Kirkernes Verdensråd siger nej til investering i fossile brændstoffer

Kirkernes Verdensråd har besluttet at ophøre totalt med at investere i fossile brændstoffer.

Kirkernes Verdensråd har vedtaget et nyt etisk investeringsprincip: De vil ikke investere i virksomheder, der har med fossile brændstoffer at gøre. Interesseorganisationer og NGO’er ser dette som et stort skridt i den rigtige retning

Det store internationale fællesskab af kristne kirker Kirkernes Verdensråd, har besluttet at trække deres investeringer fra virksomheder, der har med fossile brændstoffer at gøre. Det skriver The Guardian.

LÆS OGSÅ: Kirkelige organisationer bliver grønne

Det store økumeniske fælleskab omfatter 340 kirker fra flere end 120 lande. Stort set alle kristne traditioner er repræsenteret i Kirkernes Verdensråd, dog ikke den romersk-katolske kirke. 

I Danmark er folkekirken og baptiskirken medlemmer af Kirkernes Verdensråd.

LÆS OGSÅ: Kirken skal huske os på, at vi er forvaltere af en levende jord

En del af Kirkernes Verdensråds økonomi består af investeringer i virksomhedsobligationer, aktier og lignende. Men nu har man altså vedtaget et princip om, at man ikke investerer i fossile brændstoffer.

Beslutningen gælder først og fremmest Kirkernes Verdensråds egne investeringer, da de ikke kan tvinge de mange kirker, de har som medlemmer verden over, til at vedtage en lignende beslutning. 

For eksempel lyder det fra den officielle engelske kirke Church of England, at man endnu ikke er sikre på, hvad denne vedtagelse skal betyde for kirkens egne investeringer. 

Church of England har ikke ekskluderet virksomheder, der bruger fossile brændstoffer fra deres investeringer, men har etableret en undergruppe, der skal vejlede kirken i klimabevidst økonomi. Det skriver The Guardian.

Et skridt i den rigtige retning
Denne vedtagelse har skabt begejstring blandt interesseorganisationer for klimaet. Blandt andet hos klimabevægelsen 350.org.

”Kirkernes Verdensråd minder os om, at vores moral tvinger os til at tænke om vores egen fremtid – og der findes ingen større trussel for vores fremtid end det uregulerede forbrug af fossile brændstoffer. Dette er et enestående øjeblik for de 590 millioner kristne, der er i Kirkernes Verdensråd. Det er en kæmpe del af menneskeheden, der siger: ’Hertil og ikke længere’” siger Bill McKibben, som er grundlæggeren af 350.org.

”Engagementet fra Kirkernes Verdensråd er måske det vigtigste, vi hidtil har set,” siger bevægelsens europæiske koordinator Tim Ratcliffe til The Guardian.

Et spørgsmål om klima og etik
Beslutningen fra Kirkernes Verdensråd er vedtaget i kølvandet på mange klimaforkæmperes opfordringer til, at store institutioner såsom skoler og universiteter skal afholde sig fra at investere i virksomheder inden for kul, olie og gas.

”Mennesker med samvittighed er nødt til at bryde deres tilknytning til firmaer, der sponsorerer klimaforandringernes uretfærdighed,” lød det for nylig fra menneskerettighedsaktivist og tidligere ærkebiskop Desmond Tutu.

LÆS OGSÅ: Kristne beder og arbejder for verdens klima

I maj holdte FN’s klimachef Christiana Figueres en tale i St. Pauls Cathedral i London, hvor hun opfordrede alle trossamfund til at droppe deres investeringer i fossile brændstoffer. I talen siger hun blandt andet:

”Vores valg i denne tid skal træffes på baggrund af vores teknologi, vores finansielle systemer og vores politiske udvikling, men det skal også være styret af et indiskutabelt moralsk kompas(…) forlang, at jeres kirker og religiøse institutioner får deres økonomiske aktiviteter til at stemme overens med deres spirituelle aktiviteter.”

Se Christiana Figueres tale her