5 traditioner, der markerer helligtrekonger

I Frankrig og mange andre steder i Sydeuropa er der stærke helligtrekongerstraditioner. Et af dem er optog med ryttere udklædt som de hellige tre konger, her i Spanien.

Du har sikkert smidt dit juletræ ud og åndet det nye år dybt ind ved nytårsfesten i weekenden. Men julen er slet ikke slut endnu. På fredag er det helligtrekonger, afslutningen på juletiden og en lille fejring i sig selv

Julen varer i virkeligheden helt til helligtrekonger den 6. januar. Eller det gjorde den i hvert fald tidligere. Langt de fleste smider i dag juletræet ud inden nytår og afslutter julefejringen med de sidste julefrokoster den 26. juli. Men helligtrekonger er ikke kun afslutningen på julen, det er også en lille fejring i sig selv. Læs her om fem traditioner forbundet med helligtrekonger:

1. Epifanifesten

Helligtrekonger er en aflægger af den såkaldte epifanifest, som på nær påske og pinse er kristendommens ældste fest. I kirkens tidligste tider blev epifanifesten holdt til minde om Jesu fødsel og dåb. Men også i dag fejrer man helligtrekonger, i kirken på den nærliggende søndag. Den 6. januar er nemlig ikke længere en helligdag i sig selv.

2. Helligtrekongerslys

De kan stadig købes i udvalgte butikker, de specielle trearmede helligkongers-lys, der selvfølgelig har tre arme. En arm for hver konge. I dag er det bare almindelige, hvide stearinlys, men i gamle dage støbte man en smule krudt i lyset, der hvor de tre arme mødtes. Så når flammen nåede derned, lød er et lille knald, og så sagde man, at så var julen slut.

3. Varsel foran et spejl

Hvis en ung pige gerne vil vide, hvem hendes kommende ægtemand er, så skal hun ifølge overtroen på helligtrekonger-aften stille sig foran et spejl med et tændt lys og sige: "Åh, hellige Konger tre, Kommer og lader mig i Aften se Den, hvis Seng jeg skal rede, Hvis Dug jeg skal brede, hvis Brud jeg skal være, hvis Navn jeg skal bære - med Ære."

Så vil mandens ansigt vise sig i spejlet.

4. Tysk skik som ikke er blevet dansk

Vi har hentet så mange skikke ved juletid fra Tyskland, både juletræet, adventskransen, julekalenderen og så videre. Men der er én skik, som tyskerne har fået lov til at beholde for sig selv, nemlig skoen eller støvlen fuld af slik til helligtrekonger. Historien går på, at de tre vise mænd på vej hjem fra Betlehem rider forbi alle huse, hvor der bor børn - og i glæde over Jesusbarnets fødsel giver de gavmilde vise mænd alle børn en godtepose.

5. Den franske kage

I Frankrig og mange andre steder i Sydeuropa er der tradition for en speciel butterdejskage med mandelcreme ved navn Galette des Rois til helligtrekonger, som man typisk også gemmer en mønt eller en lille porcelænsfigur indeni. Eller måske en bønne. Den, som finder mønten, figuren eller bønnen, får ifølge overtroen masser af held og måske også penge i det kommende år.