Saligkåring

Ærkebiskop Romero - El Salvadors moderne martyr

Her besøger lokale ærkebiskop Oscar Romeros grav og mindesmærke i San Salvador Katedral i El Salvador. Foto: Scanpix

Den katolske ærkebiskop Oscar Romero fra El Salvador blev dræbt 24. marts 1980 af en af regimets dødspatruljer, mens han stod foran alteret ved en messe. Pave Frans arbejder nu på at saligkåre Romero

Over 30 år efter mordet på ærkebiskop Oscar Romero af San Salvador har Vatikanet nu banet vejen for, at en af befrielsteologiens mest kendte skikkelser ad åre kan saligkåres.

Oscar Romero var den mellemamerikanske stats El Salvadors ærkebiskop fra 1977 til sin død d. 24. marts 1980. I denne korte tid som El Salvadors kirkelige leder blev han kendt for sine prædikener og gode lederevner.

Han blev født den 15. august 1917 i en landsby i bjergene i den østlige del af El Salvador. Allerede som 20-årig blev han sendt til Rom for at studere teologi ved Universitate Gregoriana. 

Kirkelig karriere
Han blev ordineret til præst som blot 24-årig og gik nu i gang med at kvalificere sig til doktorgraden. Hans doktorstudier blev imidlertid afbrudt, idet han blev ansat som præst i San Miguel i El Salvador. Her blev han hurtigt en offentlig kendt person. Han holdt radioprædikener, redigerede den katolske avis og organiserede lægmandsbevægelser.

Men han var også kendt som perfektionistisk og kantet - personlighedstræk som han mildnede med årene. I 1967 blev han sekretær for biskoppernes råd i El Salvador. I 1970 blev han selv udnævnt til biskop og i 1977 opnåede han at blive udpeget til ærkebispesædet i hovedstaden San Salvador.

Romero som biskop og befrielsesteolog
Den modernisering af kirken, som blev indvarslet med Det andet Vatikanerkoncil, var Romero i første omgang skeptisk overfor. Hans teologiske holdning var konservativ. Men i årene som biskop i stiftet Santiago de María kom han ud i alle dele af landområdet. Her blev han bevidst om den uretfærdighed og undertrykkelse, som fandt sted under El Salvadors militærregering.
 
Efter en regeringsmassakre på fem indbyggere i stiftet besøgte Romero de dræbtes familier og holdt begravelsesmessen, hvorefter han højlydt protesterede over myndighedernes fremfærd. I løbet af 1976-77 voksede den folkelige modstand mod regimet, der i øvrigt blev understøttet af USA.

Imidlertid var både regering og landets biskopper positivt stemt over for muligheden for at få Romero valgt til det nu ledige embede som ærkebiskop i San Salvador. Han blev stadig anset for konservativ, og hans udnævnelse blev da også mødt med skuffelse af de mange venstreorienterede præster, der var engageret i kampen mod regeringen. Romero blev udnævnt til ærkebiskop i 1977.
 
Regeringens forfølgelse af oprørske præster tog nu til. Men begivenhedernes udvikling i El Salvador førte hurtigt til, at Romero nu blev talsmand for en ikke-voldelig befrielsesteologi.

Han tog kraftigt til orde i medierne, da militæret samme år brutalt myrdede demonstranter på Frihedspladsen i hovedstaden San Salvador. Afgørende blev det ikke mindst for Romeros holdning, at en dødspatrulje den 12. marts 1977 myrdede hans nære ven, præsten Rutilio Grande.

Romero nægtede nu at vise sig offentligt sammen med repræsentanter for regeringen og hæren, før mordet blev opklaret. Han kæmpede mod valgsvindel ved præsidentvalget og den politiske vold. Ja, han brugte nu sin position i modstanden mod undertrykkelsen, uretten, fattigdommen, drabene og torturen - uden hensyn til egen sikkerhed.

LÆS MERE OM BEFRIELSESTEOLOGIEN HER 

Romero bliver internationalt kendt
Sammen med biskoppen i hans tidligere stift var Romero den eneste blandt El Salvadors biskopper, der tog offentligt til orde mod regeringen. Den pavelige udsending advarede ham og prøvede at sætte ham på plads. Fire rejser til Rom til pave Johannes Paul 2. gav heller ikke noget resultat.

For pave Johannes Paul var antikommunist og frygtede, at Romero nærede socialistiske sympatier.

Romero fortsatte sit enggement, og bl.a. henvendte han sig til præsident Jimmy Carter i USA om at stoppe den militære og økonomiske hjælp til landets styre. I 1979 blev han nomineret til Nobels fredspris. I El Salvador var Romeros popularitet voksende – ikke mindst i den jævne befolkning. Hans radiogudstjenester, som blev sendt ud fra domkirken i San Salvador, var de mest aflyttede udsendelser overhovedet.

Romeros død
Romero blev myrdet den 24. marts 1980. Han stod for alteret i et lille kapel i et kræfthospital og holdt messe, da et skud ramte ham. Dagen før havde han holdt en prædiken, hvori han havde opfordret El Salvadors soldater til som kristne at adlyde Guds ord mere end menneskers. Og direkte henvendt til myndighederne sagde han:

”I Guds navn og i dette lidende folks navn, hvis klager dag for dag stiger mere og mere indtrængende op mod himlen, bønfalder, ja, trygler jeg Dem i Guds navn: Gør en ende på undertrykkelsen”.

Begravelsen fik selvsagt karakter af en demonstration. Op mod 1 million deltog. Militæret skød ind i menneskemængden og dræbte 40 personer. En sandhedskommission, der blev nedsat i 1993, kom til den konklusion, at daværende præsident Roberto d´Aubuisson selv skulle have givet ordre til mordet på Romero.

Afgørende kan det så blive, om motivet kan karakteriseres som det, der i kirkens sprog (latin) hedder ”odium fidei”, dvs. had mod troen. I så fald er Romero at regne for en martyr. Og i så fald kræves der ikke et mirakel for at kunne blive ophøjet til helgen.

Kilder:
The Modern Catholic Encyclopedia 2004
Katolsk Orientering maj 2013