Stubkjær: Kirken blev universel ved Kristi himmelfart

Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, sætter det globale perspektiv i kristendommen højt, når han fejrer Kristi Himmelfart. Foto: Leif Tuxen.

Det er drivkraften for mig, at vi som kristne må have et globalt udsyn, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær, som finder det udsyn i Kristi Himmelfarts budskab

Hvad betyder Kristi Himmelfart for dig?

For mig betyder Kristi Himmelfart, at kirken blev universel, og det er meget aktuelt i Folkekirkens Nødhjælp.

Hvis man ser på det frelseshistorisk, kan man tegne det som et timeglas. Timeglasset starter ved skabelsen, og derefter indsnævres frelsesperspektivet til folket i Israel. I påsken snævres glasset helt ind, og på Kristi Himmelfartsdag proklamerer Jesus, at alle folkeslag skal gøres til hans disciple. Hermed er timeglasset udvidet til det globale perspektiv.

Hvordan fejrer du Kristi Himmelfart?

Det er en af de små ferier i foråret, som jeg fejrer med min familie. Det har jeg mange gode minder omkring. Vi går i kirke, og er sammen i den nære familie. Vi tager også ofte i sommerhus og nyder foråret.

Hvad er Kristi Himmelfarts vigtigste budskab for dig?

Det er frelseshistoriens globale perspektiv og budskabet om, at hvert eneste menneske er gudsskabt uanset race og nationalitet. Det er en kristendom uden menneskeskabte kræfter. Som Løgstrup sagde, står vi med en del af vores medmenneske i vores hånd, når vi møder vores næste.

Hvordan bruger du helligdagens budskab ind i dit daglige arbejde?

Det er drivkraften for mig, at vi som kristne må have et globalt udsyn. Mennesker må have et syn for hinanden. Det er en stadig udfordring, for hvordan forvaltes det i praksis? Nogle har så meget mad, at de bliver syge af det, mens de i andre dele af verden ingen mad har. Der ligger en indikation i det. Det var tænkt anderledes, og det må vi arbejde med.