Sognepræst vil puste nyt liv i Bibelen med Hella Joof og jazz

Sognepræst Signe Danielsen vil lade Hella Joof læse Højsangen fra Bibelen op, mens saxofonist Lars Greve spiller til.

Bibelen er fuld af både voldsom kærlighed, følelsen af tomhed og et kritisk syn på Gud. Sognepræst Signe Danielsen vil puste nyt liv i de evigtgyldige tekster ved at lade Hella Joof læse op til blå toner i Sankt Markus Kirke på Frederiksberg

I Sankt Markus Kirke på Frederiksberg i København vil man forsøge at bringe Bibelens tekster ind i det moderne menneskes liv. Derfor vil sognepræst Signe Danielsen lade Hella Joof læse Højsangen op, imens saxofonist Lars Greve spiller til.

Ifølge sognepræst Signe Danielsen kan musikken være med til at skabe en følelse, som ellers kan være svær at mærke, hvis man ikke helt forstår teksten. Samtidigt kan en anden stemme end præstens kan give nyt liv til teksterne. I første omgang har hun udvalgt Højsangen, Prædikerens og Jonas Bog til den moderne fortolkning:

”De tre tekster, vi indledningsvist har valgt at arbejde med, er tekster, hvor de oldgamle formuleringer minder om det sprog, man kan finde i moderne poesi, og hvor temaerne også er totalt tidsløse. Vi vil gerne give tilhørerne mulighed for at opleve den poesi ved at opsætte teksterne med en ny stemme og moderne musik. En kendt stemme kan trække os ind i vores specifikke tid, og musikken kan underbygge de ting, der er på spil i teksten,” forklarer Signe.

Højsangen er et skrift i Det Gamle Testamente, der skildrer kærlighed og erotik og er den første tekst, som Signe Danielsen vil puste nyt liv i.

”Når kærlighed bliver nævnt i Det Gamle Testamente er det tit i forbindelse med forplantning, ægteskab eller til Gud. Men i Højsangen er det kærlighed for kærlighedens skyld, og kærlighedens væsen, der bliver beskrevet,” fortæller sognepræsten.

Og når kærligheden får lov til at blive beskrevet på den måde, er der både plads til at den er voldsom, farlig og problematisk. Kærligheden er en voldsom kraft, som er fantastisk og ukontrollerbar på samme tid. Hun mener, at Højsangen er meget ærlig i sin beskrivelse samtidig med, at det poetiske sprog er særligt smukt.

For det moderne menneske kan der være noget befriende i at vide, at kærligheden altid har været en overvældende følelse, der ikke altid er behagelig.

Prædikerens bog

Den anden poetiske tekst, som Signe Danielsen vil tage fat på, er Prædikerens Bog. Ligesom Højsangen er det et skrift fra Det Gamle Testamente.

Prædikerens Bog er en tekst, der sætter ord på den tomhed, man kan opleve i sin søgen efter mening med livet. Her hævder Prædikerens Bog, at menneskets eneste mulighed er at glæde sig over det liv, som Gud har formet det. Sproget og den eksistentialistiske tankegang er meget moderne, mener Signe Danielsen:

Jonas bog

Den tredje, og foreløbigt sidste, tekst er Jonas Bog, der handler om den gammeltestamentlige profet, Jonas. Herren sender Jonas til Nineve, for at fortælle om byens undergang. Jonas gør dog ikke som Herren siger, og flygter til søs. Men han bliver slugt af en hval.

”Jonas Bog er sjov! Det er en sjov tematik, for Jonas er den eneste af profeterne, som er klar over sit Gudsforhold – han vil bare ikke have noget med det at gøre. Det viser, at man kan godt tro på Gud, selvom man ikke er enig med ham. Tro kan godt rumme, at man er sur på sin Gud,” fortæller Signe, som mener, at mange måske glemmer, at tro ikke altid handler om at være lydig og from, men at Gud godt kan tåle, at man er uenig med ham.

Hvis du vil høre Hella Joof læse Højsangen op imens Lars Greve spiller saxofon sker det i Sankt Markus kirke på Frederiksberg den 5. November kl 16. Arrangementet er gratis og varer omkring 45 minutter.