Konfirmander designer egne salmebøger

Det er illustrator Helle Vibeke Jensen, som har vundet flere priser for sine illustrationer, der står bag de 32 symboler, som konfirmanderne kan vælge imellem. Et af de mest populære er tro, håb og kærlighed, som ses her. Foto: Dorte Thorsen Foto: Dorte J. Thorsen

Konfirmander kan selv vælge om tro, håb og kærlighed, en fisk eller et andet kristent symbol skal pryde deres salmebog. Det frie valg har betydet flere solgte salmebøger, siger udgiver

Det har i mange årtier været tradition for landets konfirmander at få deres helt egen salmebog til konfirmationen. En salmebog, der typisk har haft – i guld - påtrykt navn, kirke og dato, og som Det Kgl. Vajsenhus siden 1778 har haft forlagsrettighederne til. Salmebogen kan i dag erhverves mange steder, men mange vælger at købe direkte fra Det Kgl Vajsenhus.

En af dem, der skal have sin egen salmebog, er 13-årige Anna, der skal konfirmeres senere på foråret:

”Det var helt naturligt for mig i forbindelse med min konfirmation at få min egen salmebog. Det havde min mor og far også," siger hun.

I 2008 valgte man også at gå nye veje hos Det Kgl. Vajsenhus og etablere en internetbutik, hvor konfirmanderne selv kunne designe og frit vælge blandt fire farver og 32 kristne symboler til at illustrere denne livets måske vigtigste salmebog. Og de unge konfirmander kan selv vælge, om det er en illustration af et kors, nogle fisk, en landsbykirke, et træ eller et hjerte, der skal pryde forsiden af deres udgave.

”Internetbutikken og de udvidede muligheder for design har også betydet en markant større efterspørgsel år for år. I år er salget således allerede 30 procent større end sidste år på samme tid,” siger Martin Agerbak Madsen fra Det Kgl. Vajsenhus.

Anna har også valgt at designe sin egen bog. Og valget af kristent symbol til forsiden vakte en del hovedbrud:
 
"Selvfølgelig skulle navn, kirke og konfirmationsdato stå på salmebogen. Den del var let nok. Det var straks sværere at vælge symbol. For det skulle være et symbol, der både sagde noget om kristendommen generelt, og om hvad troen betyder for mig. Først var jeg derfor meget til korset. Men jeg endte med tro, håb og kærlighed, fordi de tre ord og det sted i Biblen, Paulus 1. brev til korinterne, symbolet refererer til, udtrykker, hvad livet – og kristendommen – handler om: Nemlig tro, håb og kærlighed.”
 
Tro, håb og kærlighed illustreres ved et anker, et hjerte og et kors, der er forbundet. Det er illustratoren Helle Vibeke Jensen, som har vundet flere priser for sine illustrationer, der står bag det og de øvrige symboler, som konfirmanderne kan vælge imellem. 

Hun siger: ”For mig har det været en kæmpe udfordring at skulle tegne noget med udgangspunkt i ældgamle fortællinger og ritualer, som både taler til nutidens konfirmander og holder mange år ud i fremtiden.”

Af de mange symboler er især tro, håb og kærlighed, som fås i to versioner, efterspurgt. Mere end 30 procent af konfirmanderne - og deres forældre og bedsteforældre vælger dette. Men også mere specielle symboler som eksempelvis Labyrinten og Fugl Føniks er de unge glade for.