Kristi himmelfart smager let, sødt og luftigt

Marengsfødder er et bud på hvordan smagsløgene kan hjælpe os til at huske og forstå en højtid som Kristi Himmelfart, mener teolog Lise Lotz. Foto: Privatfoto

Enhver ved, at jul smager af kanel og påske smager af chokolade, men hvad med Kristi Himmelfartsdag? Det giver cand.theol. Lise Lotz, der eksperimenterer med højtidsmad, et bud på, når hun til Kristi himmelfart serverer marengsfødder

Hun beskriver sig selv som en kvinde med en sød tand og trang til at samle og dele viden. Kvinden hedder Lise Lotz, er teolog og så skriver hun en blog om kage og Gud.

Det er der en helt bestemt grund til. Den kage-glade teolog er nemlig mæt af mange ord, men sulten efter at smage kristendommen på alternative måder. Det er også i den forbindelse, at hun rejser spørgsmålet: "Hvordan smager Kristi himmelfart?"

"Jeg har konstateret, at vi spiser forskelligt til forskellige lejligheder, og at der findes forskellige kager til forskellige situationer. De fleste af os serverer ikke vanilje til påske eller chokolade til pinse. Jeg tror, der kan være forskellige historier gemt i de forskellige smagsoplevelser," siger Lise Lotz til kristendom.dk, og fortsætter:

"Jeg inddrager sanserne, fordi vi husker med alle sanserne. Den rette smag kan hjælpe os til bedre at forstå en given højtid. Desuden er det også sjovt! Jeg vil gerne gribe tingene an fra andre vinkler. Ofte er det bare ord, ord og atter ord, og det ved jeg at mange andre udover mig er trætte af."

Smagen af himmelfart
Hendes bud på en smagsoplevelse af Kristi himmelfart handler om noget, der smager let og luftigt. For eksempel marengs i form af små fødder og eventuelt noget lakridsfyld. På mange gamle afbildninger af himmelfarten viser man netop Jesu fødder - og hans fodaftryk, som det, der bliver tilbage, fortæller Lise Lotz.

Alternativt foreslår hun lette og luftige kager som for eksempel vandbakkelse.

Jesus med lakrids mellem tæerne?
Lise Lotz vil gerne bruge kagerne som et værktøj til dels at huske og dels at forstå kristendommens indhold og bibelhistorierne:

"Havde Jesus mon lakrids mellem tæerne? Det er jo ikke til at vide, men da han fór til himmels, var der gået fyrre dage, siden vi hørte om hans sidste fodvask skærtorsdag," fortæller hun,

"Jeg fik i hvert fald associationen "lakrids", da jeg tænkte over, hvad jeg skulle komme imellem de små marengsfødder. Så jeg smeltede hvid chokolade og rørte lakridspulver og lidt salmiak i - og vupti! Lakrids mellem tæerne. Og de smagte faktisk helt godt."

Når smagsløgene åbner ordene
Dorte Kappelgaard, der læser sociologi og arbejder med frivillighed og kreativitet på Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik, byder idéen om at knytte smagsoplevelser til højtider velkommen:

"Det synes jeg er en fantastisk idé. Gentagelser er vigtige, for de minder os om det, vi betragter som sandt og godt, men glemmer eller ikke kan få øje på til hverdag. Vi lever i en kultur, hvor mange ritualer er blevet kasseret og har efterladt os i et vakuum, hvor vi selv skal give alting mening fra minut til minut. Kirkeåret er en suveræn opfindelse, der gør det lettere at være fælles om at huske på de forskellige aspekter af kristendommens indhold," siger Dorte Kappelgaard, der er aktiv i netværket 2Cbase, hvor man arbejder med kreativitet og kristendom.

Hun mener også, at smagsoplevelser kan være et godt supplement til de mange ord:

"Kristendommen og kirkeåret kan let blive noget, der foregår oppe i hovedet. Ved at lade smagsoplevelser og andre sanseoplevelser følge kirkeåret, kunne man forstærke genkendelsens glæde ved at blive mindet om de forskellige højtider på et helt konkret, fysisk plan."

Opskrift på Himmelfartsfødder:

2 æggehvider
2 tsk. eddike (uden smag!)
100 g sukker
200 g hvid chokolade
3 tsk tørret lakridsekstrakt
evt. 1 tsk salmiakpulver (Lakrids og salmiak fås fx hos Panduro Hobby)

Æggehviderne piskes meget stive, inden eddiken og halvdelen af sukkeret kommes i. Pisk igen til det hele er sejt, og vend så resten af sukkeret forsigtigt i.

Fyld en sprøjtepose med marengsmassen, læg evt. en skabelon under bagepapiret og gå i gang!

Husk, at i virkeligheden er ikke to fødder ens, så hvis dine bliver forskellige alle sammen, er det kun godt.

Fødderne sættes i en forvarmet ovn. Bages i 1 time ved 110° og tørres med ovndøren på klem. Når fødderne løsner sig fra bagepapiret er de færdige.

Smelt den hvide chokolade meget forsigtigt i vandbad eller i mikroovnen. Smag til med tørret lakridsekstrakt (ikke pulveriseret lakridsrod; det føles som støv i munden) og salmiak.

Læg fødderne sammen to og to med lakridsfyldet.