Den svenske Lucia blev fejret med manér

Domkirken i Stockholm danner hvert år den smukke ramme om en af Sveriges mest stemningsfulde Lucia-koncerter

Luciafejringen er noget helt særligt i Sverige. I den netop forløbne weekend har man overalt i landet i stor stil fejret Santa Lucia, hvis helgendag er den 13. december.

Luciafejringen er stor i Sverige
ISverige er Santa Lucia en højtid,der ernæsten ligeså stor som julen.

Få stederlyder Lucia-fejringen dog så smukt som i Stockholms domkirke, Storkyrkan, hvor musik-klasserne fra den ansete Adolf Fredriks Skole traditionen tro har stået for ikke mindre end fire udsolgte Lucia-koncerter i løbet af kun den ene weekend.

Storkyrkan er Stockholms største kirke. Den er også byens domkirke og en af Sveriges vigtigste kirker. Mange svenske monarker er blevet gift her således også den nuværende kong Carl Gustaf og hans dronning Silvia, og det regnes i Sverige for en selvfølgelighed, at også kronprinsesse Victoria en dag skal stå brud i kirken.

Hvidklædt med lys i hår
Der var dog ingen kongelige tilstede lørdag eftermiddag, hvor mørket lå rugende sort og isnende koldt over den svenske hovedstad, som det plejer i december måned.

Inde i kirken var alt også mørkt og stille lige indtil en klar stemme gik i gang med en russisk folkesang. Den smukke sang blev efterfulgt af 1700-tals musik spillet af ingen ringere end musikere fra det ansete Drottningsholms Slotsteater.

Ikke så snart var den sidste tone forsvundet, før pladsen foran alteret blev fyldt af teenagere i Lucia-dragter, og fra indgangsdøren kom børn i 7-9 års-alderen gående med lys i hænderne og iklædt Lucia-dragter. Lucia selv var endnu ikke kommet.

De to kor fra Adolf Fredriks Skole sang så nogle Lucia-sange, inden det var tid til det store øjeblik: Lysdronningen Lucias indtrædelse i kirke.

Alene, langsomt, værdigt og med en krone med rigtig levende lys gik hun op ad kirkegangen for at indtage sin rette plads foran de to kor.

Herefter fortsatte koncerten med et væld af Lucia-sange og også enkelte julesange. I Sverige har man nemlig ikke kun en Lucia-sang. Man har adskillige, både muntre og mere højtidelige.

Koncerten sluttede med det allerflotteste og mest stemningsfulde indslag, da Lucia sammen med det lille kor gik ned af kirkegangen, mens de sang den også i Danmark velkendte Lucia-sang. Samtidig gik det store kor ud i sidegangene, således at hele kirken var fuld af lys og sang om netop lyset, der nu vender tilbage til Norden.

En Lucia-koncert er en bevægende, smuk og meget svensk oplevelse, som man let bliver afhængig af. Det er en fejring af lysets tilbagekomst på en inderlig måde, som vi slet ikke kender til det i Danmark.

En fejring for både øjne, ører og følelser, der virker meget stærk og netop også meget svensk. Måske fordi broderlandet hinsidan har fejret Lucia så længe og så intenst, at det er en del af deres kultur på en helt anden måde, end Lucia er det i Danmark.