirke på kirke.dk.

3) Vikingeskibe og kongelige grave i Roskilde
Roskilde var engang Danmarks mægtigste by, hvilket især byens store domkirke stadig vidner om. Roskilde Domkirke er også stedet, hvor de danske monarker stedes til evig hvile.

Fra den 1. maj i år er der kommet nye adgangsregler til den store kirke. Der er således fri adgang for alle - turister som Roskilde-borgere - til kirkeskibet frem til alteret og til Sankt Andreas Kapel. Men vil man besøge kapellerne og den øvrige del af kirken, skal man betale. Det koster 60,- per voksen, 40,- for studerende og pensionister samt 20,- for børn 10-18 år. Børn under 10 år er gratis.

Når man er færdig i domkirken, kan man gå igennem en af byens grønne parker og ned til Vikingeskibsmuseet, der ligger lige ud til Roskilde Fjord. Her kan man se de ægte, gamle vikingeskibe, der er blevet fundet i fjorden, høre om vikingeskibets Havhingstens berømte tur til Irland og retur samt selv prøve at sejle på den blå Roskilde Fjord i et vikingeskib.

4) Spøgelser og biskopper på Dragsholms Slot
Helt ude på spidsen af Oddsherred i Vestsjælland ligger et af Danmarks ældste slotte: Dragsholm Slot. Slottet, der i dag drives som hotel- og konferencecenter med to selvstændige restauranter, tilhørte oprindeligt bispestolen i Roskilde.

Under reformationen sad de fleste af landets bisper dog fængslet på Dragsholm, og siden blev slottet kongens. Senere har det hvide slot tilhørt forskellige adelsslægter, der alle har sat deres præg på slottet og området. Det var således en af slottets ejere, der var med til at inddæmme Lammefjorden.

Sommeren igennem kan man bo på slottet. Man kan også nøjes med en rundvisning, hvor man hører om slottets brogede historie, der også rummer adskillige spøgelseshistorier og en enkelt beretning om en kvindelig kirkeorganist og hendes beundrere. Til slottet hører en stor park, der hver sommer er fuld af blomstrende rhododendronbuske.

5) Ildnat på Hammershus
Bornholms Middelaldercenter kan man hver dag indtil 24. august opleve middelaldershow, kanonaffyring, bueskydning og væbnerskole m.m. Derudover kan du i år på særlige dage opleve garnfarveren og smeden arbejde i landsbyen.

6) Egeskov Mølle maler på Fyn
Egeskov Mølle er også kendt som 10-krone-møllen, da det var den mølle, der var afbildet på en af vores gamle 10-kroner-sedler.
Den første og den tredje lørdag i juni, juli og august kan man opleve møllen arbejde. Man kan komme op på møllens lofter og se, hvordan arbejdet med de tunge kornsække, der skal hejses op gennem en lem i loftet, foregår.

På loftet kan man også se de store kværne, hvor de tunge møllesten maler kornet, hvorefter melet gennem et rør ryger ned til møllens stueetage, hvor det kommer i poser og sække.

Man kan derfor købe friskmalet mel direkte fra møllen. Melet forhandles også flere andre steder i lokalområdet på Sydfyn, for eksempel Egeskov Slots Købmandsbutik og flere af de lokale brugsforeninger i området. Det er Egeskov Møllelaug, som står for møllen og dens virke.

7) Middelalder, munke og markeder på Spøttrup Borg
Også i hovedlandet kan man møde middelalderen i løbet af sommeren. Et af de mest oplagte steder er på Spøttrup Borg, hvor der sommeren igennem er et væld af aktiviteter fra dramatiserede omvisninger, hvor de besøgende får munkekutter på til levendegørelser med barske mænd, skønjomfruer og håndværk.

I Børnemuseet Gadespejlet kan man besøge to familier fra forskellige sociale lag: Den rige købmand og den fattige syerske. Her er der mulighed for at handle i købmandsbutikken, lege i børneværelset og prøve tøj hos syersken.

8) Det unikke moler på Mors og Fur
Moleret ved Limfjorden er enestående i verden og med på listen over den danske verdensarv. Det findes stort set kun på Mors og Fur og optræder som klinter meget lig de kalkklinter, som de fleste kender.

Moleret består af de sammenpressede skaller fra de bløddyr, der døde og faldt ned på havbunden dengang for 55 millioner år siden, hvor Nordamerika og Europa gled fra hinanden, og vulkanerne stod og skød den ene askesky efter den anden af ude i det hastigt voksende Atlanterhav.

Moleret er derfor fuldt af forsteninger og man kan sagtens selv gøre et godt fund. Husk en hammer. Ønsker man at vide mere om det unikke moler og se, hvad andre har fundet, kan man lægge vejen forbi moler-museet på Mors.

9) Jagten på på Gorm den Gamle
Harald Blåtand gjorde danerne kristne, fortæller Danmarks dåbsattest, Jellingstenen, som står i Jelling lige ved siden af Jelling Kirke i det midtjyske.

I 1861 udgravede Kong Frederik VII (1808-1863) og arkæolog en Jens Jakob Asmussen Worsaae (1821-1885) de to høje i Jelling.

10) Sønderborg Slot, kapellet og bordet, som ikke er der
Historien om Christian d. 10, der red over grænsen på den hvide hest ved Genforeningen i 1920, er stadig levende i Sønderjylland. Måske allermest på Sønderborg Slot, hvor man kan se flere effekter fra både tiden før og efter Genforeningen.

Hvad man derimod ikke kan se på slottet, er det bord, som Christian d. 2 ifølge legenden skulle havde gået rundt og lavet en rille i med sin finger. Det bord findes nemlig ikke og har aldrig gjort det. For turisternes skyld har man dog lavet en lille miniature-kopi af det bord, som ellers kun findes på Carl Blochs berømte billede af den gamle konge.

Slotskapellet, der er indrettet af Dronning Dorothea, er i dag Danmarks ældste, fyrstelige protestantiske kapel og samtidig noget af Nordens ældste renæssanceinteriør.